Starten als horecaondernemer

Als je een horecabedrijf wilt starten, krijg je met een aantal zaken te maken die je moet regelen. Denk aan een pand, vergunningen en verzekeringen. Lees hier alles wat je moet weten om goed voorbereid te starten met je horecazaak.

In de media lees je regelmatig dat het voor horecabedrijven een moeilijke tijd is. Toch stijgt het aantal horecabedrijven in Nederland. Op 1 januari 2024 stonden 53.236 bedrijven ingeschreven bij KVK.

202049.919
202151.225
202252.799
202353.315
202453.236

Inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich registreren bij KVK. Dit doe je als de zaak opengaat. Je maakt hiervoor een afspraak. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online registratieformulier in. Huur of koop je een pand? Neem dan het door beide partijen ondertekende contract mee. En als je franchisenemer wordt, neem dan het door beide partijen ondertekende franchisecontract mee naar KVK.

Inschrijven voordat je opengaat

Is je horecazaak nog niet open, maar ben je bezig met voorbereidingen als vergunningen aanvragen, verbouwen, goederen inkopen of een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen? Dan heb je meestal al een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je namelijk vooraf inschrijven bij KVK.

Wetten en regels

Start je in de horeca, dan krijg je al snel te maken met wetten en regels. Denk aan vergunningen, brandveiligheid, HACCP regels en de nieuwe alcoholwet (voorheen Drank- en Horecawet). Houd bij het aanvragen van vergunningen rekening met de kosten en afhandeltijd.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je sinds juli 2023 geen gratis wegwerpbekers en -bakjes meegeven aan klanten. Verder krijg je nu of in de toekomst ook te maken met regels op het moment dat je een pand kiest of gaat bezorgen. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.

Subsidies voor verduurzamen

Voor het verduurzamen van je machines en bedrijfsprocessen bestaan verschillende subsidies, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarnaast hebben verschillende gemeenten en provincies gratis energiescans voor horecaondernemers.

Als je nog vragen hebt over je verplichtingen als horecaondernemer, kun je contact opnemen met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Locatie en pand

Een restaurant openen in een straat waar al tien vergelijkbare eetgelegenheden zijn kan lastig zijn. Andersom kan een horecazaak op een afgelegen plaats beginnen ook uitdagingen met zich meebrengen. Met andere woorden: de plek waar je je zaak opent, is belangrijk voor het succes ervan. De locatiescan kan je helpen om een geschikte plek uit te kiezen.

Wil je snel en eenvoudig het aantal bedrijven in een branche en gebied tellen? Gebruik dan de KVK Bedrijventeller.

Via horecamakelaars, Funda in Business, Misset Horeca, de ondernemersbalie van je gemeente of lokale centrummanager kom je aan de gegevens van bedrijven ter overname, panden die leegstaan of op korte termijn leeg komen. Een regiomanager van KHN kan hierbij ook helpen. 

Heb je een geschikt horecapand gevonden? Denk dan aan:

  • Wat staat er in het huur- of koopcontract en kun je onderhandelen over prijs, termijn en voorwaarden? Schakel een specialist in om je hierbij te ondersteunen.
  • Voldoet jouw plan aan de Omgevingswet? Check dit bij de gemeente.
  • Wat zijn de kosten voor verbouwen en inrichten? En wat moet je aanpakken om te voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Financiering

Om een eigen horecazaak te openen heb je meestal financiering nodig. Stel een goed onderbouwd financieel plan op. Daarmee overtuig je investeerders. Vraag hiervoor hulp aan een specialist, zoals een accountant. 

Het horecavak brengt risico’s met zich mee. Een krappe arbeidsmarkt, stijgende energiekosten en inflatie kunnen invloed hebben op jouw zaak. Bedenk bij de start hoe je met dit soort risico’s om wil gaan en beschrijf dat in je financiële plan. 

Combineer meerdere financieringsmogelijkheden, zoals bankleningen en crowdfunding om je plan te realiseren. Overweeg ook om een bestaande horecazaak over te nemen. Als het een succesvol concept is, zal dit het starten en financiering vinden gemakkelijker maken.

Personeel

Waarschijnlijk heb je extra hulp nodig voor je bedrijf. Je kunt personeel in dienst nemen, werken met een online vraag- en aanbodplatform, een uitzendorganisatie inschakelen of zzp’ers inhuren. De juiste mensen vinden voor jouw bedrijf is niet altijd eenvoudig. Laat zien waarom jouw bedrijf aantrekkelijk is om te werken. Op Platform goed werkgeven vind je succesvolle manieren om personeel te werven. Ook vind je er informatie over cao, loon en modelovereenkomsten.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startende ondernemer in de horeca ook te maken met: