Onstuimig! Officiële storm trok over Nederland

22 mei 2021, 11:45

Storm
Windzak staat strak tijdens officiële storm

Het is deze dagen geen pretje als je op de camping staat. Deze zaterdag komt de regen met bakken uit de lucht en vrijdag waaide je de tent uit. Wist je dat we zelfs de tweede officiële storm van deze lente hebben gehad?

Het onstuimige weer van vrijdag heeft geleid tot een officiële storm. Vrijdagavond kwam het in IJmuiden tussen 20:00 uur en 22:00 uur tot een gemiddelde stormkracht 9. De storm van vrijdag is de tweede storm van deze lente en ook de tweede storm van dit jaar. Op 11 maart trok ook een officiële storm over ons land.

Van een officiële storm is sprake wanneer het over een geheel uurvak gemiddeld met windkracht 9 waait, bijvoorbeeld van 20:00 tot 21:00 uur. Vrijdag werd zelfs gedurende twee uurvakken een officiële storm gemeten, namelijk van 20:00 uur tot 21:00 uur en van 21:00 uur tot 22:00 uur. In Vlissingen kwam het tijdelijk tot stormkracht.

Windzak staat strak tijdens officiële storm
Windzak staat strak tijdens officiële storm

In de Achterhoek waaide vrijdag een boom om. Foto: Willy Bonnink-Naves

Het ronduit onstuimige weer was ook goed te merken aan de windstoten. De zwaarste windstoot werd gemeten in Hoek van Holland met 102 km/uur. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware windstoot van precies 100 km/uur. Niet alleen direct aan zee haalde de wind flink uit, ook landinwaarts waren de windstoten behoorlijk fel, zoals in Rotterdam met 93 km/uur en in Eindhoven met 85 km/uur. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om of braken takken af.

Tweede storm van de lente, winter geen

Het is opvallend dat we deze lente al twee keer een officiële storm hebben gehad en in de winter geen enkele. Vorig jaar leverde de winter maar liefst vijf officiële stormen op en de lente geen één.

Hoofdfoto: Gert de Bruijn

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven