Herken & voorkom fraude

Kruip in de huid van fraudeurs.

En ontdek welke trucs ze gebruiken; van babbeltrucs tot nep-webshop.

Zo leer je fraude herkennen én voorkomen.

Zo werkt een fraudeur

Lees meer

Zo herken je een fraudeur

Lees meer
Ken jij de trucs van fraudeurs?

Test jezelf!

Doe de test en ontdek of jij kunt denken als een fraudeur of dat je nog wat lessen te leren hebt.

Start de test

Veelgestelde vragen

Ontdek hoe fraudeurs te werk gaan en welke trucs ze gebruiken. Van oplichten via de telefoon tot aan de fraudeur bij je voordeur.

Waarom komt (online) oplichting zo veel voor?

We doen steeds meer zaken online. Boodschappen, belastingaangifte etc. We verkopen onze 2e hands spullen niet meer op een rommelmarkt maar via Marktplaats of Vinted. Het heeft ons leven in veel opzichten een stuk makkelijker gemaakt maar het betekent ook dat we niet vreemd opkijken als we een bericht ontvangen van een instantie zoals een bank of de Belastingdienst via e-mail, sms, WhatsApp of andere sociale media. Criminelen spelen op deze ontwikkeling in en maken zelf berichten zogenaamd van de bank of een bekende. Dit zijn vaak goed geschreven en overtuigende berichten. Criminelen weten vaak veel over je door wat ze online en op social media hebben verzameld.

Waarom trappen nog steeds zoveel mensen erin?

Oplichters maken gebruik van eigenschappen die we als mens allemaal hebben, zoals nieuwsgierigheid, angst, hebzucht en vertrouwen. Ze spelen daarbij in op de actualiteit, maken misbruik van opgebouwd vertrouwen en creëren urgentie met tijdsdruk. Dit zijn manipulatie patronen die je kunt leren herkennen. Oplichters maken gebruik van slinkse trucs waardoor fraude dus echt iedereen kan overkomen.

Waarom komt de NVB met deze training?

De stijgende fraudecijfers door nieuwe trucs van criminelen zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om fraude op tijd te herkennen en daarmee te voorkomen. Deze training bevat opvallende lessen waarbij we Nederland een inkijkje geven in de diverse werkwijzen van fraudeurs. Het is daarmee een leerzame campagne, want door middel van voorbeelden word je aan het denken gezet hoe een fraudeur handelt en werkt. En heel belangrijk, wat jij zelf tegen fraude kunt doen. Elke les leert je om fraude te herkennen en daarmee te voorkomen.