Wespen
readtime 6 Minuten

Voorspelling wespenseizoen 2022

13 mei 2022 • redactie

Voorspelling wespenseizoen 2022

In tegenstelling tot vorig jaar mogen we in 2022 weer een zomer verwachten waarin we met veel wespenplagen te maken krijgen. Dat durven de wespenbestrijders van Beestjes Kwijt wel te voorspellen. Ook het zoekgedrag van de Nederlander op Google spreekt boekdelen: in de maanden april en mei werd er al 450% meer gezocht op wespen en bestrijding dan in 2021. “Het grote verschil zit ‘m in het droge, warme voorjaar”, zegt Merijn Janssen, directeur van het ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt. 

“We kunnen qua cijfers ver terug kijken”, zegt Janssen. “Om een vergelijking te maken: in 2018 en 2019 hadden onze wespenbestrijders het in augustus en september bijzonder druk met het bestrijden van wespen. In beide jaren was er sprake van een zachte winter en een rustig, vrij warm voorjaar. Dat geeft koninginnen de gelegenheid om vroeg in het seizoen aan een nest te beginnen. Die warmte is ook goed voor de ontwikkeling van allerlei andere insecten, zoals muggen en vliegjes. Die dienen dan weer als voedsel voor de wespenlarven in het nest. Zo heeft een wespennest de gelegenheid om snel door te groeien.”

2021 was een rustig wespenjaar

In 2021 hadden we te maken met een vrij koud, nat voorjaar. Dat had zo zijn gevolgen. “Klopt”, knikt Janssen. “Pas begin juni tikte de thermometer de 20 graden aan, op twee dagen na in maart. Dat had veel consequenties, want juist op die dagen in maart ontwaakten veel wespenkoninginnen, die meteen op zoek gingen naar een mooie plek om hun nest te bouwen. Daarna deed kou, regen en wind veel koninginnetjes de das om en/of smoorde de bouw van het wespennest in de kiem. De wespenkoninginnen die het slechte voorjaar overleefden, gingen pas in juni aan de slag met de bouw van hun nest.”

“Dat zagen we duidelijk terug in de zoekopdrachten op Google en de aanvragen om wespennesten te komen verwijderen”, vertelt Janssen. “Dat kwam pas echt op gang eind augustus en duurde voort tot in oktober zelfs. We hadden dus een heel laat wespenseizoen, waarbij het aantal wespennesten in totaliteit nog niet de helft bedroeg van 2019 en 2018. Het was dus een ‘slecht’ wespenseizoen.”

Wat krijgen we in 2022 voor een wespenseizoen?

Het was lange tijd de vraag of de dip van 2021 gevolgen zou hebben voor 2022. “Het blijkt voorlopig van niet”, stelt Janssen. “Er zijn natuurlijk toch veel koninginnen uitgevlogen en bevrucht door darren. Ze hebben de extreem zachte winter waarschijnlijk moeiteloos doorstaan en ze hebben net als wij geprofiteerd van het warme en droge voorjaar. Nou is het niet te voorspellen wat de zomer gaat doen, maar als we een heel natte maand juli en/of augustus krijgen, dan kan dat alsnog negatieve consequenties voor de wespennesten hebben. Veel regen is rampzalig voor wespennesten. Ze zijn namelijk van papier gemaakt en dus zakt zo’n nest in elkaar als een pudding zodra het doorweekt raakt. Of het nestmateriaal gaat schimmelen, dat zie je ook vaak gebeuren.”

Ontwikkeling wespen per seizoen

Wespen in de lente

  • Wespenkoninginnen bouwen aan hun nesten.
  • Werksters worden geboren.
  • Werksters voeren insecten aan hun larven. Die maken zoet braaksel aan waarmee de werksters zich kunnen voeden.

Wespen in de zomer

  • Vrijwel alle larven in het nest zijn volgroeid.
  • Werksters krijgen geen braaksel meer van de larven en moeten op zoek gaan naar ander voedsel.
  • Werksters vallen mensen en dieren lastig.

Wespen in de herfst

  • De meeste wespennesten sterven in deze periode uit.
  • Bij langdurig droog en warm weer kunnen veel nesten nog overleven.
  • Wespen van nesten die dan nog actief zijn, reageren extra agressief als het nest wordt aangevallen.

Wespen in de winter

  • Het komt niet vaak voor dat wespennesten in deze periode nog actief zijn.
  • Bij overlevende nesten is er vaak sprake van zeer goede leefomstandigheden (goede beschutting, overvloed aan voedsel).

 

Heb je last van wespen in het voorjaar?

In de lente ervaren mensen nog niet veel overlast van wespen. “Je ziet ze vliegen, maar ze vallen je niet lastig”, legt Janssen uit. “Pas in het tweede deel van de zomer kan er een wespenplaag ontstaan. Tot die tijd zijn de werksters onder leiding van nog druk bezig met het uitbouwen van de nesten. De koningin legt zich toe op het leggen van een eitje in elk kamertje dat klaar is. Uit de eitjes komen larven die met kleine insecten gevoerd worden door de werksters. Dat is ook een taak van ze. Die larven groeien binnen enkele weken ook uit tot wespen en zo worden het er snel steeds meer.”

Wanneer begint het wespenseizoen?

“De werksters worden in het nest op hun beurt gevoerd door de larven”, vertelt Janssen. “Die braken een zoet goedje uit dat door de werksters wordt opgeslurpt. Het is hun brandstof. Maar zodra het nest klaar is en de meeste wespenlarven zijn uitgegroeid tot wespen raakt het voedsel in het nest op. Dat is over het algemeen zo eind juli/begin augustus het geval en dan gaan de wespen op zoek naar andere voedingsbronnen. Zo komen ze bij ons uit, want wij eten en drinken in de zomer graag buiten en zetten dan allerlei lekker zoete hapjes en drankjes op tafel. De wespen gaan ervan uit dat die service ook voor hen bedoeld is en duiken in jouw cola of gaan op jouw sorbet of carpaccio zitten.”

Wespenseizoen

Waar zitten wespennesten vaak?

Wespennesten kunnen door het hele land voorkomen. Wespen houden zich niet aan lands- provinciale- of gemeentegrenzen, maar zijn vooral afhankelijk van weersomstandigheden. Koninginnen ‘weten’ dat natuurlijk en dus houden ze er rekening mee: ze beginnen hun nest op een plek waarvan zij vermoeden dat het veilig en beschut is. Denk daarbij aan schuurtjes, tuinhuisjes, zolders, spouwmuren, onder dakpannen, dakgoten of holle bomen. Als een wespennest gebouwd is op een plek waar veel menselijk verkeer is, dan leidt dat in de late zomer onherroepelijk tot overlast. Wespen gaan namelijk op zoek naar voedsel en laten zich daarbij door niets en niemand weerhouden.

Hoe ernstig kan een wespenplaag zijn?

Als een grote groep wespen je aanvalt, is dat letterlijk levensgevaarlijk. Een mens of dier kan bij veel steken zelfs overlijden. Mensen met een allergie voor wespengif moeten al bij één wespensteek op hun hoede zijn, die zorgt namelijk direct voor een reactie. Mensen die weten dat ze allergisch zijn voor wespengif dragen daarom vaak anti-allergie tabletjes bij zich. Als zij op dat moment niet over de juiste medische middelen beschikken, kunnen zij in een shocktoestand raken en overlijden. Ook wespensteken in de mond, keel of hals kunnen levensbedreigend zijn. Daarvoor hoef je niet eens allergisch te zijn.

Behalve door wespensteken kan een wespenplaag ook nadelige gevolgen hebben voor woningen of bedrijfspanden, afhankelijk van waar het nest zich bevindt. In hun expansiedrang kunnen wespen bijvoorbeeld isolatiemateriaal wegvreten, waardoor een pand last van schimmel of zwam kan krijgen doordat de ventilatie te wensen overlaat.

Wat kun je deze zomer doen tegen wespenoverlast?

Als een nest is gebouwd op een plek waar veel mensen (samen)komen, dan geeft dat op zeker moment problemen. Het is dan zaak om dit wespennest zo snel mogelijk te laten behandelen door een professionele ongediertebestrijder. Maak in zo’n geval direct een afspraak. De wespenbestrijder komt naar je toe en spoort het nest op, zo jij het al niet gevonden hebt. Zodra de bestrijder het nest gevonden heeft, behandelt hij het met professioneel wespenpoeder. Je bent dan snel van de wespendreiging af.

