Dit zegt een te koude lente over de temperatuur in de zomer

23 mei 2021, 07:15

Weerweetjes
Twee vrouwen op strand in strandstoel met tropische parasol

De lente was dit jaar een stuk kouder dan normaal. Nu zou je denken dat alle warmte is opgespaard voor komende zomer, maar is dat ook echt zo? We hebben alle lentes en zomers sinds het begin van de metingen bekeken en vergeleken. Of een te koude lente uiteindelijk een warme zomer oplevert, lees je hier.

Nu de lente zo koud is verlopen, verlangen veel mensen naar temperaturen die beter bij de tijd van het jaar passen. In het verleden kwam het nog wel eens ter sprake dat na een warm voorjaar al het zomerkruit verschoten zou zijn, nu horen we her en der precies het tegenovergestelde. Maar is er ook daadwerkelijk iets te zeggen over de zomertemperatuur op basis van de lentetemperatuur?

Enige hoop voor de zomerliefhebber

Om te bepalen of de temperatuur in de lente iets zegt over de daaropvolgende zomer, hebben we alle lentes en zomers sinds het begin van de metingen bekeken en met elkaar vergeleken. Het blijkt dat een koude zomer na een koude lente het minst vaak voorkomt. Op basis van de metingen in het verleden is dit jaar de kans op een koude zomer slechts 15%. Dit biedt toch enige hoop voor de zomerliefhebbers in ons land. De laatste keer dat we een te koude zomer na een te koude lente hadden, was in 1987.

Een warme zomer na een koude lente kwam iets vaker voor dan een koude zomer na een warme lente. In bijna de helft van de jaren was sprake van een warme lente én warme zomer, een teken dat de gemiddelde temperatuur in ons land stijgt.

Het weer compenseert niet

Wat het duidelijkst in de getallen naar voren komt, is dat de temperatuur in de lente nauwelijks iets zegt over de temperatuur in de zomer. In de vroege zomer kunnen nog gevolgen van de lente merkbaar zijn, maar zeker later in de zomer is het weer de afgelopen lente gewoon ‘vergeten’. Kortom: het weer heeft geen geheugen. Een te koude lente wordt dus niet automatisch gecompenseerd met een te warme zomer of andersom.

Gevoelsmatig lijkt het soms wel dat het weer compenseert. De gedachtegang dat de temperatuur in de lente iets zegt over de daaropvolgende zomer is eigenlijk niet eens zo onlogisch. Zo was vorig jaar de lente warm en recordzonnig, juli verliep juist een lange tijd fors te koud. Het voorjaar van 2019 kende niet één zomerse dag, ruim anderhalve maand later werd het voor het eerst 40 graden in ons land. Het zeer koude voorjaar van 2013 werd gevolgd door een vrij warme zomer en na de vrij koude tweede helft van mei 2006 ging de daaropvolgende juli de boeken in als de warmste maand ooit gemeten in ons land.

Hoe het weer in de zomer eruit ziet lees je in onze zomerverwachting.

Hoofdfoto: Jos Hebben

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven