Jij zorgt voor de rest,
de rest zorgt voor jou

Voor elkaar

Wij zijn Brandweer Hollands Midden. Onze taak: het beschermen en veilig houden van onze steden, dorpen, mensen, dieren en gebieden. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen. Daarom zoeken we mensen die naast hun dagelijkse werk brandweer willen worden. Want dat kan gewoon. Raak betrokken bij jouw lokale gemeenschap. Word onderdeel van de brandweerfamilie. Die staat altijd voor je klaar. Want jij bent er voor jouw stad of dorp. Voor de uitdaging. Voor het team. Voor elkaar.

Vijf redenen om brandweer te worden

De brandweerfamilie Je wordt onderdeel van een hecht team die altijd voor elkaar klaar staat.
Volwaardig brandweer Je wordt opgeleid tot volwaardig brandweer en voor je dagelijkse werk ben je gecertificeerd BHV’er.
Kick van het werk Wanneer je opgeroepen wordt weet je nooit wat je gaat tegenkomen. Dat is spannend. Daar moet je mee om kunnen gaan.
Lokaal betrokken Je raakt lokaal betrokken met jouw stad of dorp. Mensen gaan je zien als brandweer.
Onderdeel van iets groters Je wordt onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands Midden en bent maatschappelijk betrokken. Jij bent er voor de burgers, dieren en omgeving.

Je moet het kunnen

Je leert veel en krijgt er veel voor terug

Om brandweer te worden vragen we alleen je tijd en je inzet. Je kunt op ongunstige momenten opgeroepen worden, daar moet je mee om kunnen gaan. Daarnaast krijg je er veel voor terug. Kennis, een vergoeding tijdens je opleiding en voor opgeroepen uren en een hecht team waar je op kunt vertrouwen.

Wat we van jou vragen
  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je hebt minimaal vmbo werk- en denkniveau
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Een goede gezondheid en conditie
  • Je bent minimaal 165cm lang
  • Je bent in bezit van zwemdiploma A
  • Je bent een echte teamspeler
  • Je staat stevig in je schoenen
  • Je bent de Nederlandse taal machtig

Ervaringen van brandweervrijwilligers

Altijd al brandweer willen worden? Het kan! Ook naast je werk.

Voor iedereen die het aan kan

Het werk zelf is uitdagend. Wanneer jouw pieper gaat en je opgeroepen wordt weet je op dat moment niet wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Van een kat uit de boom redden of een grote brand blussen tot aan het verzorgen van een reanimatie. We zoeken mensen die dat aankunnen. Teamspelers die lokaal willen bijdragen. En die veel over hebben voor hun kazerne. Voor hun team. Iedereen die dat in zich heeft is welkom bij de brandweer. Ongeacht je identiteit of je afkomst.

Opleiding tot volwaardig brandweer

Ook naast je werk

Als brandweer naast je werk word je opgeleid tot volwaardig brandweer. Een tweejarige opleiding kun je ’s avonds volgen, kies je voor de opleiding overdag, dan duurt die één jaar. Je leert veel tijdens het theoretische deel en je doet veel praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavond bij jouw kazerne en bij de uitrukken die je vanaf het eerste moment al doet. Voor de opleiding krijg je een persoonlijke leerwerkplekbegeleider toegewezen. Dat is een collega van de kazerne die je helpt bij de opleiding. Daarnaast moet je ook theorielessen volgen. Een deel daarvan kun je thuis doen, of op de kazerne via e-learning. Deze ‘ELO‘ (elektronische leerwegomgeving) vervangt de boeken en helpt je op een speelse manier de leerstof eigen te maken.

Als je de opleiding hebt afgerond kun je doorgroeien. Je kunt bijvoorbeeld chauffeur worden, duiker of na verloop van tijd ploegchef. Hiervoor volg je dan aparte opleidingen. Je hoeft dus niet stil te zitten. Met het diploma Manschap kun je in heel Nederland terecht als brandweer. Het diploma is overal geldig en … als je het heel leuk vindt, en je wil beroeps worden, is het met een diploma ook veel makkelijker.

Omdat je ook een BHV diploma en kun je bij je normale werk ook ingezet worden als BHV'er.

Wat je ervoor terug krijgt

Naast een hecht team en de vaardigheden die je leert krijg je ook een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. En die kan groeien hoe meer jij groeit. Ook zorgen wij ervoor dat je tijdens je brandweerwerk en je opleiding goed verzekerd bent. Daar hoeft je werkgever zich geen zorgen om te maken.
Jaarvergoeding
Als aspirant manschap krijg je een vaste vergoeding per jaar van € 423 bruto
Uurbedrag oefenen
Als aspirant manschap ontvang je per uur voor oefeningen en cursussen €13,06 bruto
Uurbedrag hulpverlening
Als aspirant manschap ontvang je per uur voor brandbestrijding en hulpverlening €24,43 bruto
Uurbedrag aanwezigheid
Als aspirant manschap ontvang je per uur langdurige aanwezigheid €16,27 bruto