WinGPS Pro
voor motorboot en beroepsvaart

Wilt u naast navigeren en routeplannen ook uw boordinstrumenten aansluiten en/of op getijdenwater varen? Dan is WinGPS Pro voor u het professionele navigatieprogramma voor open water en binnenwateren.

  • GPS-plaatsbepaling met meelopende (roterende) kaart
  • Snel en eenvoudige routes plannen op open water en het routenetwerk
  • Actuele weer- en stromingsinformatie uit GRIB-files
  • Actuele stromingsgegevens, waterstanden en waterdieptes van Kustfijn-model
  • Stromings- en getijdengegevens uit NLTides geïntegreerd
  • NMEA-instrumenten koppelbaar: windmeter, dieptemeter, stuurautomaat, log, kompas en AIS
  • AIS-extrapolatie mode (AIS-XT)
  • In de toekomst kijken met de tijdbalk voor zowel het weer, de stroming en waterstanden als de route en AIS-objecten


GPS-navigatie op uw laptop

WinGPS Pro is een interactieve routeplanner die u op uw Windows-laptop kunt installeren. Door uw boordinstrumenten te koppelen, verandert uw laptop in een volledig navigatiesysteem. Koppel een tweede monitor (bijvoorbeeld een waterdicht touchscreen) aan uw laptop of installeer de kaarten op een Android-tablet, zodat u ook buiten uw route kunt bekijken en indien nodig aanpassen als de situatie is gewijzigd.


Meerdaagse route met scheepvaartberichten

Routes op de binnenwateren kunnen in WinGPS Pro ook voor meerdere dagen eenvoudig worden gepland; u ziet direct waar u op de gewenste ‘rusttijden’ bent, waardoor u van te voren een geschikte haven kunt vinden en inplannen.

Download de actuele scheepvaartberichten om vervelende stremmingen tijdens uw tocht te voorkomen.


Kaartvensters en roterende kaart

Tijdens het varen van de route kunt u meerdere kaartvensters openen. Dit kan bijvoorbeeld een kaartvenster zijn waarop u uw schip head-up ziet varen en de kaart met u meeloopt en -draait, met daarnaast een tweede kaartvenster waarin u de aanloop van de haven alvast kunt bekijken.


Veilig navigeren met AIS

Als u een AIS-apparaat heeft, dan kunt u deze aansluiten op WinGPS Pro. Hierdoor ziet u de AIS-objecten op de kaart, incl. naam, MMSI-nummer, callsign, afmetingen, bestemming, vracht en uiteraard de positie, snelheid en koers van het schip. Geef aan wat uw CPA is en WinGPS Pro geeft u een alarm wanneer een schip op ramkoers ligt. Omdat u dit AIS-object ziet oplichten kunt u direct met het callsign het schip oproepen en afstemmen wat de koersplannen zijn.

Zowel voor eigen schip als voor AIS-schepen kan het vooruit voorspelde traject op de kaart worden weergegeven. AIS-XT, oftewel AIS-extrapolatietechnologie, zorgt voor een vloeiende beweging van AIS-schepen op uw scherm. Handig voor het beoordelen van een verkeerssituatie en bij het maken van een bocht. Met de tijdbalk kan de baan alvast worden langs gevaren en worden gekeken welke AIS-schepen worden gekruist.

Bij inzoomen worden de AIS-schepen op schaal getoond evenals uw eigen schip. Ideaal voor als u op de rivieren vaart en u niet om een hoekje kunt kijken. Zo ziet u direct of dat AIS-object een klein pleziervaartuig is of een groot binnenvaartschip.


GRIB-files

Download GRIB-files voor de weersvoorspelling van uw vaargebied voor de komende 7 dagen als goede voorbereiding voor uw reis of wedstrijd. Kijk met de tijdbalk vooruit in de tijd om te zien hoe het weer zich zal ontwikkelen.


