Voetbal
Door de redactie 2y

Davy Klaassen uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april

Davy Klaassen is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april. In de laatste vier speelrondes heeft de middenvelder van Ajax volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd.

Klaassen terug in de basis

Davy Klaassen lijkt niet van plan zijn zwaarbevochten basisplaats zonder slag of stoot weer in te leveren. Door de blessure van Antony verschoof Steven Berghuis naar de rechterflank en kwam er in april weer een plek voor Davy Klaassen in de basis. De 29-jarige middenvelder liet zijn voeten spreken: in de gewonnen wedstrijden tegen FC Groningen (1-3), Sparta Rotterdam (2-1), N.E.C. Nijmegen (0-1) en PEC Zwolle (3-0) was Klaassen vier keer trefzeker en daarmee topscorer van de maand april. Hij lijkt met zijn goede prestaties en de blessures van onder andere Anthony wel weer helemal terug als vaste basisspeler. Ook al was Klaassen die status een tijdje kwijt. ''Ik probeer altijd positief te zijn. Ik ben natuurlijk niet blij als ik op de bank zit, maar ik zorg er wel voor dat ik er sta als ik er in kom. Dat ik er sta voor het team en ook gewoon voor mijn eigen gevoel. Ik kan het niet accecpteren als ik er niet klaar voor ben.''

De doelpunten waren zeer belangrijk voor Ajax, en die tegen PEC Zwolle was ook nog eens behoorlijk fraai. Een David Beckham-achtige goal in de verre hoek. ''Ik had vlak daarvoor de bal ongeveer op dezelfde plek gekregen, toen speelde ik de bal af. Nu zag ik niemand die er beter voorstond dan ik, dus ik dacht: dan schiet ik. De bal ging er vervolgens perfect in.''

Davy Klaassen scoorde in april vier keer uit negen schoten. Tegen PEC Zwolle was hij zelfs trefzeker met beide doelpogingen. Daarnaast scoorde hij in deze wedstrijd voor het eerst sinds 18 december 2016 van buiten het strafschopgebied (toen tegen PSV). Verder noteerde Klaassen in april 22 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, 23 balheroveringen, een passnauwkeurigheid van 82% en twee uitverkiezingen tot KPN Man of the Match.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Davy Klaassen is de eerste speler van Ajax die dit seizoen de Eredivisie Speler van de Maand-prijs wint. Voor Klaassen zelf is het zijn tweede maandprijs, nadat hij de bokaal eerder al eens won in november 2020. Dat seizoen werd Ajax kampioen en nu is de ploeg dichtbij prolongatie. ''We mogen dit niet meer weggeven. Natuurlijk kan het altijd, maar we hebben alles in eigen hand. Als we dit nog weggeven sla je jezelf voor je kop.''

Acht clubs leveren spelers voor Eredivisie Elftal van de Maand april

Voor de maand april leveren acht verschillende clubs spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord leveren elk twee spelers, gevolgd door AZ, FC Twente, FC Utrecht, sc Heerenveen en Vitesse met elk één speler.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand april: Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Mauro Júnior (PSV), Daley Blind (Ajax), Eli Dasa (Vitesse), Orkun Kökcü (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Joey Veerman (PSV), Luis Sinisterra (Feyenoord), Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen), Vangelis Pavlidis (AZ) en Ricky van Wolfswinkel (FC Twente).

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen – aangevuld met de stemmen van de 18 aanvoerders en 18 coaches – wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

^ Terug naar boven ^