Terugblik juni 2022: warm en zeer zonnig

24 december 2022, 16:30

Weeroverzichten
Een zonnig terras in Breda. Foto: Paul Hermans

Met een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 normaal was juni 2022 een stuk warmer dan gebruikelijk. De maand was daarnaast opvallend zonnig. De zon scheen over de hele maand zo’n 60 uur meer dan normaal. Ondanks het zonnig weerbeeld was het ook natter dan gebruikelijk. Dit kwam door enkele kletsnatte dagen. Er viel 77 mm tegen 67 normaal. Bij forse buien op 27 juni veroorzaakte een tornado flinke schade in Zierikzee.

De maandtemperatuur is de gemiddelde temperatuur gemeten over alle dagen en nachten. In De Bilt kwam dit deze maand uit op 17,1 graden. Hiermee is de maand 0,9 graden warmer dan juni gemiddeld was in de periode 1991-2020. Vorig jaar was het met 18,2 graden recordwarm in juni.

Geen tropische dag in De Bilt

Het kwam deze maand niet tot een tropische dag in De Bilt. Daarmee is het dit jaar nog wachten op de eerste dertiger op het hoofdmeetstation. De hoogste temperatuur viel op 23 juni met 29,8 graden en hiermee vormde De Bilt een uitzondering. Op deze dag kwam de temperatuur in vrijwel het hele binnenland, inclusief Rotterdam, Amsterdam en Groningen, uit tussen 30 en 33 graden. De hoogste temperatuur over het hele land werd echter genoteerd op 18 juni met 33,9 graden in Ell, Limburg.

Het aantal zomerse dagen, 25 graden en meer, kwam uit op vijf en dat is heel gebruikelijk voor juni. Het aantal warme dagen, 20 graden en meer, was opvallend hoog met 21 tegen ongeveer 16 in een gemiddelde junimaand.

De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op 2 juni: 4,6 graden. In Deelen, Gelderland koelde het af naar 2,9 graden en in Twente koelde het op 21 juni af naar 2,9 graden. Op een aantal plekken kwam het op 2 juni zelfs tot vorst aan de grond. Het koudst was het in Eelde, nabij Groningen, met op 10 centimeter hoogte -1,0 graden.

Lees ook: dit weer is normaal in juni

Op drie na zonnigste juni ooit

De zon scheen gemiddeld over het land 279 uur en daarmee was het de op drie na zonnigste junimaand sinds de start van de zonduurmetingen in 1906. Hiermee leverde juni een goede bijdrage aan het zonrecord voor de eerste helft van het jaar.

Een paar kletsnatte dagen

Met 77,5 mm neerslag tegen 67,4 mm gebruikelijk was juni dit jaar gemiddeld over het land natter dan normaal. Zoals we wel vaker zien in zomermaanden zijn de verschillen binnen ons land erg groot. Het natst was het in Noord-Holland, de Betuwe en delen van Noord-Brabant met lokaal zo’n 150 mm. In Geldermalsen viel 152 mm. De droogste plekken vinden we op Walcheren en in Twente. In het Zeeuwse Vrouwenpolder viel 30 mm.

Veel dagen verliepen (nagenoeg) droog. Er waren wel enkele kletsnatte dagen. Eerste pinksterdag (5 juni) verliep recordnat met op een aantal plaatsen wateroverlast. Ook tweede pinksterdag was een zeer natte dag met in Geldermalsen maar liefst 76 mm in een etmaal. Later in de maand waren er dagen met regionaal veel regen op 24 en 27 juni.

Deze afwisseling van droge perioden en enkele kletsnatte dagen past goed in het beeld van klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde regent het in Nederland minder vaak, maar als het regent wel harder. De stevige juni buien hebben ervoor gezorgd dat het neerslagtekort in een strook van Midden-Brabant naar Friesland flink is afgenomen, terwijl in het oosten, Limburg, Zeeland en het westen nog sprake is van flinke droogte. Gemiddeld over het land is het neerslagtekort ook duidelijk hoger dan normaal.

Tornado op 27 juni

In de middag van maandag 27 juni ontstond bij een onweersbui boven Zeeland een tornado. Deze tornado richtte in Zierikzee forse schade. Ook kwam er een vrouw om het leven en raakten negen mensen gewond.

Bekijk de beelden van de tornado in Zierikzee.

Meer overzichten vind je hier.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven