Spinning Jenny, Statieheld en No Waste Army winnaars Landelijke Circulaire Innovatie Top!​

Bekijk de regionale inzendingen

Spinning Jenny, Statieheld en No Waste Army winnaars Landelijke Circulaire Innovatie Top!

Spinning Jenny, Statieheld en No Waste Army zijn de landelijke winnaars Circulaire Innovatie Top in respectievelijk de categorieën: Circulaire Change Maker, Circulaire Start-Up en Circulaire Community. Dat werd bekend gemaakt tijdens een spannende finale op vrijdag 15 maart 2024 in de Malietoren in Den Haag. Totaal 15 finalisten uit de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Brabant en Limburg streden hier om de landelijke titel. Geen eenvoudig te winnen competitie, want de kwaliteit van alle inzendingen was hoog met een diversiteit aan circulaire innovaties. Daarmee was deze finale een mooi onderdeel binnen de Week van de Circulaire Economie.

Annemarie van Oorschot, Programmamanager Groene Groeiers, opende de finale en benadrukte het belang van deze challenge voor de bredere circulaire economie in Nederland: “De Circulaire Top heeft dit jaar 100 duurzame koplopers in beeld gebracht, bedrijven en organisaties die daadkrachtig en innovatief de zo broodnodige ontwikkeling naar een circulaire economie een boost geven. Zij werken keihard aan het toekomstige verdienvermogen van een duurzaam Nederland. Die koplopers verdienen allemaal een prijs!” Daarna mochten de finalisten per categorie hun innovatie pitchen onder leiding van presentator Joris Putman. De finalisten gingen in gesprek met elkaar en beantwoordden daarbij ook kritische vragen van de jury. Hierna was het aan de jury om de winnaars te kiezen. Ze beoordeelden de innovaties op mate van circulariteit en samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. Juryvoorzitter Barbara Huizink, Directeur Innovatie bij PreZero prijst de kwaliteit van de innovaties en het enthousiasme van de ondernemers.    

WINNAAR Circulaire Change Maker: Spinning Jenny
Oud textiel wordt op dit moment vaak verbrand of verwerkt in laagwaardige toepassingen (denk aan isolatie van auto’s en vaatwassers). Spinning Jenny koopt gerecyclede textielvezels in en spint er met een hypermodern machinepark weer nieuwe garens van. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden in hoogwaardige toepassingen, bijvoorbeeld autostoelbekleding, tapijten of werkkleding.

Paula Gerritsen CEO Spinning Jenny: ‘Fantastisch, wat een erkenning voor het werk dat we gedaan hebben! De andere waren ook hele goede change makers dus ik vond het heel spannend, maar ik ben heel blij dat we gewonnen hebben!’

WINNAAR Circulaire Start Up: Statieheld
Statieheld biedt een slimme recycle bak voor kleine flessen en blikjes, met een gemakkelijke inlevermethode onderweg en directe uitbetaling van statiegeld via een app.

Valerie van Zuijlen CEO Statieheld: ‘Het is zo mooi om te zien dat iedereen op zijn eigen manier innoveert. De wedstrijd brengt provincies bij elkaar. We moeten niet op een eilandje zitten, maar juist elkaar versterken. Ook wij ‘team Statieheld’ hebben in deze landelijke finale circulaire collega’s gevonden. Dat we hebben gewonnen is echt een extra push in de rug. Het is niet altijd makkelijk om met grote partijen te moeten concurreren. Dat doen we met een jong team, we werken dag en nacht om het verschil te maken!’

WINNAAR Circulaire Community: No Waste Army
In Nederland gooien we ongeveer 33 kilo afval per jaar weg per persoon! Vaak begint dit probleem al vooraan in de keten. Boeren en telers kunnen hun producten niet kwijt, omdat ze niet aan het perfecte plaatje voldoen. No Waste Army koopt deze producten voor een eerlijke prijs op en laat er houdbare producten van maken door haar producenten. Hiermee maken ze de voorraadkast van de boeren leger en van hun leden voller. Zo dragen ze bij aan het structureel oplossen van voedselverspilling.

Mayke de Bruin allround commandant bij No Waste Army: ‘Heel erg bedankt dat wij uit al die initiatieven naar voren zijn gekomen! Ik denk dat we allemaal winnaars zijn. Het is zo tof om te zien dat hier zoveel initiatieven staan die niet alleen praten, maar ook echt doen! Wij kunnen deze overwinning goed gebruiken en daar redden we alleen maar meer voedsel mee! Nog meer impact maken.’

Over de Circulaire Innovatie Top

Circulair ondernemen is de toekomst. De continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren valt of staat met het realiseren van circulaire innovaties. Nederland kent veel innovatieve organisaties en ideeën. Daarom organiseren VNO-NCW Midden, VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) de landelijke Circulaire Innovatie Top. Dit doen ze samen met partners PreZero, Money Meets Ideas en het Versnellingshuis. Het doel van deze challenge is om regionale ondernemers in de spotlight te zetten en te laten zien wat zij te bieden hebben op het gebied van circulaire innovaties. Hiermee inspireren ze andere ondernemers. Het uiteindelijke doel is om de ondernemers te helpen om een vervolg te geven aan de verdere uitwerking en ontwikkeling van hun circulaire innovatie.

Jury
De jury bestond uit juryvoorzitter Barbara Huizink, directeur Innovatie bij PreZero, Sanne Westra, beleidssecretaris Circulaire Economie en Milieu bij VNO-NCW en MKB Nederland, Gabrielle Werkhoven, relatiemanager bij Het Versnellingshuis en Frank Groenevelt, adviseur bij Money Meets Ideas. 

BeKijk hier de finale terug

Circulaire innovatie is overal. Door heel Nederland werken de Circulaire Change Makers, Start-Ups en Communities elke dag weer keihard aan slimme en duurzame oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Van de stad tot de natuur, van voedsel tot kleding en van kleinschalige producten tot immense projecten.

Dit zijn geen gewone projecten; elk idee komt van mensen die echt iets willen veranderen. Wat drijft deze pioniers om bij te dragen aan een betere wereld? En wat maakt hun oplossingen zo uniek, vooruitstreven en innoverend? Van de vele bijzondere ideeën die wij hebben mogen ontdekken worden er vijftien finalisten gekozen om te bewijzen dat hun idee de meeste impact heeft op onze toekomst.

Wie is de meest aansprekende innovatie uit de categorie Circulaire Change Maker, Circulaire Start-Up of Circulaire Community van 2024? Op vrijdag 15 maart 15:30 uur kun je de landelijke finale volgen via de livestream op deze website.

Meld je aan en wij houden je op de hoogte.

De genomineerden zijn voor de finale op 15 maart zijn:

De genomineerden voor de finale worden bekend gemaakt na elke voorronde. De volgende innovaties pitchen op 15 maart in de landelijke finale. 

Circulaire Change Maker

Een Circulaire Change Maker is een entiteit die zich op een proactieve en innovatieve manier inzet voor het creëren van positieve verandering in de economie en door de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. Dit houdt in dat zij zich richten op het minimaliseren van afval, het maximaliseren van het hergebruik van grondstoffen, en het verminderen van de negatieve milieu-impact van productie en consumptie. Circulaire Change Makers ontwikkelen en implementeren nieuwe circulaire bedrijfsmodellen, duurzame productieprocessen, en/of educatieve initiatieven om bewustwording te vergroten en de praktische toepassing van circulaire principes te stimuleren.

De winnaar in deze categorie gaat naar huis met € 20.000 voor de verdere ontwikkeling van het project. 

