Scroll down

Alternate Text
News banner

Driekwart EU-bevolking bereid online privacy deels op te geven in strijd tegen seksueel misbruik van kinderen

Een groot deel van de Europese burgers, 76 procent, is bereid een deel van hun persoonlijke online privacy op te geven zodat met opsporingstechnieken beelden van seksueel misbruik kunnen worden geïdentificeerd. In Nederland gaat het zelfs om 78 procent. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 9.000 Europese burgers uit acht landen, waaronder Nederland, in opdracht van Defence for Children en ECPAT International. 

Aanleiding voor het onderzoek is de discussie binnen de Europese Unie over de vraag of er nieuwe wetgeving moet komen die aanbieders van onlinediensten, waaronder sociale media, verplichtstellen signalen van seksuele uitbuiting en misbruik online op te sporen. Door de voorwaarden van online dienstverleners te accepteren, geven gebruikers een deel van hun persoonlijke privacy weg, omdat de technologische opsporingsinstrumenten een groot aantal van hun afbeeldingen en berichten scannen om zo kindermisbruik op te sporen. Nu nog worden zulke technologische hulpmiddelen op vrijwillige basis gebruikt door o.a. Microsoft, Facebook en Dropbox. 

Grote meerderheid voor aangescherpte wetgeving

Mensen weten niet altijd dat hun data wordt gescand op kindermisbruik, maar vinden het wel belangrijk dat dit wordt gedaan, ook wanneer hun eigen persoonlijke gegevens hiervoor worden gescand. Een ruime meerderheid van de ondervraagden, 68 procent, vindt zelfs dat bedrijven die digitale diensten leveren via wetgeving verplicht moeten worden om technologische opsporingsmiddelen in te zetten in de strijd tegen online kindermisbruik. In Nederland vindt zelfs 72 procent dat de Europese Unie in actie moet komen en wetgeving hiervoor moet ontwikkelen. Europese burgers vinden het internet niet veilig voor kinderen. 

Oproep aan EU: verplicht techbedrijven via wetgeving

Celine Verheijen, projectcoördinator bij Defence for Children: “De boodschap is duidelijk: Europese burgers willen dat de Europese Unie in actie komt om kinderen online te beschermen. Nu de Europese Unie aan wetgeving voor digitale dienstverlening werkt, is het cruciaal dat zij de stem van de Europese burger hierin meenemen. We roepen de Europese Unie daarom op hier gehoor aan te geven en met wetgeving te komen dat onlinediensten verplicht tot een proactieve aanpak van kindermisbruik.” 

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee