Weekendweer: tropische warmte komt onder druk te staan

17 juni 2022, 07:30

Weekendverwachting
Het water van de Noordzee biedt een aangename verkoeling. Foto: Nel van Es

De temperatuur zit in de lift en dit weekend wordt het zelfs tropisch warm! Ideaal om verkoeling te zoeken aan het water. Worden vaders op Vaderdag ook nog in het zonnetje gezet of komen buien de warmte verdrijven? Check de details in deze weekendverwachting.

Vrijdagochtend zijn nog wat sluierwolken en wolkenvelden zichtbaar, maar de zon gaat steeds uitbundiger schijnen. De wind is gedraaid naar het zuiden en dit zet de deur open voor warmere lucht vanuit Zuid-Europa. Het warmt in rap tempo op en vrijdagmiddag is het 25 tot 29 graden in het noorden en midden van het land. In de drie zuidelijke provincies is het zelfs tropisch met 30 of 31 graden! Wie verkoeling gaat zoeken kan rekenen op ideaal strandweer. Er steekt namelijk een verfrissende zeewind op, waardoor het in de badplaatsen afkoelt naar 25 graden.

Door Saharastof is vrijdagavond een mooie felgekleurde zonsondergang te zien. Ook de vroege vogels op zaterdagochtend kunnen genieten van een fraaie zonsopkomst.

Zeer warme zaterdag

De temperatuur doet er nog een schepje bovenop en zaterdag wordt tot dusver de warmste dag van het jaar. In het noorden is het opnieuw een graad of 25, maar in het zuidoosten zijn uitschieters mogelijk naar 35 graden! Het voelt drukkend warm aan en daarbij schijnt de zon ook nog eens heel fel. Later op de zaterdag komt de warmte steeds meer onder druk te staan en de kans op regen- en onweersbuien neemt toe.

Campinggasten houden het in ieder geval tot zaterdagavond droog. Foto: Toon Boons
Campinggasten houden het in ieder geval tot zaterdagavond droog. Foto: Toon Boons

Opletten voor de felle zon

Zowel vrijdag- als zaterdagmiddag wordt een ruime zonkracht 7 en in het zuiden zelfs zonkracht 8 bereikt. Een gevoelige huid kan al binnen een kwartier verbranden. Langs de waterkant gaat het verbranden door de weerspiegeling op het water en de zandkorrels nog een stuk sneller. Zoek vooral aan het begin van de middag geregeld de schaduw op en smeer je goed in met zonnebrandcrème.

Hier vind je tien tips om niet te verbranden.

Vaders in het zonnetje?

Zondag is het Vaderdag en het weekend sluit waarschijnlijk knallend af. De koelere lucht wint steeds meer terrein en dit levert een groot temperatuurverschil op. In het zuidoosten kan het met de meeste zonneschijn nog flink opwarmen, terwijl het in de koelere lucht eerder 20 graden wordt. Op de overgang kunnen dan een aantal stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Weten of het bij jou droog blijft zondag? Check het uitgebreide weerbericht en de regenradar.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven