Na zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht heeft Jibbe Willems gewerkt als acteur, regisseur en adviseur betalen-sparen-lenen voor een grote Nederlandse bank die met staatssteun overeind gehouden is, voordat hij fulltime ging werken als theaterauteur. Hij werkt als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten. Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretto’s en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij gaat in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan naar vorm en functie van de taal.

Jibbe Willems heeft gewerkt voor onder andere het Nationale Theater, tgEcho, Oostpool, De Utrechtse Spelen, toneelgroep Maastricht, toneelgroep Amsterdam / ITA, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat, De Parade, Theater Bellevue, Bonte Hond, Theater aan Zee, het Nieuw Utrechts Toneel, Silbersee, Kwatta, LAZARUS / 't Arsenaal, Matzer, Bos-producties, het Noord Nederlands Toneel, firma MES en Likeminds. Zijn werk is vertaald en opgevoerd in Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Suriname, Tsjechië, Mexico, De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Ierland, China, Egypte, Slovenië en België.

Hij is huisschrijver bij toneelgroep Maastricht, heeft een wekelijkse radiorubriek bij De Ochtend van Vier, is tweemaal genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, won de ARTES Jongtheaterschrijfprijs, twee zilveren en een gouden krekel, de Nederlands-Duitse Kaas und Kappes-prijs en de Belgische DeAuteursprijs.

 

De toneelteksten van Jibbe Willems zijn geestig en meedogenloos.
(NRC)

Hij schrijft zó virtuoos dat het lijkt of hij nooit anders heeft gedaan.
(Trouw)

Willems vertelt in een rauw idioom,
heeft geen behoefte aan keurig dichtgeplamuurde poëzie.
(de Gelderlander)

Ontregelend en verbluffend in zijn cynische poëzie.
(NRC)

Zijn scherpe, poëtische teksten sleuren de moderne toeschouwer in een realistisch, doch lyrisch fantastische wereld.
(Het Parool)

Afwisselend geestig, poëtisch en aangrijpend.
(de Volkskrant)

Meer van dat theater graag.
(NRC)

Beste bezoeker. Alle teksten op deze site zijn gratis in te zien en te downloaden. Dat blijft zo - toegankelijkheid vind ik belangrijk. Ik wil vindbaar, zichtbaar, leesbaar en benaderbaar zijn. Wie een vrijwillige bijdrage wil leveren, die kan op onderstaande donatieknop klikken en via beveiligde verbinding zonder verdere verplichtingen een bedrag overmaken. Dat wordt zeer gewaardeerd, maar uiteraard niet verwacht!