Koningsdag: dit weer kan je verwachten

26 april 2022, 07:30

Feestdagen
Fraai weer op Koningsdag. Foto: Margreet van Vianen

De oranjezon schijnt op Koningsdag flink. Er wordt zo’n 7 tot 10 uur zon verwacht en dat is goed nieuws voor iedereen die op pad gaat naar de vele evenementen, festivals en vrijmarkten. Maar niet overal is het meteen zonnig weer. De temperatuur loopt op naar 13 graden in het noorden en naar 17 in het zuiden. De verwachting in detail lees je hier.

In de grote steden beginnen de diverse vrijmarkten al vanavond en het is daarbij prima weer om lekker te struinen. Wel koelt het snel af en later vanavond is het slechts 6 of 7 graden. Komende nacht koelt het verder af naar 1 tot 4 graden met de laagste temperaturen in het oosten van het land. Aan de grond kan het zelfs een graadje vriezen. Wie lang buiten is doet er goed aan zich warm aan te kleden.

Woensdag warmt het snel op en stijgt het kwik naar 13 graden in het noorden en naar 17 in het zuiden. In het midden van het land is het een graad of 15. Er zijn stapelwolken en zonnige perioden. Wel kunnen wolkenvelden in het noorden en noordwesten zorgen voor een grijze start van de dag. Het blijft droog en er staat maar weinig wind. Al met al heerlijk weer om lekker buiten te struinen over de vele evenementen die worden georganiseerd. Ook is het heerlijk weer om gewoon lekker buiten te zitten, maar smeer je wel goed in, want we hebben dan zonkracht 5. Dat betekent dat de onbeschermde huid in 20 tot 30 minuten kan verbranden.

Koningsdag. Foto: Nico Vink
Koningsdag. Foto: Nico Vink

Regionaal weerbericht Koningsdag

Hier het Koningsdagweerbericht per regio.

Friesland, Groningen en Drenthe

In de drie noordoostelijke provincies schijnt de zon geregeld, maar er trekken ook van tijd tot tijd wolken voor de zon. Zeker in de ochtend kan het door wolkenvelden van zee een tijdje grijs zijn. Er waait niet meer dan een zwakke noorden- tot noordwestenwind en daarmee wordt frisse lucht aangevoerd. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal 11 of 12 graden, elders stijgt het kwik naar maximaal een graad of 13. Doordat er weinig wind staat voelt het niet koud aan.

Noord- en Zuid-Holland en Zeeland

In de westelijke provincies zijn er zonnige perioden. Toch trekt er af en toe wat bewolking over, maar het blijft droog. Er staat een zwakke noordenwind, maar direct aan de kust en ook in Zeeland is de wind soms matig, 4 Bft. De temperatuur loopt op naar 12 graden aan de kust en naar 13-14 graden wat verder landinwaarts. Op het strand is het nog iets frisser door wind van zee.

Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel

Er zijn flinke perioden met zon en het is overal droog. Er staat een zwakke noordenwind en het wordt 14-15 graden. Helemaal in het oosten wordt het nog een graadje warmer. Prima weer voor de vele buitenactiviteiten.

Noord-Brabant en Limburg

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vieren Koningsdag in Maastricht. Juist in dit deel van het land wordt de meeste zon verwacht en wordt het met 16 à 17 graden het warmst. Niet alleen in Maastricht, maar ook elders in Limburg en in Brabant stijgt het kwik naar 16-17 graden. Daarmee is het heerlijk lenteweer.

In de avond verdwijnen de meeste stapelwolken en is het in grote delen van het land nog een tijdje lekker zonnig. Of het ook na Koningsdag aangenaam weer blijft, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven