RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Grote fabrikant: chiptekorten houden aan tot 2023

Medewerker in een chipfabriek Beeld © Getty

Het wereldwijde tekort aan chips kan nog zeker twee jaar aanhouden. Dat denkt Reinhard Ploss, topman van Infineon, de grote Duitse chipfabrikant.

De schaarste zal nog minstens tot in 2023 duren, zegt Ploss in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In meerdere regio's is volgens hem de capaciteit onvoldoende is om de groeiende vraag naar chips bij te benen.

Het bouwen van nieuwe fabrieken, cleanrooms en andere chipgerelateerde faciliteiten duurt volgens de Infineon-topman 2 tot 2,5 jaar. Het moderniseren van bestaande faciliteiten kost driekwart jaar tot een jaar. Ook andere chipmakers vrezen dat de tekorten nog lang zullen duren.

Het chiptekort raakt de productie van verschillende autoproducenten. Tesla-topman Elon Musk noemde het chiptekort onlangs 'de grootste uitdaging' van het bedrijf. Ook techbedrijven, zoals Samsung en Sony, hebben last van de tekorten aan chips.

Thuiswerken en elektrische auto's

De toegenomen behoefte aan thuiswerken en het inhaaleffect in de auto-industrie na de coronacrisis zijn volgens Ploss belangrijke groeidrijvers geworden voor de chipindustrie. Hij noemde ook de snellere invoering van elektrisch rijden en de groeiende vraag naar hernieuwbare energie als factoren die bijdragen aan het tekort.

'Wereldwijd
Lees ook:
'Wereldwijd chiptekort kan tot ver in 2022 aanhouden'

Volvo-fabriek plat

Een van de getroffen bedrijven is Volvo. De fabriek van de autofabrikant in het Belgische Gent ligt volgende week drie dagen stil wegens de chipschaarste. Daardoor zitten ongeveer 5000 werknemers tijdelijk werkloos thuis. Eerder dit jaar ging de fabriek om dezelfde reden ook al een paar dagen dicht.

Volgens Ploss moet Europa meer doen om de afhankelijkheid van buitenlandse exporteurs in de halfgeleiderindustrie te verminderen. Hij staat open voor samenwerking met andere bedrijven.

Intel-topman:
Lees ook
Intel-topman: grootste hinder door chiptekort moet nog komen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.