Onderzoek: 65% van de jongeren die wonen op een groep moet weg op 18e verjaardag

Elk jaar worden 3.300 jongeren uit de jeugdhulp volwassen. Vaak stopt dan hun vertrouwde hulpverlening. Het Vergeten Kind deed onderzoek en ondervroeg 176 uithuisgeplaatste jongeren en 105 hulpverleners. 65% van de jongeren die wonen op groepen moest verhuizen, vanwege hun leeftijd. 98% van de jongeren vindt zelf dat ze er op hun 18e nog niet klaar voor waren om op eigen benen te staan. Verhuizen zorgde er bij uithuisgeplaatste jongeren voor dat ze zich alleen en angstig voelden. Jongeren die mochten blijven, zijn daar juist positief over.

Onderzoek W23

Jongeren die vanwege hun 18e moeten verhuizen uit de jeugdhulp, ervaren vaak een toename in psychische problemen. Ze komen er meer en meer alleen voor te staan en dat geeft stress. De ontwikkeling van deze jongeren wordt teniet gedaan. Van de 176 jongeren die wij spraken, werden er 22 dak- of thuisloos omdat ze 18 werden en weg moesten.

Lange periode van onzekerheid
Ook in de aanloop naar hun 18e verjaardag ervaren uithuisgeplaatste jongeren problemen. Een kwart van hen (24%) wist een maand voor hun verjaardag nog niet wat er op hun 18e zou gaan gebeuren met hun jeugdhulp en woonplek. 60% wist dat een jaar van tevoren nog niet. Bijna al deze jongeren, 92%, hadden daar vaak of altijd stress van. 

Waarom gebeurt dit?
Gek genoeg dealen niet alleen jongeren met onzekerheid, maar ook hulpverleners. 91% vanhet de hulpverleners vindt het regelen van de zorg voor deze jongeren complexer dan het op papier lijkt. Er zijn mogelijkheden om jeugdzorg te verlengen via de gemeente, maar hulpverleners lopen er tegenaan dat alle gemeenten daarvoor andere wensen, regels en eisen hanteren. Gemeenteambtenaren weten bovendien volgens 87% van de hulpverleners zelf niet altijd hoe het zit. Waar je bent opgegroeid bepaalt daardoor voor uithuisgeplaatste jongeren hoeveel kans ze maken op hulp na hun 18e. 

Wat moet er anders?
Jongeren en hulpverleners willen dat niet de leeftijd, maar de behoefte van een jongere bepaalt of jeugdzorg doorloopt. Of dat jongeren in ieder geval zonder veel papierwerk tot hun 21e of 23e jeugdhulp krijgen. Jongeren vragen ook om een betere voorbereiding op zelfstandigheid en om check-ups: als ze dan echt moeten verhuizen, kom dan als jeugdhulpverlener om de zoveel weken nog kijken hoe het gaat.

Download het onderzoeksrapport (PDF)
 

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen