Hooikoortsweerbericht

Minder klachten door buien

02 mei 2024, 17:47

We laten het warme lenteweer van de afgelopen dagen achter ons. Er trekken stevige (onweers)buien over het land, waardoor de lucht wordt schoon gespoeld. Tijdelijk zullen de hooikoortsklachten flink verminderen. In het weekend komen naast enkele buien ook weer droge en zonnige momenten voor. Daarbij loopt de temperatuur ook weer iets op. De klachten kunnen dan weer iets toenemen.

We hebben tijdelijk te maken met minder overlast en dat komt omdat er flink wat stevige buien de lucht de komende tijd schoon spoelen. Daarnaast valt de temperatuur ook weer een stuk lager uit. Komend weekend komen ook weer wat droge en zonnige momenten voor. Daarbij stijgt de temperatuur weer iets. Tijdens langdurige droge en zonnige perioden nemen de klachten weer snel toe.

Eerste bloeiende grassen

De meeste berken zijn uitgebloeid. Er bloeien wel veel andere bomen, maar die veroorzaken bij minder mensen hooikoortsklachten.

De eerste grassoorten staan al een paar weken in bloei, maar door het koude en wisselvallige weer is de ontwikkeling van het graspollenseizoen flink vertraagd. De komende dagen zal de natuur verder ontwikkelen en dit houdt in dat meer grassen in bloei treden. Na zachter weer in de eerste weken van mei begint waarschijnlijk halverwege mei de piekperiode van het graspollenseizoen. Massaal bloeiend gras veroorzaakt dan tijdens droge dagdelen grote overlast, maar wie gevoelig is kan dus nu al overlast ondervinden. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven