Weerbericht Nederland

Na regen komt zonneschijn

29 maart 2024, 09:54

In het oosten en noordoosten valt nog wat regen, maar op steeds meer plaatsen breekt de zon door en vanmiddag zijn er zonnige perioden. Het wordt 11 tot 15 graden bij een matige zuidwestenwind. Morgen zijn er flinke verschillen in het land en eerste paasdag heeft beter weer dan tweede paasdag.

Vandaag regen, zon en later een lokale bui

In het oosten en noordoosten kan het nog tijdelijk licht regenen of motregenen. Verder klaart het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen op. Om 11:00 uur is het in West- en Zuid-Nederland al 10 tot 12 graden, in Drenthe en Groningen is het dan nog zo’n 7 graden. De wind draait van zuid naar zuidwest en is veelal matig, aan zee vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Ook komen er stapelwolken tot ontwikkeling en over het zuidoosten schuiven ook velden hoge bewolking. In het westen is kans op een enkele lokale bui, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Bij een matige wind uit het zuidwesten tot zuiden wordt het 11 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 15 graden in de Randstad en in Brabant. In het noordwestelijk kustgebied is de wind vrij krachtig.

Vanavond is eerst nog een lokale bui mogelijk en zijn er op de meeste plaatsen brede opklaringen. In het zuidoosten neemt in de loop van de avond de bewolking toe. Halverwege de avond is het 8 tot 11 graden.

Vannacht raakt het overal bewolkt en volgt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen regen. De temperatuur ligt rond 8 graden.

Stille zaterdag: grote verschillen in het land

Morgenochtend start vooral in het noorden en westen regenachtig. Landinwaarts is het overwegend droog en komt geleidelijk de zon tevoorschijn. De wind is zwak en waait uit richtingen tussen zuid en oost. Daar waar het regent is het om 10:00 uur een graad of 9. In de zon geeft de thermometer dan al 12 tot 14 graden aan.

Morgenmiddag zijn er grote verschillen in het land. In de oostelijke helft is het droog met zon en stijgt het kwik naar 16 tot 19 graden. Lokaal is zelfs 20 graden mogelijk. In het westen is het een aantal graden minder warm en komt veel meer bewolking voor. Ook is er kans op (onweers)buien. Als eerste in Zeeland, later ook elders in het westen, zuiden en midden van het land. Mogelijk komt het ook in het oosten lokaal tot een enkele bui. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en wordt matig of vrij krachtig (3 tot 5 Bft) en bovendien vlagerig.

NB: er trekt zaterdag Saharastof op enige hoogte over Oost-Nederland en Duitsland. Hierdoor kan de zonopkomst fraai zijn. Overdag kan de lucht wat gelig zijn en, indien het verder droog en vrij zonnig is, kan de middagtemperatuur hierdoor iets lager uitkomen.

Morgenavond is het wisselend bewolkt met vooral in de westelijke landshelft enkele buien. In de nacht naar zondag wordt het overal droog en zakt het kwik naar een graad of 6.

Eerste paasdag zacht met droge start

Ook zondag bevindt zachte lucht zich boven Nederland. Waarschijnlijk wordt het op veel plaatsen 14 tot 16 graden. Op de Waddeneilanden en in de noordelijke kustregio’s is het enkele graden koeler. Ter vergelijking: maxima van 10 tot 12 graden zijn gebruikelijk eind maart. De dag begint zeer waarschijnlijk droog en in de ochtend schijnt op veel plaatsen de zon, maar vanuit het zuiden neemt de kans op buien geleidelijk toe. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en daarmee kan rook van paasvuren uit Duitsland en Oost-Nederland over het land worden verspreid.

Natte tweede paasdag

Maandag wordt de minste dag van het paasweekend. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien en er valt regelmatig regen. Daarbij kan het vooral in de ochtend en het eerste deel van de middag regionaal flink doorregenen. Het wordt hooguit een graad of 12 bij een matige wind uit het zuidwesten of westen.

Wisselvallig, kans op warmer weer stijgt

Na Pasen is het een aantal dagen wisselvallig met dagelijks regen of buien, maar ook momenten met zon. Met maxima tussen 10 en 15 graden zijn de temperaturen dinsdag tot en met donderdag heel normaal voor begin april. Aan het einde van de week stijgt de kans op aanmerkelijk hogere temperaturen.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons WhatsApp-kanaal! Volg ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven