De campagne Meer Bomen Nu verhuist jonge boompjes en struiken van kansarme naar kansrijke plekken. Boompjes die de hei overgroeien of te dicht bij het pad staan, zijn daar niet gewenst maar wil een ander graag planten. Vorige winter én deze winter kregen 250.000 bomen en struiken zo een andere plek en maakten we menig achtertuin en boerenerf groener. Met de verplantmethode wordt vergroenen leuker, goedkoper en gaat het sneller! Want bomen zijn er in de miljoenen te vinden, zijn al 2-8 jaar oud, gratis en inheems en ecologisch verantwoord. Deze methode verovert langzaam Nederland. Maar we redden ook overschotten van kwekers…

Overschotten kwekers

190.000 perenbomen en 65.000 sneeuwballen kregen in de zomer van 2020 een plek bij een boer of achtertuin. Vorige maand kregen we een partij van zo’n 400 bomen en struiken die over waren bij een Noord-Hollands tuincentrum. Vele van deze bomen zijn al 4-10 meter hoog en niet zomaar ergens te plaatsen. Er is vaak gedoe met vergunningen, transport is lastig etc etc. Maar wij – en vooral Franke van der Laan van Stichting MEERGroen uit Hoofddorp – houden wel van een uitdaging! Want elke boom is er één, en bomen versnipperen in een klimaat- en biodiversiteitscrisis kan echt niet meer!

Deze bomenredders schoten te hulp: 

  • Landgoed Rorik is sinds het begin dankbaar partner en afnemer van de bomen. Deze jonge ondernemers met de wens om op hun 40 hectare de biodiversiteit te vergroten en lokaal gezond voedsel te produceren, hadden grootse plannen maar weinig geld. In de zomer 2020 hielpen ze mee om 25.000 perenbomen in te kuilen, uit te delen én om er zelf een perenboomgaard van te maken. Duizenden zaailingen kregen op Rorik een plekje in de vorm van nieuwe hagen en heggen die huis gaan bieden aan vele vogels en insecten. En nu redt Kasper Hoex van Rorik 20 gigantische monumentale bomen van de versnipperaar.

  • Gemeenten Castricum en Zaanstad schieten te hulp. Operatie Steenbreek legde voor ons de connectie. Castricum heeft in totaal 49 bomen gered: 21 voor de wijkpost Castricum Oost en 28 krijgen een tweede kans in wijkpost Limmen. Gemeente Zaanstad redde 60 bomen en struiken. Deze worden geplant op HoogTij.
  • Scholen de Optimist, Tabitha en nog 2 scholen die groene schoolpleinen inrichten. Vele bomen van de kweker én vele   zaailingen kregen een plek. 
  • Recreatieschap Spaarnwoude heeft  7 grote zomereiken van meerbomen.nu en een grote beuk van de kweker een plek gegeven
  • Minstens 2 boeren aan de  IJweg hebben 20 bomen  afgenomen
  • De landgoederen Berkenrode en Huis te Vogelenzang hebben enkele tientallen bomen gered. 
  • De MEERGroen projecten Meermond en Natuurspeelplaats Heemstede hebben 1 kurkeik, 1 kaki en 1 ginkgo gered.

Samenwerking

Zo laten MEERGroen, Urgenda, Caring Farmers samen zien met de campagne Meer Bomen Nu hoe we samen Nederland kunnen vergroenen: met gesloten portemonnee en gewoon de handen uit de mouwen! Iedereen kan hierbij helpen, want door de digitale Bomenplanner kunnen boswachters, vrijwilligers en boeren de vraag en aanbod van zaailingen lokaal op elkaar afstemmen door oogst- en plantdagen te organiseren.

De bomen in Castricum: 

De grote bomen moesten veelal met de hand worden uitgegraven: