Maandverwachting april: krijgen we eindelijk warm en zonnig lenteweer?

30 maart 2023, 07:51

Maandverwachting
Hoe ziet mei eruit? Foto: Frans Alderse Bos

Hou jij van warm en zonnig lenteweer? Dan wordt je geduld dit jaar flink op de proef gesteld. Een periode met warm en zonnig lenteweer hebben we dit jaar nog niet gehad en april staat al voor de deur. In deze maandverwachting voor april lees je of de lente binnenkort wel op gang komt.

Voor de eerste helft van april is er goed en slecht nieuws met het oog op warm en zonnig lenteweer. Het goede nieuws is dat de neerslagkansen sterk afnemen. Alleen 1 april verloopt nog nat, daarna krijgt droog weer de overhand. Af en toe trekt nog wel een bui over en “april doet wat hij wil”, dus mogelijk komt het nog een keer tot een winterse bui. Toch zal het meestal droog zijn met zonnige perioden. Uit de wind en in de zon kan je dan best even een lentegevoel krijgen.

Volop lente wordt het nog niet, want warme zuidenwinden blijven uit. De wind waait meestal uit het noorden of oosten en daarmee wordt frisse lucht aangevoerd. Aan het begin van de maand wordt het maximaal 9-12 graden. ’s Nachts is een graad of 4 normaal, maar dit jaar kan het af en toe nog vriezen. Vanaf het paasweekend komen we als het meezit wat hoger uit met een normale 11 graden op de Wadden tot 14 in het zuidoosten. Maar de weermodellen zitten hierover nog niet op één lijn.

Lees ook: Dit weer is normaal in april

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Pas op voor verbranden in april!

In april wordt het midden op de dag ook weer oppassen voor verbranden. Met zonkracht 4 kan je ‘winterhuid’ binnen 30-60 minuten verbranden. Dat het fris is doet daar niets aan af. De temperatuur heeft geen invloed op de zonkracht. Wel zal fris weer je er waarschijnlijk nog van weerhouden om al in korte broek en T-shirt rond te lopen. Dus wat dat betreft hoef je alleen je gezicht en nek te beschermen.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Genieten in de Keukenhof. Foto: Henk de Hooge
Genieten in de Keukenhof. Foto: Henk de Hooge

Warmere tweede helft van april?

Ook in de tweede helft van april zit uitgesproken warm lenteweer er niet in, maar de gemiddelde temperatuur ligt wel een stuk hoger dan eerder in de maand. Eind april kunnen we normaal gesproken rekenen op 14 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten.

Er wordt niet alleen een normale temperatuur verwacht, maar ook een normale hoeveelheid neerslag. Dat betekent dat het vaak droog is, want april is gemiddeld de droogste maand van het jaar. Kortom: de dagen om heerlijk te fietsen, wandelen of tuinieren komen er dan wel aan. En natuurlijk kan de temperatuur best een keer pieken richting 20 graden en dan is het heerlijk om in T-shirt te zonnen op het terras.

De kans op mooi fietsweer neemt in de tweede helft van april toe. Foto: Henk Groenewoud
De kans op mooi fietsweer neemt in de tweede helft van april toe. Foto: Henk Groenewoud

De dagen zijn eind april lang met een zonsopkomst rond 6:15 uur en zonsondergang rond 21 uur. Midden op de dag wordt dan vaak al zonkracht 5 bereikt en daarbij kun je in 20-40 minuten verbranden. Of het ook op Koningsdag lekker weer is moet natuurlijk worden afgewacht. Een maandverwachting zegt niets over specifieke dagen.

In ons nieuwste energieweerbericht lees je wat het weer van komende maand betekent voor ons energieverbruik en de opwek van duurzame energie.

Op de hoogte blijven van het laatste weernieuws en leuke weerweetjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven