Zomervakantie weerbericht: zo warm blijft het

20 juli 2022, 07:30

Vakantieweer
Flesje water om de hitte tegen te gaan

Afgelopen week hebben de regio's Noord en Midden volop te maken gehad met tropische omstandigheden in eigen land. Vanaf volgende week krijgt ook de regio Zuid zomervakantie. Lees hier of jij de komende tijd nog tropische temperaturen kunt verwachten tijdens je vakantie.

Afgelopen dagen was het abnormaal heet in ons land. Vooral dinsdag zal het in veel klassen in regio zuid behoorlijk puffen geweest zijn. Het waren namelijk de zuidelijke provincies waar de temperaturen het hoogst uitvielen met als uitschieter Maastricht met 39,5 graden. De laatste paar schooldagen voor deze regio verlopen een stuk minder heet, maar zomerse temperaturen zijn wel nog aan de orde. Vrijdag, de laatste schooldag van het jaar, wordt het een graad of 20 aan de noordkust tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. Hierbij schijnt de zon vaak en is het schitterend weer voor een leuke laatste buitenactiviteit voordat de zomervakantie begint.

In het weekend laat de temperatuur weer een stijgende lijn zien. Zaterdag wordt het 21 tot lokaal 26 graden in het zuidoosten. Zondag wordt het in bijna heel het land weer zomers warm met uitschieters tot lokaal 31 graden in Limburg. De zon schijnt op beide dagen flink en daarmee is het perfect weer om de barbecue aan te steken.

Tropisch begin voor het zuiden

Als maandag overal de zomervakantie is begonnen kunnen we in heel het land meteen genieten van zomerse taferelen. De zon schijnt uitbundig en in grote delen van het land wordt het zelfs tropisch warm. In de kustgebieden en in de noordelijke provincies wordt het 26 tot 28 graden. Elders in het land kan het kwik stijgen naar 29 tot lokaal 33 graden in Limburg. Daarmee is het heerlijk weer om bij een meertje te gaan liggen om af en toe een verfrissende duik te nemen. Dinsdag doet de temperatuur een stap terug en neemt ook de bewolking toe. Met maxima van 23 graden in het noorden tot lokaal 28 graden in het uiterste zuiden is het op veel plekken nog wel zomers warm. Verspreid over het land vallen enkele buien.

Verkoeling in het zwembad op tropische dag. 
 Paul Hermans
Verkoeling in het zwembad op tropische dag. Paul Hermans

Terug naar normaal Hollands zomerweer?

De dagen daarna lijkt het erop dat we weer teruggaan naar zomerweer waar we in Nederland wel gewend aan zijn. De temperatuur stijgt dagelijks naar 21 tot 25 graden en dit zijn zeer gebruikelijke waarden voor ons land. Hierbij hebben we vaak te maken met een mix van wolken en zon. Geregeld kunnen er enkele buien vallen maar echt veel neerslag zit voorlopig niet in de weerkaarten. Het weercijfer komt vaak uit op 7 en daarmee is het prima weer voor vakantieactiviteiten.

Houd de ontwikkeling van het zomerweer bij in het uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven