Zomertijd begint met dalende temperaturen

26 maart 2022, 07:25

Tijd en seizoenen
Zomertijd, de klok een uur vooruit. Foto: AS/krissikunterbunt

Komende nacht wordt de klok één uur naar voren gezet en begint de zomertijd. We genieten dit weekend op veel plaatsen van stralend lenteweer, maar juist met het begin van de zomertijd komt er steeds meer bewolking voor. Komende week is er een mix van zon, wolken en vooral later in de week ook regen. De temperatuur doet een flinke stap terug.

De dagen worden steeds langer en de vroege vogels zien de zon al voor zeven uur opkomen. In de avond is het nog voor acht uur donker, maar met het verzetten van de klok is het morgenochtend langer donker. In de avond is het vanaf morgen juist een uur langer licht en wordt het pas tegen half negen donker.

Zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan.

Het weerbeeld laat morgenochtend regionaal een grijze start zien, maar op steeds meer plaatsen breekt de zon door. Met temperaturen van 10 tot 14 graden in het noorden en 15 tot 17 elders is het prima weer voor de eerste dag in zomertijd. Als je na het avondeten nog naar buiten gaat om van de zonsondergang te genieten, dan is een jas aan te raden. Het koelt snel af en om 20:00 uur is het 7 graden in het noorden en 13 graden in het zuiden.

Kleurrijke voorjaarsbloeiers. Foto Jolanda Bakker
Kleurrijke voorjaarsbloeiers. Foto Jolanda Bakker

Komende week duidelijk frisser

Het aangename en zonnige weer van de laatste tijd krijgt na het weekend geen vervolg. De zon blijft weliswaar maandag geregeld schijnen, maar er zijn ook wolkenvelden en in de loop van de week stijgt de kans op wat regen of een enkele bui. De wind neemt in kracht toe en met eind komende week temperaturen van 8 tot 10 graden is het te koud voor de tijd van het jaar. Lang buiten zitten zit er dan ook nog niet in, maar daarvoor is het eigenlijk nog te vroeg.

De details voor komende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Geen zomer- of wintertijd, maar vierseizoenentijd

De overgang van winter- naar zomertijd of andersom is elk half jaar voer voor discussie. Een permanente zomertijd of wintertijd lever veel nadelen op. Bij een permanente zomertijd zou de zon in de winter pas om 9:45 uur opkomen. Houden we standaard wintertijd aan, dan wordt het in de zomer al om 4:00 uur in de vroege ochtend licht. Weeronline gaat dan ook voor de vierseizoenentijd!

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven