1. Home
  2. Onderzoek
  3. Vakantiepret zorgprofessionals overschaduwd door verwachte werkdruk

Vakantiepret zorgprofessionals overschaduwd door verwachte werkdruk

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 14 reacties
  • 37 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 20 juni 2022
Geniet je eindelijk van je welverdiende vakantie, ben je nóg met werk bezig. Hoewel de meeste medewerkers in zorg en welzijn (62%) meer behoefte hebben aan vakantie dan voor corona, wordt hun vakantie(voor)pret overschaduwd door de hoge werkdruk die zij verwachten. Dat blijkt uit ons onderzoek samen met IZZ onder bijna 4000 leden.

Werk loslaten lastig

86% van de professionals neemt deze zomer vakantie op, vooral om te ontspannen. Maar het besef dat er werk blijft liggen, geeft vooraf al vakantiestress. Tijdens de vakantie denkt 44% regelmatig aan werk. In meer dan de helft van de gevallen zijn dit negatieve gedachten. Vooral over of alles wel goed loopt. En over collega’s die met minder mensen, meer moeten werken. 1 op de 3 medewerkers maakt zich dan ook zorgen over de terugkeer na de vakantie. Dit maakt het lastig om echt te ontspannen tijdens de vakantie en zet hun balans en fitheid verder onder druk.

Voorbereidingstijd om van werk los te komen

Tijd voor jezelf maken en het werk loslaten vinden medewerkers de grootste uitdagingen op vakantie. Ruim een kwart vindt het lastig om goed losgekomen van het werk te vertrekken. Voor een ontspannen vakantie hebben zij dan ook de meeste behoefte aan voorbereidingstijd: tijd om af te schakelen en van werk los te komen.

Thuisblijvers

Medewerkers die geen verlof opnemen (8%), noemen het niet gevuld krijgen van het rooster vaak als reden. Als er te veel mensen tegelijk vakantie nemen, kan er niet genoeg zorg worden geleverd. Daarnaast is 40% van de professionals in zorg en welzijn ook mantelzorger. De zorg voor familie of partner gaat ook tijdens vakantie vaak gewoon door.

Hulp bij ontspanning: duidelijke afspraken maken  

Als de werkdruk ook de komende periode nog hoger wordt, is genoeg ontspanning en af en toe écht loskomen van werk juist zo belangrijk. Soms helpt het om met je collega’s en/of leidinggevende te bespreken dat je moeite hebt met afschakelen en loslaten. Zo kunnen zij je daarin steunen en meedenken. Daarnaast delen zorgprofessionals zelf ook een aantal tips om te ontspannen tijdens je vakantie. Zoals het maken van goede afspraken over het niet bereikbaar zijn in je vakantie. En bijvoorbeeld zelfs even uit de werk-app te stappen.

Waarom dit onderzoek?

De druk op medewerkers in zorg en welzijn is groot. Dit onderzoek is gedaan in samenwerking met stichting IZZ. Samen zetten wij ons in voor een gezonde sector zorg en welzijn. Dit onderzoek geeft ons inzicht om jou nóg beter te helpen om fit aan het werk te blijven.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en oplossingen. 

Bekijk het onderzoeksrapport

Open de infographic met alle uitkomsten

Bekijk in één oogopslag alle uitkomsten van het onderzoek en lees handige tips voor professionals én werkgevers/leidinggevenden. 

Open de infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Fokje
    Door de corona ,de laatste 2 jaar voor mijn pesioen moest ik door het mondkapje eerder stoppen helaas ,ik kreeg te weinig zuurstof.,was bijna 30 in dienst.
  • Alice
    In mijn tijd viel de vakantieperiode nog wel mee. Maar later werd de werkdruk alsmaar hoger. Toen ik eenmaal met pesioen ging, op mijn 65e, was dat lastiger. Vooral toen ik hoorde dat men het rooster voor de vakantieperode niet rond kreeg. Ik vond dat heel lastig. Toch de keuze gemaakt om niet terug te gaan. De reden was dat het voor de meeste cliënten al zo moeilijk was dat ik ná 15 jr. de wijk ging verlaten, en dat wilde ik niemand nog een keer aandoen.
    • Emmelie
      Hoi Alice, Bedankt voor je reactie. En ik kan me je dilemma goed voorstellen. Je bent natuurlijk nog steeds betrokken en het zorgen en helpen zit waarschijnlijk nog zo in je systeem. Dapper dat je deze keuze destijds toch hebt gemaakt. Hopelijk kun je nu fijn genieten van je welverdiende pensioentijd. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
  • Peter
    Ziekteverzuim wordt hoger, de werkdruk is onaanvaardbaar, het stressniveau loopt op. Dat zou moeten leiden tot onorthodoxe beleidsaanpassingen. Maar de zorg is vercommercialiseerd dus alles draait om winst voor directie en aandeelhouders. Onze bevolking wordt ernstig ziek ouder en ouder. Zolang dat dilemma onbespreekbaar wordt, gaan we als lemmingen de berg af en de zee in. Sterfangstig langer leven, bang gemaakt voor griep, obsessief willen vaccineren, controleren en beleren, die route brengt slecht het ziekteverzuim omhoog. Luistern naar patiënten is mooi, luisteren naar personeel is beter.
  • Johannes
    onderzoek is goed maar wat doen jullie hiermee. Er zijn al zoveel onderzoeken geweest maar er veranderd niets. Zorg dat de regelgeving minder wordt om het werk aantrekkelijk te maken.Ik heb zelf 40 jaar ziekenhuis/verpleeg/ouderenzorg gewerkt maar ik weet niet of ik dit opnieuw zou kiezen 1/3van je tijd besteed je aan modullen waar geen hond meer naar omkijkt.
    • Emmelie
      Hoi Johannes, Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je juist wil zien wat we met dit soort onderzoeken doen. Als ledenorganisatie zijn wij er voor de professionals in zorg en welzijn. Onze onderzoeken geven ons handvatten in waar de grootste uitdagingen en behoeften van zorgmedewerkers liggen. En hoe wij hen hierin het beste kunnen helpen en ondersteunen. Bijvoorbeeld met producten, diensten of voordelen. Daarnaast proberen we met onze onderzoeken en publicaties breed aandacht te vragen voor de zaken die spelen in onze sector en de instanties die hier over gaan dit soort signalen mee te geven. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • Linda
    Heel herkenbaar. Van werkenden wordt veel verwacht. Ben elke dag blij dat ik vorig jaar na werkzaam leven van 48 jaar met pensioen kon, 66 jaar en 4 maanden. Ik leef met oud-collega’s, kon zelf de laatste jaren ook in de vakantie en overige vrije tijd niet loskomen, ondanks training en cursussen.
  • Gradus
    Onderzoek prima maar op zoek gaan naar antwoorden die je al weet is zinloos. Veel medewerkers in de zorg vinden zich (te) zwaar belast: onderzoek naar waar dit door wordt veroorzaakt is er onvoldoende. Zorg aub dat het werk aantrekkelijker wordt dan is er minder verloop en kan er mogelijk ook weer meer personeel aangetrokken worden. Probleem nu is toch vooral veel onverwacht werken waarbij geplande roosters niet meer interessant blijken. Regel dat goed.
  • Henk
    Dit gegeven klopt niet helemaal. Het is overal zo. Werk kan iedereen even niet loslaten. Eigenlijk moet de de normale dagelijkse sleur loslaten. Wennen aan vrijheid voor een paar weekjes??? Ja dat is echt wennen. En zijn je zaken vooraf goed geregeld, en heb je een goede backup? Dan is het vooraf en ook niet erna druk. Goed regelen is het halve werk.
  • Brigitte
    Ik ben al 10 jaar met pensioen maar begrijp het helemaal! Ben 41 jaar werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een beperking. Bij regelmaat nam ik het werk mee naar huis.
  • charmed
    Fijn dat onderzoek en uitslagen was niet echt een verrassing. Maar echt jammer is dat de politiek dit niet beseft en eigenlijk er niets mee doet . Ik denk dat klappen voor de zorg goedkoper was en zo ook de zorg wederom in de steek laten . Ik dacht he he een dokter die minister word nu komt het goed .....verkeerd gedacht.
  • Jan
    zeer herkenbaar. Is voor mij altijd al zo geweest, ondanks dat ik al tien jaar net pensioen ben. zoveel mogelijk werk met zo weinig mogelijk personeel. Leerlingen al veel te snel te veel verantwoordelijkheid geven zonder goede begeleiding enz . Het ergste is dat er niets veranderd
  • A W
    Beste PGGM&Co Helaas is waar dat in de zorg een onderbezetting is, dat geld ook voor de Koks van vele huizen. Er is geen goede instelling / dieetkok te vinden. (grootdeel te wijten aan opheffen van goede opleiding) Dat levert nu,... maar zeker in de toekomst veel problemen op . Ik ben 42 jaar werkzaam als kok c.q leidinggevend (hoofdkeuken). Nu ben ik zoals dat heet aan het afbouwen van 36 uren naar 32 uren, dus hoop wat rust te krijgen. Vakantietijd is een ramp; openstaande diensten wordt opgevuld met invalkoks die net het laatste stukje missen qua opleiding of zijn onverschillig. Daar moeten wij mee verder., maar helaas door de druk draai ik weken van 48 en soms 56 uren. dat zijn zeker geen uitzonderingen in de instellingkeuken, wij hebben wel het voorrecht dat we nog zelf koken i.p.v oprukkende fabriek "maaltijden" wat in mijn ogen een schade is. Helaas zal het mijn tijd duren, maar mijn koks hart zegt wat anders. Hartelijke groet, A W Spijker aspijker@casema.
  • Joke
    Lief bedoeld….. maar werkdruk blijft hoog salaris blijft achter en overheid veranderd niets …… zelfs Corona uitbraak heeft er niets aan veranderd….. zolang overheid niet ingrijpt of het belang inziet zullen er steeds meer zorg verlaters zijn en wordt er nog steeds misbruik gemaakt van onze zorg mentaliteit!!! Helaas🥲