Meteorenzwerm Geminiden op komst

06 december 2022, 09:01

Astronomie
Vallende sterren. Foto: Adobestock / Nazarii

Volgende week, rond woensdag 14 december, bereikt meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Deze meteoren zijn snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Net als bij eerdere meteorenzwermen dit jaar zijn de omstandigheden matig. Op het hoogtepunt zijn 30 tot 42 meteoren per uur zichtbaar.

Het beste moment om de Geminiden waar te nemen is op 14 december rond 22:30 uur. Dat is ongeveer 11 uur na het maximum en dat is niet ideaal voor een zwerm met een korte piek als deze. Het maximum is 14 december rond 11:15 uur en wanneer dit tijdens onze nachtelijke uren zou zijn geweest dan waren er gemiddeld zo’n 120 meteoren per uur zichtbaar te zien.

Tot 42 vallende sterren te zien

Er zijn 25 tot 36 meteoren per uur te zien van de Geminiden en tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren komt het aantal meteoren uit op 30 tot 42 per uur. De maan is voor 65% verlicht en kan ook storen. Zoek dan ook een donker plekje op als je vallende sterren wilt spotten.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. Wij kennen dit sterrenbeeld als Tweelingen en de meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen.

Lees ook: Wat zijn vallende sterren?

Geminiden jaarlijks half december

Van 12 tot en met 17 december zijn de meteoren van de Geminiden, vanzelfsprekend bij helder weer, zichtbaar. Het absolute piekmoment is dit jaar op de late avond van 14 december met maximaal 36 meteoren per uur. Ook de nachten ervoor en erna zijn vallende sterren zichtbaar. Zo zijn er ook op de vroege ochtend van 14 december maximaal zo’n 31 vallende sterren per uur zichtbaar.

De Geminiden verschijnen woensdagavond 14 december aan de oostelijke hemel op een hoogte van 42 graden. Kijk je woensdagochtend vroeg dan moet je naar de westelijke tot zuidwestelijke hemel kijken op een hoogte van 62 graden. Om je een beeld te geven; 90 graden is recht boven je hoofd.

Lees ook: Kijktips voor vallende sterren

Onzekere weersverwachting

Of de vallende sterren volgende week goed te zien zullen zijn moet worden afgewacht. Bewolking kan roet in het eten gooien, maar mocht het juist op 14 december opklaren, dan zit je natuurlijk eerste rang. Houdt onze uitgebreide weersverwachting in de gaten.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven