Uitdagingen in de zoetwarenbranche

De snoep- en zoetwarenindustrie daagt producenten uit om niet alleen producten van de beste kwaliteit aan hun klanten te leveren, onder de beste omstandigheden, maar ook binnen de snelst mogelijke tijd. Daarnaast beïnvloedt de retailer het concurrentiesaldo van de sector. Van traceerbaarheid tot het vastleggen van gegevens; er zijn genoeg uitdagingen te vinden in de snoep- en zoetwarenindustrie.

 

De consument wil gezonder eten  

Producenten worden meer en meer gedwongen minder suiker en minder calorieën te gebruiken in hun producten vanwege de wereldwijde trends en de wet- en regelgeving. De consument wil gezonder eten. Dit leidt tot het bedenken en produceren van nieuwe producten, nieuwe ingrediënten en suikervervangers. 

Voedselveiligheid en kwaliteit borgen 

Voedselveiligheid moet geborgd zijn. Producenten dienen hier procedures en werkwijzen voor te handhaven. Naast het vaststellen van normen voor toxicologische, microbiologische gevaren moeten ook je allergenen op orde zijn. In het geval van een recall moet het balletje dan ook direct gaan rollen. Veilige productie en goede kwaliteit zijn een vereiste in elk voedselproducerend bedrijf. Informatie moet op elk moment worden geregistreerd en beschikbaar zijn voor inspectie aan certificerende instellingen en wetgevers. Daarnaast is het ook een vereiste vanuit de retailer.  

Transparantie in de keten 

Elk food bedrijf wil de mogelijkheid hebben om de producten te traceren in elk stadium van de supply chain. Van grondstoffenleverancier tot, producent, distributeur en retailer. Je wilt in staat zijn om de productbewegingen binnen de supply chain te kunnen volgen. Je wilt minimaal een stap naar voren en één stap achteruit kunnen traceren, of zelfs verder dan dat, om de bron van ieder product te kunnen achterhalen en hier correct en veilig op te kunnen handelen.  

Flexibiliteit in supply chain management  

De levenscyclus van snoep- en zoetwaren wordt alsmaar korter. Er is in deze sector voortdurend sprake van productinnovaties en veranderingen in verpakkingen. De toename van deze vernieuwingen leidt daarom tot voortdurende wijzigingen in het productportfolio van een zoetwarenbedrijf. Snel bewegende consumptiegoederen gaan sneller dan ooit en je wilt je voorraden verkleinen. Dit vraagt ​​om meer flexibiliteit in de supply chain. 

Recalls vermijden

Er ligt een flinke druk op de supply chain wat betreft nauwkeurigheid en efficiëntie. Producenten dienen iedere stap in de keten, de grondstoffen en andere ingrediënten te controleren die in het product terechtkomen. Je moet een veilige manier van produceren handhaven en goederen moeten op de juiste manier worden geproduceerd in overeenstemming met de specificaties die vermeld staan in de ingrediëntenlijst. Dit alles om fouten te voorkomen die leiden tot terugroepacties. Want slechte publiciteit blijft langer hangen dan goede.

Efficiëntie van de productielijn 

Hoeveel producten produceert een productielijn per uur? Hoe zit het met de efficiëntiepercentages per machine, onderhoudselementen en onderbrekingen in de productielijn en de uren die je aan bestellingen besteedt? Alle belangrijke informatie wil je efficiënt vastleggen en effectief opslaan.  

Vraag naar duurzaam verpakkingsmateriaal 

De stijgende vraag naar snoep en zoetwaren zal ook de groei van verpakkingsmateriaal tegen 2020 stimuleren. Tegen 2022 wordt er verwacht dat de helft van individueel verpakte producten van de toonaangevende snoep- en snoepbedrijven beschikbaar is in maten die 200 calorieën of minder per verpakking bevatten. 

Kwaliteitscontroles aan de orde van de dag 

Kwaliteitscontroles zijn nodig tijdens het gehele productieproces. Bij ontvangst van de grondstoffen, tijdens productie en voor uitgaande goederen. Deze kwaliteitscontroles kunnen temperatuurmetingen, formuleringscontroles of metaaldetectors zijn. Zoetwarenbedrijven moeten een BRC of IFS certificaat hebben om aan de kwaliteitsnormen te voldoen. 

Wat is het recept voor jouw digitale succes?
Ontdek wat innovatie en technologie voor jouw zoetwarenbedrijf kan betekenen.

Wat zijn jouw zoetwaren specifieke uitdagingen?

Actief in de zoetwaren sector? Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen om het volgende niveau te bereiken.