Circulaire Start-Up

Een Circulaire Start-Up is een nieuw opgerichte onderneming die een bedrijfsmodel nastreeft dat gericht is op het minimaliseren van afval, het optimaliseren van resource-efficiëntie en het bevorderen van duurzaamheid in alle aspecten van haar activiteiten. Dit omvat het ontwerpen van producten met een lange levensduur, het bevorderen van hergebruik en recycling, het verminderen van grondstoffenverspilling en het minimaliseren van negatieve milieueffecten. Circulaire start-ups kunnen ook innovatieve technologieën en businessmodellen inzetten om bij te dragen aan de overgang naar een circulaire economie.

De winnaar in deze categorie gaat naar huis met € 7.500 voor de verdere ontwikkeling van het project. 

Circulaire Community

De Circulaire Community is een onderscheiding toegekend aan entiteiten, die zich actief inzetten voor en bijdragen aan de bevordering van de circulaire economie op lokaal niveau. Deze entiteiten hebben zich ingezet voor het verminderen van afval, het efficiënter benutten van hulpbronnen, het stimuleren van hergebruik en recycling, en het bevorderen van duurzame praktijken die een positieve impact hebben op het milieu en de lokale economie.

De winnaar in deze categorie gaat naar huis met €5.000 voor de verdere ontwikkeling van het project.

Deze finale wordt mede mogelijk gemaakt door

Kijk jij ook mee?

Op vrijdag 15 maart 15:30 uur kun je de landelijke finale volgen via de livestream op deze website. Meld je aan via het onderstaande formulier en wij houden je op de hoogte. 

Naam(Vereist)
Wil je op de hoogte worden gehouden voor de volgende editie?

Highlights voor 2024

De winnaars van de Regionale Circulair Innovatie top 20 in 2023

Utrecht
Met de innovatie de radicaal duurzame zitbank won Kairos vandaag de juryprijs voor dé Utrechtse Circulaire Innovatie van 2023. De publieksprijs van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 ging naar Zo schoon, ZO een schone omgeving zonder het milieu om zeep te helpen.
Klik Hier
Noord-Holland
Na een spannende pitch door de Top 5 van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 is FastFeedGrinded winnaar geworden van de juryprijs. Het publiek koos voor Reflower.
Klik Hier
Overijssel
Met de innovatie Spuitbus recycling en hergebruik grondstoffen won DeSpray Environmental (OEM-Group) vandaag de juryprijs voor dé Overijsselse Circulaire Innovatie van 2023. De publieksprijs van de tweede editie van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 ging naar WEBO, Circulair-Element.
Klik Hier
Gelderland
Tijdens de feestelijke finale van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 heeft Lagemaat Circulair uit Heerde de juryprijs 2023 voor hun Circulair Remontabel Bouwsysteem gewonnen. De publieksprijs ging naar geWOONhout uit Wehl dat het HOUTbaar Huis Didam voor de bouwsector maakt.
Klik Hier
Flevoland
Met de innovatie het pre-fab Lisdodde wandpaneel, wonnen Burgerboerderij Oosterwold, Flevo Timmerfabriek, VanHier Design, Grown.bio en Natuurloonbedrijf Piek vandaag de juryprijs voor dé Flevolandse Circulaire Innovatie van 2023.
Klik Hier
Noord-Brabant
Met de innovatie Refurb Battery won Refurb Battery de juryprijs voor dé Brabantse Circulaire Innovatie van 2023. De publieksprijs ging naar Knaapen Groep met hun innovatie Dak Roef.
Klik Hier
Limburg
Na een spannende pitch door de Top 6 van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 werd Solarge de winnaar van de juryprijs. Het publiek in deze live-uitzending koos unaniem voor Greenholds.
Klik Hier
Previous slide
Next slide

Partner worden?

Wij zoeken partners voor de Circulair Innovatie Top 20! Als partner draag je bij aan het bieden van een podium voor Circulair Innovaties op regionaal en landelijk niveau. Door partner te worden investeer je in circulaire innovaties en daarmee de groei van ondernemers.