Wintertijd begint met herfstweer

28 oktober 2021, 07:30

Actueel
Wintertijd, klok een uur terug

In de nacht naar zondag wordt om 3:00 uur de klok een uur teruggezet en daarmee gaat de wintertijd weer van start. Bij het begin van de wintertijd is het bewolkt en valt wat regen. Ook volgende week blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd een stevige wind. De eerste dagen is het nog vrij zacht, maar in de loop van volgende week gaat het kwik geleidelijk omlaag.

In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug en daardoor kunnen we zondagochtend een uurtje langer slapen. De wintertijd duurt tot zondag 27 maart 2022. Wintertijd betekent voorlopig in ieder geval geen winterweer, want in de nacht dat de wintertijd ingaat is het allesbehalve koud met minima van 10 of 11 graden.

Zondag is het overwegend bewolkt en vanuit het westen gaat het regenen. De timing van het regengebied is nog onzeker. Mocht de regen tot de avond uitblijven, dan kan het landinwaarts 18 graden worden met zelfs wat zon. Indien de regen eerder komt, dan wordt het niet warmer dan een graad of 15. Hoe dan ook start de wintertijd vrij zacht, want temperaturen van een graad of 13 zijn gebruikelijk op de laatste dag van oktober.

Lees ook: zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan

Komende tijd wisselvallig

Ook volgende week ziet het weerbeeld er wisselvallig uit. Er valt van tijd tot tijd wat regen en soms waait het daarbij flink. Er zijn ook droge perioden met zonneschijn. Doordat de wind draait naar een westelijke richting wordt het wel geleidelijk minder zacht. Maandag zijn nog maximumtemperaturen tot 14 graden mogelijk, maar vanaf dinsdag gaat het kwik omlaag en in de tweede helft van de week is het maximaal 10 tot 12 graden. Ook de zeer zachte nachten raken we kwijt met minima veelal tussen 5 en 8 graden.

De details voor het weer volgende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Afschaffen wintertijd?

Een paar jaar terug pleitten we voor het permanent verzetten van de klok met een half uur, tussen zomer- en wintertijd in. De klok nog één keer een half uur verzetten brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals minder files en ongelukken in de avondspits. Ook is het beter voor ons slaapritme. Meer voordelen lees je in dit artikel: schaf de wintertijd af en verzet de klok definitief een half uur.

Foto: Ab Donker

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven