Nederlandse Meer Bomen Nu-campagne kan in heel Europa klimaatactie versnellen.

Vandaag hebben Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Vlaams minister van Natuur, Zuhal Demir de eerste Belgische bomen verplaatst met de Nederlandse campagne MeerBomen.Nu. Onder toezicht van boswachters van het Agentschap Natuur en Bos zijn een jonge eik en kers die op een plek in het Zonienwoud stonden waar ze het niet zouden redden, uitgeschept en 300 meter verderop geplant in een achtertuin in het Belgische Hoeilaart waar de bewoners erg blij zijn met de bomen. Alle aanwezigen waren erg enthousiast over de campagne en verplantmethode omdat hiermee de aanplant van bomen een enorme vlucht kan krijgen. En dat is hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te herstellen. In Nederland heeft Meer Bomen Nu afgelopen winter 250.000 jonge bomen, struiken en scheuten verplant met een succespercentage van 80%.

Timmermans: “In het kader van de Europese Green Deal willen we minstens 3 miljard extra bomen planten om de biodiversiteit te helpen herstellen en de omgeving af te koelen in de warmste maanden. De campagne ‘Meer Bomen Nu’ heeft een creatieve, duurzame en circulaire manier gevonden om meer bomen geplant te krijgen. Het is een simpele manier om klimaatambitie om te zetten in klimaatactie en een inspirerend voorbeeld te stellen voor andere organisaties in heel Europa.”

Demir: “”In Vlaanderen kiezen we resoluut voor beter en meer bos, als buffer tegen klimaatopwarming, als bron van biodiversiteit en als plek om te beleven. Daarmee ondersteunt Vlaanderen ook zoveel mogelijk de Europese Green Deal. Niet alleen onze natuurbeheerders- en verenigingen doen belangrijke inspanningen, ook privé- en burgerinitiatieven en bedrijven zetten via de bosalliantie hun beste boompje voor om onze regio groener te maken. Het enthousiasme van MeerBomenNu werkt aanstekelijk. Het doet me plezier dat dit project ook naar Vlaanderen overwaait en ook Vlamingen worden aangemoedigd om bij ons plekjes te zoeken om kleine bosjes, en later hopelijk ook vele herinneringen, te creëren”

BOMEN GENOEG

De roep om meer bomen te planten om de klimaatverandering af te remmen is groot. Boomkwekerijen kunnen de vraag naar bomen in de toekomst niet bijbenen. Meer Bomen Nu weet dat dit geldt voor Nederland waar de overheid de komende 9 jaar 37.000 hectare bomen wil planten, maar ook het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen kampen met dezelfde problemen. “Maar als we anders naar de natuur kijken, zijn er genoeg bomen te vinden!”, zegt Hanneke van Ormondt, campagneleider van Meer Bomen Nu.
Elke eik of beuk brengt jaarlijks honderden tot duizenden nakomelingen voort. Slechts een handjevol zal overleven het om een volwassen boom te worden. Veel van deze jonge boompjes spelen een rol in de natuur: ze zijn voedsel, maken deel uit van het ecosysteem en de concurrentie is belangrijk zodat de besten overleven. Maar op veel plaatsen zijn ze ongewenst of groeien ze in zo’n overvloed dat een percentage kan worden weggehaald zonder negatieve gevolgen. Hetzelfde geldt voor jonge struiken, stekken en scheuten. Elke stek van een vlierbes, wilg, populier of vijg kan uitgroeien tot een nieuwe boom of struik.
Door deze jonge bomen, struiken en scheuten te verplaatsen naar plekken waar ze gewenst zijn, kunnen we meer bomen planten in de EU, en dat betaalbaar, snel en duurzaam. Deze circulaire methode is ook heel sociaal omdat boswachters, boeren en vrijwilligers laagdrempelig met gesloten portemonnee kunnen samenwerken om de klimaatverandering tegen te gaan en de natuur te herstellen. 


CAMPAGNE MEER BOMEN NU

De Nederlandse campagne Meer Bomen Nu zamelt jonge bomen en struiken in natuurgebieden en parken in om ze gratis weg te geven aan burgers en boeren die ze op hun land willen planten. Met duizenden vrijwilligers verzamelen we de hele winter lang berken waar ze de heide overwoekeren, jonge boompjes die te dicht bij een pad staan, jonge struiken die moeten wijken voor bebouwing, of we verzamelen een percentage jonge boompjes op plekken waar ze in overvloed groeien. Voorkeur gaat uit naar zaailingen tussen knie- en manshoogte en belangrijk te vermelden is dat we enkel oogsten met toestemming van de boswachter of landeigenaar.
Afgelopen winter heeft Meer Bomen Nu 250.000 jonge boompjes verplant van knie- tot mensenhoogte en 80% heeft het overleefd. Daarnaast gaf de campagne 250.000 bomen en struiken weg die over waren bij kwekers door corona. 2000 vrijwilligers hielpen met oogsten en daarna met het planten van de jonge boompjes in tuinen en velden van 800 burgers en boeren. Deze winter streven we naar 1.000.000. De voorbestellingen voor de miljoen bomen waren binnen vier dagen op. Van november tot maart – het plantseizoen – zoeken we oogstlocaties, rooien we bomen met vrijwilligers, verplaatsen we ze naar plantlocaties en boomhubs.


LOGISCH EN TOCH INNOVATIEF

De Meer Bomen Nu methode, bedacht door ecoloog Franke van der Laan van stichting MEERGroen, is logisch en toch innovatief. Klimaatorganisatie Urgenda, internationaal bekend van de Klimaatzaak, wil deze circulaire methode inbedden in al het Nederlandse natuurbeheer om zo klimaat- en biodiversiteitsdoelen te halen. De Caring Farmers, een groeiende groep boeren die begaan is met het milieu, hielpen mee door 100.000 bomen te planten. Deze methode zou in veel Noord-Europese landen kunnen worden toegepast, waar voldoende regen valt om jonge boompjes in de kritieke eerste maanden te ondersteunen. Een nieuw ontwikkeld online instrument – de TreePlanner – stelt boswachters, plantlocaties, vrijwilligers en boomcentra in staat om vraag en aanbod van jonge boompjes lokaal en regionaal op elkaar af te stemmen.