Stroming, getijden en waterstanden

In sommige vaargebieden, zoals de Waddenzee, is het water behoorlijk veranderlijk. Met de jaarlijkse stromings- en getijdengegevens van de NLTides, uitgegeven door de Dienst der Hydrografie, kan er voor de Nederlandse kustwateren vooruit worden gekeken in het kalenderjaar om te bepalen wanneer een overtocht het beste kan worden gepland.

Download enkele dagen voorafgaand aan de reis de zeer gedetailleerde stromingsinformatie, waterstanden en diepte-informatie van het Kustfijn-model. Dit model is gebaseerd op data van Rijkswaterstaat, waarin actuele invloeden worden meegenomen, zoals de windopstuwing.

Gaat de reis naar de Duitse Bocht, Oostzee, Noordzee of het Kanaal, dan is het mogelijk om GRIB-files te downloaden voor actuele stromingsdata. Deze data is afkomstig van de BSH, de Duitse Dienst der Hydrografie, en geven informatie voor de komende 2 à 3 dagen.

Alle hierboven genoemde data kan automatisch worden meegenomen tijdens het routeplannen. Voer de diepgang van uw schip in, download de laatste waterstanden en zet de route uit; WinGPS Pro geeft direct aan waar u genoeg water onder de kiel heeft en waar u kunt droogvallen.

Voor de binnenwateren zijn er NAP-meetstations toegevoegd aan WinGPS. Deze geven de actuele waterstanden van de Nederlandse binnenwateren, afkomstig van Rijkswaterstaat. Zodra de scheepvaartberichten worden bijgewerkt, worden ook de NAP-waterstanden bijgewerkt.


Uw betrouwbare partner thuis en aan boord

Een groot voordeel van WinGPS Pro is de mogelijkheid het programma op twee systemen te installeren, waardoor u thuis op een groot scherm rustig uw route alvast kunt uitzetten en uw reis kunt voorbereiden. Met name bij langere of meer gecompliceerde routes, zoals over de Waddenzee, is dit ideaal. Kijk vooruit in de tijd met de tijdbalk en bepaal wanneer voor u het beste tijdstip is om te vertrekken, gebaseerd op stroming, getijden en wind. Het downloaden van de actuele waterstanden voor de Waddenzee of IJsselmeer, oftewel het Kustfijn-model, maakt het plannen van een overtocht nog gemakkelijker.

Tijdens het varen houdt WinGPS Pro een logboek bij met data van gekoppelde boordapparatuur, uw route en eventuele eigen ingaven. Uw gevaren traject kunt u later gedetailleerd analyseren. Bij thuiskomst kunt u uw gevaren trajecten en logboeken afdrukken, e-mailen of op uw website plaatsen. Leuk voor het thuisfront of voor de bemanning.

In combinatie met WinGPS kunt u de digitale vaarkaarten van Stentec gebruiken, ook wel DKW-kaarten genoemd. Zorg dat deze up-to-date zijn als u begint met het routeplannen en print de routetabel en eventueel de bijgewerkte kaarten van belangrijke punten op de route uit. Zo bent u goed voorbereid voor uw reis!

Ter info: WinGPS Pro is voorbereid op afwijkingen in uw GPS door zonnevlammen. Door verhoogde zonneactiviteit zullen er steeds vaker zonnevlammen plaatsvinden die enorme storingen in GPS kunnen veroorzaken. WinGPS Pro is hier op afgesteld en zal uw positie veilig doorgeven.


Digitale waterkaarten

Alle DKW Waterkaarten van Stentec kunt u installeren in WinGPS Pro.

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare kaarten.


Systeemeisen:

  • Windows Vista, 7, 8, 10 of 11
  • DirectX 9 grafische kaart (of hoger)
  • 530MB schijfruimte.

Programma wijzigingen:
Lees via onderstaande link wat er per jaar is gewijzigd in WinGPS Pro.

Als u er zeker van wilt zijn dat WinGPS draait op uw systeem, kunt u eerst onze gratis WinGPS Lite installeren. Werkt deze versie probleemloos op uw systeem, dan werken WinGPS Navigator, Pro en Voyager ook. U kunt WinGPS Lite downloaden via deze link.