Erover praten lucht op
Praten is soms een grote stap. Je kan (anoniem) met onderstaande organisaties chatten of spreken. Of zoek iemand op in je omgeving die je vertrouwt. Misschien je ouders, een vriend, vriendin of leraar. Vaak is er wel zo iemand. Op Hey, het is oké vind je tips voor zo'n gesprek.
Twijfel niet om contact te zoeken
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Veel jongeren en ouderen voelen stress of eenzaamheid, hebben (faal)angst of schaamte. Of ze maken zich zorgen om hun omgeving, gezondheid, toekomst of drugsgebruik. Waar je ook mee zit, je bent niet alleen.
Met wie kan je praten?
- Met een jongerenwerker kan je dingen in vertrouwen bespreken.
- Als je tussen de 12 en 23 jaar bent, kan je ook vertrouwelijk praten met een jongeren maatschappelijk werker. Over dingen op school, ervaringen, je gevoel en nog veel meer.
- Ook kan je terecht bij de zorgcoördinator, ib-er, maatschappelijk werker, jeugdarts of jeugdverpleegkundige op jouw school. Vraag na op je school wie dit zijn. Ouders kunnen ook zo'n gesprek aanvragen.
- Jouw huisarts of de praktijkondersteuner kan met jou in gesprek gaan en je verwijzen naar meer hulp als dat nodig is.
- Het Centrum Seksueel Geweld (0800-0188) is er voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld of een (online) nare seksuele ervaring. Veilig en anoniem.
- Maak jij je zorgen over je drank- of drugsgebruik? Of een andere verslaving? Twijfel niet en neem contact op met Tactus. Doe een test of chat anoniem (maandag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00).
- Heeft 1 van jouw ouders een verslaving of psychische problemen? En wil je daar met anderen over praten? Ook dan kan je terecht bij Tactus.
- Heb je een lastig gesprek? Neem iemand mee die met je meedenkt. Bij OCO Almere en MEE zijn er mensen die de weg kennen, veel kennis hebben en jou kunnen ondersteunen.
- Iedereen kan wel eens een maatje gebruiken om samen te sporten of te kletsen. Of even te helpen bij een telefoongesprek. Match (Humanitas Almere) is er voor iedereen van 4 tot 24 jaar.
- Voel je je wel eens eenzaam? Join Us biedt een schat aan tips en lotgenoten.
- Op Jouw GGD kan je anoniem vragen stellen, bijvoorbeeld over je lichaam, je gevoel, je veiligheid of andere dingen waar je thuis liever niet over praat.
- Denk je aan zelfdoding? Chat of bel dan met hulpverleners via 113. Anoniem en vertrouwelijk. Je hoeft alleen een (zelfverzonnen) naam op te geven. Kijk ook op Ik voel me rot.
- Dare to dream in 036 helpt jou een stapje in de richting van de toekomst die jij zelf wil. Soms heb je hulp, les, training, coaching of spullen nodig om je doel te bereiken. Ga naar daretodreamin036.nl, bel/chat met Andrea 06-40188536.
- De Wijkteams Almere kunnen praktische hulp bieden en doorverwijzen naar meer hulp als dat nodig is.
- Wil jij je stem laten horen en samen met andere jongeren meepraten over besluitvorming in de stad? Kijk dan op james.nl - Jongeren met een stem of zoek hun sociale media-kanalen op.
- Digg Out is de jongerenorganisatie voor dwarsliggers. Ze richten zich met empowerment, training en coaching vooral op de jonge mensen die zich niet graag conformeren aan de gevestigde ideeën en een eigen koers en tempo volgen in het leven.
- Stichting Surant biedt iedereen die met politie en justitie in aanraking is geweest hulp, waarbij ze zich richten op zelfredzaamheid.
- Kwintes Almere kan helpen met allerlei zaken, zoals budgetbeheer en begeleid wonen.
- Leger des heils Almere is er voor een praatje, voor hulp bij financiën en werk, en voor Nederlandse les.
- Heb je moeite met leren of met sociale vaardigheden? Weet je niet goed wat je precies wilt met je leven? Bij Mind@Work helpen ze je graag.
- Heb jij het gevoel dat niemand je begrijpt, naar je luistert en zie jij geen uitweg meer? Of krijg jij niet de ondersteuning die jij nodig hebt? Stichting YALC is er voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar.
- Youthport (Almere Haven) en Youth for Christ (Almere centrum) bieden activiteiten en jongerenwerk voor christelijke jongeren.
Ben jij thuis veilig?
Statistisch gezien zit er in elke schoolklas iemand die thuis wordt mishandeld. Door ouders, verzorgers, broers, zussen, coach of iemand anders in de omgeving Het kan gaan om:
- Lichamelijk geweld en mishandeling;
- Seksueel geweld (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten, aanranden, incest,);
- Geestelijk geweld (verwaarlozing, dreigen, opsluiten, vernederen, schelden, pesten, negeren).
Heb je zelf te maken met een onveilige situatie thuis er ergens anders? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Daar kan je iets aan doen. Bel gratis met Veilig Thuis op 088-20 00. Ze zijn dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is kan je anoniem bellen. Kijk op de website van Veilig Thuis.
Zorg jij voor iemand?
Heb jij een broertje of zusje met een verstandelijke beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of een ongeneeslijke ziekte? Of is er iemand anders voor wie je lange tijd zorgt? Mogelijk ben je dan een (jonge) mantelzorger. Als mantelzorger kan je je vaak zorgen maken over je thuissituatie, moet je vaak ‘meezorgen’ en krijg je zelf minder zorg en aandacht.
De VMCA is er voor jou. Want ook jij moet je goed kunnen ontwikkelen, kunnen ontspannen en jong kunnen zijn.
Nog meer hulp en activiteiten
Kijk op de Sociale Kaart Flevoland voor nog meer organisaties en activiteiten.