Werken tussen rondrennende kinderen, aan de eettafel of vanuit de slaapkamer met net strakgetrokken lakens: we weten tegenwoordig allemaal hoe het is om hybride te werken. Dat is aan de ene kant heel fijn, maar het vraagt ook iets van onze flexibiliteit en creativiteit.

En niet alleen werken werd een uitdaging. Ook sporten kreeg een andere dimensie. Zéker toen gyms en sportclubs eind 2021 vanaf 17.00 uur hun deuren moesten sluiten. Medewerkers moesten hierdoor hun favo uurtje boksen, HIIT of Padel tijdens werktijd plannen. Dit opende bij een kwart van de werkgevers (24%) hun ogen: zij staan er positiever tegenover om medewerkers flexibel te laten omgaan met hun werk- en sporttijd. Positief, of toch niet?

Uit onderzoek van OneFit onder ruim 1.100 werkende Nederlanders en 206 werkgevers blijkt dat slechts één op de tien Nederlanders (11%) daadwerkelijk mag sporten onder werktijd. Niet gek dus dat zes procent dan ook weleens de stoute (sport-)schoenen aantrekt en dit stiekem doet.

Een boost door voor of tussen het werken door te sporten

Wat levert sporten voor of tijdens het werk eigenlijk op? Allereerst zorgt het voor een boost van het immuunsysteem, de gezondheid van het hart en een betere werking van het kortetermijngeheugen. Door bijvoorbeeld een boks- of yogales tijdens de pauze te volgen, gaan creative juices weer stromen en is er ruimte voor mentale balans en rust tijdens de werkdag. Verder draagt beweging bij aan het welzijn van medewerkers, waardoor zij gelukkiger worden en er minder ziekteverzuim is. Iets wat in deze tijden van een hoog ziekteverzuim erg belangrijk is.

Maar waarom mogen medewerkers hun tijd niet flexibeler indelen?

Een uurtje pilates, Crossfit of bootcamp voor of tijdens werk levert dus ook werkgevers een groot voordeel op. Fitte medewerkers zijn productiever, creatiever en geconcentreerder. En bereiken meer in kortere tijd. Maar wat blijkt? Zestig procent van de werkgevers vindt het prima dat medewerkers sporten, maar wil niet dat dit tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden gebeurt.

Een derde (32%) geeft aan dat dit komt door het grote tekort aan personeel. Hierdoor is het niet mogelijk dat medewerkers een uurtje kunnen sporten onder werktijd. Medewerkers herkennen deze situatie. 50 procent van hen geeft aan dat zij te maken hebben met een hoge werkdruk en dat sporten onder werktijd daarom niet haalbaar is.

Met behulp van OneFit kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun medewerkers een fysiek en mentaal gezonder bestaan leiden. Dit heeft niet alleen voordelen voor de medewerker zelf, maar ook voor de werkgever. Zo stimuleert het de productiviteit en de motivatie om zich meer en beter in te zetten voor de organisatie. Zeg maar gedag tegen alle stress gerelateerde klachten!

Tip! Zorg ervoor dat werkgever en medewerker elkaar vinden in een werkbare vorm van sporten, met name de focus op de flexibele indeling van tijd. Zo kan sporten natuurlijk ook vlak voor de werkzaamheden of na een werkdag. De werkdag afsluiten met je werk- (en soon to be sport-)buddy tijdens een sportsessie in het park of een potje Padel stimuleert namelijk ook het teamgevoel. Kijk naar de behoeften van de medewerker (heeft hij of zij bijvoorbeeld kinderen? Of volgt je medewerker graag een bepaalde training?) en maak afspraken waar beide partijen zich prettig bij voelen.

Bekijk de infographic met de onderzoeksresultaten. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Tags: