Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

Vis van het Jaar

Productinformatie

Vis van het Jaar 2023: schartong

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 35ste keer een Vis van het Jaar gekozen. De keuze viel dit jaar op schartong. We verzamelden voor jou enkele feiten en weetjes over deze vis van bij ons.

Biologie en verspreiding van schartong

Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. Hij heeft een grote bek en ogen die dicht bij elkaar staan. Het lichaam is dun en de onderzijde is doorschijnend. De vis heeft soms donkere vlekken op de kant waar de ogen zitten. Een makkelijk herkenningspunt is de zijlijn, die aan de oogkant een opvallende bocht om de borstvin heen maakt.

Schartong kan tot 60 cm groot worden maar is meestal rond de 25 cm lang. Hij leeft op diepe zandige of modderige bodems (meestal 100-400m diepte) waar hij zich ingraaft om niet ten prooi te vallen aan haaien en andere roofvissen. Schartong is carnivoor en voedt zich met kleine bodemvissen en schaaldieren. Vanaf de leeftijd van 2 à 4 jaar is de vis klaar om zich voort te planten. Hiervoor migreert hij in het voorjaar naar ondiepere paaigebieden.

Schartong komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van IJsland tot aan de Canarische eilanden en in het westen van de Middellandse Zee.

Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

Visserij op schartong

De Belgische visserij op schartong kent een lange traditie. Schartong wordt vandaag eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Er geldt een vangstbeperking (quotum). In 2022 werd in totaal 850 ton schartong aangevoerd door Belgische vissers. Het jaar voordien werd 705 ton opgevist.

‘Rekening houdend met het feit dat de bestanden van schartong gezond zijn, de quota gerespecteerd worden en dat het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van schartong door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO daarom de keuze van schartong als Vis van het Jaar 2023.’ Heleen Lenoir, wetenschappelijk onderzoeker ILVO.

Schartong, een lekkere platvis

Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken. Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong. Deze vis is wat smeuïger dan bijvoorbeeld tong, maar behoort ook tot de magere vissoorten. De smaak te pakken? Doe hier inspiratie op en probeer onze recepten.

Ging jij aan de slag met de Vis van het Jaar? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto of video van je gerecht met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.