Let op: Zit het nest niet op jouw terrein, dan moet je de eigenaar van het terrein waar het wespennest zich bevindt aanspreken. De bestrijding en daarmee gepaard gaande kosten zijn dan voor hem. Zit het nest in een openbare ruimte, dan is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding.

Hoe bescherm je jezelf tegen wespen? Tips van bestrijders!

Een goede voorbereiding op het wespenseizoen is belangrijk, zeker als je allergisch bent voor wespengif. Kijk welke van deze tips je kunt toepassen voor jezelf om je te beschermen tegen wespen:

  1. Een nest waar veel mensen komen? Laat het verwijderen door een professional.
  2. Houd deuren en ramen dicht of plaats horren of vliegengordijnen. 
  3. Dek drankjes en voedsel goed af als je buiten gaat eten.
  4. Sla niet naar wespen, dan komen ze juist op je af!
  5. Ben je allergisch: zorg dat je jouw medicatie altijd bij je hebt.
  6. Pas op met zoete parfums, het kan wespen aantrekken.
  7. Pas op met fleurige kleding, het kan wespen aantrekken.
  8. Leeg regelmatig afvalbakken en laat geen voedsel of etensresten slingeren.

Zelf een wespennest verwijderen?

Je hebt een wespennest in of rond je woning of bedrijfspand en je vraagt je af of je het ook zelf kunt verwijderen. Natuurlijk kun je dat proberen, maar we raden het ten zeerste af. We hebben een aantal mogelijkheden om zelf wespen te bestrijden op een rijtje gezet, met de bewezen gevolgen. Dat overtuigt je er hopelijk van om gewoon een professionele wespenbestrijder te bellen. 

De ingang van het wespennest dichtstoppen?

Zodra wespen merken dat de ingang van hun nest wordt dichtgestopt reageren ze direct. Ze boren zich massaal een weg door het nest en vallen de belager van hun nest direct aan. We hoeven niet uit te leggen dat dit kan leiden tot een bezoek aan het ziekenhuis en mogelijk zelfs een fatale afloop.

Met een stok, schop of knuppel het wespennest inslaan?

Opnieuw: zodra wespen merken dat hun nest wordt aangevallen, trekken ze massaal ten aanval. Ze zullen niet rusten voordat de belanger is gevlucht of niet meer beweegt…

De tuinslang op het wespennest zetten

Het wordt ‘saai’, maar ook hier geldt: zodra wespen merken dat hun nest wordt belaagd, zullen ze massaal ten aanval trekken. Natuurlijk spuit je wat wespen uit de lucht, maar als je weet dat er duizenden wespen in een nest kunnen leven, besef je ook dat je een kansloze strijd voert.

Het wespennest in brand steken?

En ook hier gaat op dat de wespen onmiddellijk het nest zullen verlaten bij de eerste tekenen van onraad. Ze storten zich met z’n allen op degene die het dichtst bij staat. Vaak is dat degene die het nest probeert te verbranden, maar mogelijk ook een buurjongetje dat staat te kijken of je nieuwsgierige hond…

Zelf met een wespen bestrijdingsmiddel aan de slag?

Dit is nog je beste optie om te proberen een wespennest zelf te bestrijden, maar weet wel dat de producten waar jij als particulier aan kunt komen lang niet doen wat ze beloven en waar jij op hoopt. Mogelijk moet je een aantal keer met het poeder of de spuitbus aan de slag en elke keer opnieuw loop je de kans op een massale wespenaanval. Ook dit doe je dus liever niet.

Wespenbestrijder

Bel de lokale wespenbestrijder!

Kortom, wespen zelf bestrijden: als je leven je lief is (en dat van je huisgenoten, huisdieren en buren) dan doe je dat liever niet. Bel gewoon je lokale wespenbestrijder. Hij maakt het wespennest veilig en vlot onschadelijk tegen een eerlijk, keurig tarief. Jij hebt er verder geen omkijken naar en kunt snel weer van een onbezorgde zomer genieten.

Neem contact op per mail

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder