Eerste regionale koudegolf sinds januari 2013

19 februari 2021, 08:42

Kou
Foto: Ben Saanen

Voor het eerst sinds januari 2013 was afgelopen week sprake van een regionale koudegolf. Voor een koudegolf moet de temperatuur tenminste vijf dagen op rij onder het vriespunt blijven en zijn drie dagen met strenge vorst van -10,1 graden of kouder nodig.

In Hoogeveen, Lelystad, Heino (Overijssel), Twente, Herwijnen (in de Betuwe), Hupsel (in de Achterhoek), Volkel (Noord-Brabant), Arcen (Noord-Limburg) en Ell (Midden-LImburg) was sprake van een koudegolf. Voor de meeste stations begon deze op zondag 7 februari en duurde deze tot en met 13 februari. Op weerstation Ell begon de koudegolf een dag later, omdat het op zondag 7 februari nog +0,2 graden was geweest. Ook eindigde de koudegolf al een dag eerder. Op 13 februari werd het er +0,3 graden.

Weerstation Hupsel noteerde met 7 keer temperaturen onder -10 graden de meeste nachten met strenge vorst en het kwam er op 9 februari tot de eerste lokale zeer strenge vorst sinds 16 januari 2013. Het werd in Hupsel -16,2 graden.

Temperatuurcorrectie 11 februari

Er moet worden aangetekend dat er voor Hoogeveen, Lelystad, Heino en Hupsel in eerste instantie geen sprake leek te zijn van een koudegolf. Op deze weerstations is op 11 februari een maximumtemperatuur boven nul gemeten. Deze metingen waren echter onbetrouwbaar en zijn op 18 februari door het KNMI gecorrigeerd naar waarden onder het vriespunt. Ook in De Bilt werd achteraf bezien alsnog een ijsdag genoteerd, maar kwam het niet meer dan twee keer tot strenge vorst. De eerste officiële koudegolf sinds februari 2012 laat dus nog altijd op zich wachten.

Laatste regionale koudegolf in januari 2013

Regionaal was in januari 2013 voor het laatst sprake van een koudegolf. In Lelystad begon deze regionale koudegolf op 13 januari en duurde tot en met 25 januari. Op weerstation Herwijnen, in de Betuwe, begon de koudegolf een dag later, maar werd wel de laagste temperatuur genoteerd. Op 16 januari werd het -18,0 graden.

Eelde is het weerstation met de meeste regionale koudegolven. Sinds 1906 zijn in totaal 49 koudegolven geteld en daarvan waren er slechts drie in deze eeuw. In januari 2003 en in december 2010 kwam het tot een koudegolf en de laatste koudegolf in Eelde was van 29 januari 2012 tot en met 8 februari 2012.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven