Techlab XL

In de herfstvakantie staat het hele museum in het teken van Techlab XL. Je leert door leuke, verrassende en coole activiteiten en experimenten álles over de techniek achter de trein.

Hét evenement voor stoere kids

Ga aan de slag bij de levensgrote werkstations en ontdek de weerstand van wielen op de megagrote testbaan, schiet een fles weg met luchtdruk, zie bij de stoom hoe een stoomlocomotief werkt en maak geen fouten bij het elektrospel. Als klap op de vuurpijl kun je zelf proberen een levensgrote trein in beweging te krijgen!

Kom zelf een dagje testen bij Techlab XL!

Thema's

Techlab XL is opgebouwd rond vier thema’s die belangrijk zijn voor treinen: stoom, stroom, wielen en weerstand. Met spannende demonstraties en uitdagende proefjes wordt de techniek achter de trein duidelijk gemaakt en ga je zelf aan de slag.

Stoom

Tot 1958 werden treinen in Nederland getrokken door stoomlocomotieven. Het eerste thema van Techlab XL is dan ook ‘stoom’. Hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe sterk is stoom? Lukt het jou om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk?

Stroom

Na het stoomtijdperk kwamen de elektrische treinen. De bovenleiding zorgde voor de stroomvoorziening, daarvoor is een stroomkring nodig. Kun jij zelf een stoomkring maken? Probeer in een megaspiraal of iets onder stroom staat en test je kennis met een levensgroot elektrospel!

Weerstand

Wrijving zorgt ervoor dat een trein niet eindeloos blijft rollen. Rails zorgen voor minder wrijving en minder weerstand. Welke materialen zijn het meest geschikt? Test het zelf op de grote testbaan. Hoeveel kracht heb je nodig om een trein in beweging te krijgen? Probeer of je zelf sterk genoeg bent. Lukt het niet alleen? Dan doen we het met z’n allen!

Wielen

Dit thema legt je alles uit over treinwielen. Waarom zijn sommige wielen veel groter dan andere? Welke vorm hebben ze precies? En hoe zitten de wielen van een stoomtrein vast aan de trein? Je komt erachter door alle proefjes te doen!