Is het nu winter of herfst?

01 december 2023, 17:02

Tijd en seizoenen
Winter of herfst? Foto: Jannes Wiersema

Voor weerkundigen begint op 1 december de winter, maar voor astronomen is het nog herfst. Sterrenkundigen houden de kortste dag aan en de datum daarvan varieert door de jaren heen. Dit jaar is de astronomische start van de winter op 22 december om 4:28 uur.

De zon staat op de eerste dag van de astronomische winter loodrecht boven de Steenbokskeerkring, op het zuidelijk halfrond, en dus het verst van ons af. Soms is de start al op de 20e of zoals dit jaar pas op de 22e. Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) samengevoegd. Op 1 maart begint de meteorologische lente.

In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je of de meteorologische winter komende dagen vooral herfst- of winterweer voor ons in petto heeft.

Besluit Karl Theodor in 1780 over winter of herfst

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven