Zo goed zijn de vallende sterren komende nacht te zien

12 augustus 2021, 07:30

Astronomie
vallende sterren Adobe Stock / lunatictm

Komende nacht is het hoogtepunt van de vallende sterren veroorzaakt door de meteorenzwem Perseïden. In dit artikel vertellen we je hoe goed ze te zien zijn en geven we kijktips.

Deze week passeert de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit levert meerdere nachten met relatief veel vallende sterren op, maar komende nacht is de pieknacht. In de tweede helft van de nacht zijn tijdelijk ongeveer 70 vallende sterren per uur te zien. 

De Perseïden is meestal de op één na beste meteorenzwerm van het jaar. De Geminiden leveren vaak nog meer vallende sterren op. Deze meteorenzwerm passeert echter in december, waardoor het doorgaans minder gunstig weer is. Bovendien hebben tijdens de Perseïden veel mensen vakantie.

Lees ook: dit is het beste weer om vallende sterren te bekijken.

Droog met velden hoge bewolking 

De weersomstandigheden zijn komende nacht niet ongunstig, maar ook niet ideaal. Het wordt een droge nacht met opklaringen en velden hoge bewolking. Aan het einde van de avond en het begin van de nacht zit de meeste bewolking boven het westen van het land en later vannacht vooral boven het noorden. De beste omstandigheden zijn dus voor Oost- en Zuid-Nederland.

Om 23:00 uur is het circa 18 graden en om 4:00 uur een graad of 15. Daarmee is het niet koud, maar een vest of een dunne zomerjas is wel aan te raden. Sterrenkijken doe je namelijk voor een langere tijd en je staat, zit of ligt daarbij stil.

Man kijkt naar vallende ster bij het vallen van de avond
Man kijkt naar vallende ster bij het vallen van de avond

Foto: Adobe Stock / astrosystem

Waar en wanneer kan je het beste kijken?

Hoe donkerder je omgeving, hoe beter. Je kan de vallende sterren gewoon spotten vanuit je achtertuin, maar als je een donker plekje opzoekt buiten de stad zie je ze beter en zie je er meer.

Om de Perseïden te spotten, moet je richting het noordoosten kijken en de beste periode is tussen 2:30 en 4:30 uur.

We hebben hier nog veel meer tips voor je op een rijtje gezet om optimaal naar de vallende sterren te kunnen kijken!

Hoe zit het met de volgende nachten?

In de nacht naar zaterdag is het ook droog, maar is er wel meer bewolking dan komende nacht. De beste papieren zijn dan voor Zuid-Nederland. Als het meezit zijn er daar grote delen van de nacht nog brede opklaringen. In de nacht naar zondag is het overal overwegend bewolkt en is er ook grote kans op buien. 

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?  

Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Wist je dat meteoren eigenlijk helemaal niet branden als ze door onze atmosfeer zoeven? Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Wat zijn vallende sterren?  

Bronnen: Weeronline, hemel.waarnemen.com

Hoofdfoto: AdobeStock / lunatictm

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven