Groene arbeidsvoorwaarden zijn een nieuw onderwerp in de wereld van HR. Niet zo gek dus dat het niet voor iedereen duidelijk is hoe dit precies werkt.
HR: "Onze organisatie is bereid om uit eigen zak medewerkers tegemoet te komen voor groene arbeidsvoorwaarden."
Groene arbeidsvoorwaarden zijn een hype.
Een fietsplan, waarbij een medewerker met een tegemoetkoming van de werkgever een (elektrische) fiets kan kopen of leasen 
Hogere thuiswerkvergoeding om het
woon-werkverkeer te beperken en zo de
CO2-uitstoot te verlagen
Medewerkers zijn dus duidelijk geïnteresseerd in groene arbeidsvoorwaarden,
maar willen niet dat dit ten koste gaat van hun bestaande arbeidsvoorwaarden:

Medewerker: "Ik ben bereid in te leveren op mijn huidige arbeidsvoorwaarden
om daar groene arbeidsvoorwaarden voor terug te krijgen."
Extra vakantiedagen voor medewerkers die op een milieuvriendelijke manier op vakantie te gaan
Een mobiliteitsbudget, zodat medewerkers zelf hun vervoer kunnen kiezen
Hogere reiskostenvergoeding voor mede-werkers die kiezen voor een milieuvriendelijke mobiliteitsvorm, zoals de fiets of trein
Klimaatbudget voor het verduurzamen van een woning, bijvoorbeeld voor zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp    
Over dit onderzoek 
Dit onderzoek is in opdracht van Visma | Raet uitgevoerd door PanelWizard onder 1.067 Nederlanders (18+) in loondienst en 1.009 leidinggevenden, eindverantwoordelijken en (mede)beslissers op het gebied van HR.  
Hoe werkt het? 
Maar ook omdat het moet…
HR: "Binnen onze organisatie weten we niet goed hoe we groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk kunnen invoeren in onze cao, arbeidsvoorwaarden en/of contracten."

Meerderheid medewerkers ziet groene arbeidsvoorwaarden
als onderdeel van de zorgplicht van werkgevers
Waar heeft werkend Nederland
behoefte aan?  
Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?
​​​​​Maar liefst 81% van de medewerkers heeft behoefte aan groene arbeidsvoorwaarden
Medewerkers hebben verschillende ideeën
over welke groene arbeidsvoorwaarden zij graag willen hebben. En dat komt lang niet altijd overeen met wat werkgevers op dit moment bieden:
HR: "Onze organisatie is bereid om uit eigen zak mede-werkers tegemoet te komen voor groene arbeidsvoorwaarden."
Medewerker: "Ik verwacht van mijn werkgever dat er geld beschikbaar wordt gesteld om duurzame keuzes bij werknemers te stimuleren"
Voor werkgevers zijn er verschillende redenen om groene arbeidsvoorwaarden te bieden, waarbij duurzaamheid het belangrijkst is. Een betere wereld begint immers bij jezelf. De helft van de medewerkers (53%) ziet groene arbeidsvoorwaarden als onderdeel van de zorgplicht van werkgevers.

Maar er zijn ook nog andere redenen waarom bedrijven groene arbeidsvoorwaarden bieden. Zo helpt het om een aantrekkelijke werkgever te zijn:
HR: "Ik merk dat sollicitanten vragen naar ons aanbod van groene arbeidsvoorwaarden."









Medewerker: "In mijn keuze voor een nieuwe werkgever, zou ik eerder kiezen voor een werkgever die groene arbeidsvoorwaarden aanbiedt."
Hoe financier je het?
Er zijn verschillende financiële middelen om groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Zo kan het uit het keuzebudget van de medewerkers, via de werkkostenregeling (WKR) of als lening.
Waarom groene arbeidsvoorwaarden? 
Werkgevers worden verplicht om klimaatvriendelijker te worden door veranderende wet- en regelgeving en rechterlijke uitspraken, zoals de CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit. Dit kan bijvoorbeeld door groene arbeidsvoorwaarden in te stellen. Onder groene arbeidsvoorwaarden vallen bijvoorbeeld een klimaatbudget voor woonverduurzaming, hogere thuiswerkvergoeding, elektrische leaseauto’s of een fietsplan. Deze arbeidsvoorwaarden kunnen organisaties invoeren via de cao, door de arbeidsovereenkomst te wijzigen of via een arbeidsvoorwaardenregeling. Maar houd er rekening mee dat je arbeidsvoorwaarden niet zomaar eenzijdig mag veranderen. Denk dus zorgvuldig na over hoe je deze groene arbeidsvoorwaarden binnen je organisatie wil implementeren en welke wet- en regelgeving hierbij komt kijken. 
Klimaatvriendelijker reizen naar het werk of een klimaatbudget voor het verduurzamen van de woning: steeds meer werkgevers stellen geld beschikbaar om duurzaamheid te stimuleren. Daarmee helpen zij hun werknemers om groene keuzes te maken. Dat heeft al resultaat: het zakelijk gebruik van e-bikes groeit bijvoorbeeld flink. Toch zien nog niet alle organisaties hier toekomst in. Zo heeft 35 procent geen groene arbeidsvoorwaarden en is ook niet van plan dit op korte termijn in te voeren. Maar heeft werkend Nederland hier überhaupt wel behoefte aan? Zo ja, welke groene arbeidsvoorwaarden genieten dan de voorkeur? En welke worden er momenteel geboden? We vroegen het aan meer dan duizend Nederlandse werkenden en duizend HR-professionals.
Groene arbeidsvoorwaarden:
belangrijk voor planeet én medewerker?

Welkom bij de publicaties van Visma | Raet

Visma | Raet maakt het HR-leven makkelijker. Zodat er meer tijd is voor zaken die er in het leven toe doen. Daarom willen wij je als eerste op de hoogte brengen rondom de laatste HR- en IT-trends.
Volledig scherm