Zo krachtig was storm Bella

27 december 2020, 13:34

Storm
4163c691-hanneke-lucasse-storm-op-zee-1280x600
4163c691-hanneke-lucasse-storm-op-zee-1280x600
4163c691-hanneke-lucasse-storm-op-zee-1280x600

Geen witte Kerst, maar compleet herfst aan het slot van het kerstweekend: storm Bella trok vandaag namelijk over ons land. De meeste meetpunten aan de westkust en bij de westelijke Wadden hadden officieel stormkracht 9. Boven zee waaide het met stormkracht 10. De zwaarste windstoot werd gemeten op de windpaal van Texel met 116 km/uur. Inmiddels neemt de wind in kracht af.

Storm Bella was de zevende officiële storm van 2020. De laatste keer dat het in ons land stormde was op 25 september. Afgelopen nacht noteerde eerst Texel en later ook Vlieland een uur lang stormkracht 9. Boven zee stond enige tijd een zware storm, windkracht 10. Later op de ochtend was de storm ook aan de kuststations IJmuiden en Vlissingen een feit. Ook landinwaarts waaide het stevig. Op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) waaide het stormachtig, windkracht 8. Boven land was de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

ccc03c76-stormbella
ccc03c76-stormbella

De zwaarste windstoten door storm Bella

Zwaarste windstoot: 116 km/uur

De zwaarste windstoot werd genoteerd bij de windpaal van Texel. Daar schoot de zuiden- tot zuidwestenwind uit naar 117 km/uur. IJmond noteerde een stoot van 113 en IJmuiden van 111 km/uur. Landinwaarts noteerde Houtribdijk een zware windstoot van 95 km/uur. Rotterdam noteerde 91, Eindhoven 87, Schiphol 83 en Maastricht 81 km/uur.

Inmiddels is de wind langzaam aan het afnemen en later vanmiddag en vanavond is het rustig weer. Wel houden de (zware) windstoten nog tot ver in de middag aan.

4bda0c31-weerfototw1
4bda0c31-weerfototw1

Foto: Ton Wesselius

Waarom storm Bella?

Sinds begin dit jaar krijgen stormen in Nederland een naam. De lijst met namen begint bij A en zo werken we het alfabet verder af. Bella is de eerste storm met naam die Nederland aandoet, maar waar is de storm die begint met een A dan gebleven? Voor de naamgeving van stormen werkt Nederland samen met Groot-Brittannië en Ierland. De regel is dat het land waar de storm als eerste komt de storm een naam mag geven. Meestal is dit bij code oranje. De eerste storm in de namenlijst van dit seizoen was Aiden. Die storm trok op 31 oktober over Groot-Brittannië, maar deed Nederland niet aan.

Lees ook: Waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

De wind neemt geleidelijk in kracht af en ook de (zware) windstoten verdwijnen. Het onstuimige weer komt voorlopig niet terug en de komende tijd is het rustig weer. Wel valt vandaag nog flink wat regen. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Hanneke Lucassen

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven