Zo bijzonder is de warmte van dinsdag en woensdag

29 maart 2021, 14:19

Records
Warm in maart

Na een maartmaand met op de meeste dagen vrij fris weer barst de lente nu alsnog los. Met maxima van 20 graden en meer wordt het uitzonderlijk warm, maar het is eind maart nog wel eens warmer geweest. 

Vandaag wordt in het zuidoosten mogelijk de eerste lokale warme dag van het jaar. Gemiddeld in het huidige klimaat gebeurt dit op 4 april. Wat dat betreft is deze eerste twintiger niet speciaal. In 1990 kwam het recordvroeg al tot de eerste regionale warme dag. In het Zuid-Limburgse Oost-Maarland werd het toen 20,4 graden en in Epen 20,0 graden. In 2019 werd het op 27 februari al 20,5 graden; een maandrecord! Op 24 februari van dit jaar werd het in het zuidoosten net geen 20 graden. 

Vroege eerste twintiger in De Bilt

Morgen wordt het de eerste officiële warme dag met 20,0 graden of meer in De Bilt. Gemiddeld gebeurt dit tegenwoordig op 13 april. Dit jaar is de eerste twintiger dus aan de vroege kant. Een vroegterecord is het niet, want de vroegste twintiger werd op 17 maart genoteerd in 1961 en 1990.

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Magnolia in bloei
Magnolia in bloei

Foto: Jan Boneschansker

Kans op datum-warmterecords

Hoewel de warmte niet bijzonder vroeg is, zijn de temperaturen wel uitzonderlijk. Zowel dinsdag als woensdag is kans op datum-warmterecords. De warmste 30 maart ooit gemeten in De Bilt was in 2017 met 21,8 graden en over alle stations 23,4 graden, gemeten te Arcen in 1998. Op 31 maart staat het record in De Bilt ook op 21,8 graden wederom gemeten in 2017 en over alle stations op 24,3 graden, gemeten te Arcen in 2017. 

Uniek is de warmte niet, want de maandrecords zijn gemeten op 29 maart 1968: 23,9 graden in De Bilt en over alle stations 25,6 graden gemeten in Gemert en Venlo. Deze records zullen niet gebroken worden. De kans is groot dat woensdag de op één na warmste maartdag ooit wordt!

Zuidenwind oorzaak bijzonder warme weer

Dat het zo warm wordt komt door een zuidenwind die warme lucht vanuit de Sahara aanvoert. Er komt niet alleen warme lucht, maar ook Saharastof onze kant op. Hierdoor is kans op kleurrijke zonsondergangen en zonsopkomsten. Dat het opnieuw zo gemakkelijk tot uitzonderlijke warmte komt heeft te maken met de opwarming van het klimaat. De aangevoerde lucht is veel warmer dan bij eenzelfde situatie halverwege de vorige eeuw.

Hoe lang het warme weer aanhoudt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Hoofdfoto: Paul Hermans

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven