Wespen

Wespen zijn fascinerende, maar ook beruchte insecten. Ze leven volgens hun eigen ‘regeltjes’ en veroorzaken daarbij vaak problemen. Zowel mensen als dieren blijven dan ook graag uit hun buurt! Ben jij geïnteresseerd in alles wat er te weten valt over wespen? Misschien heb je last van ze of ben je gewoon nieuwsgierig naar deze insecten. Geen probleem, want hier vind je alle informatie over wespen.

Let op! Heb je veel last van wespen of zie je ergens een wespennest hangen? Blijf dan vooral uit de buurt, ga niet zelf wespen bestrijden, maar bel direct een lokale wespenbestrijder.  

Onze bestrijder is vorige week 7 keer gebeld in de regio
icon
alles over wespen

Wat is een wesp?

Een wesp is een insect dat behoort tot de familie Vespidae. Wespen zijn relatief slanke insecten met een opvallende gele en zwarte kleur. Ze hebben een smalle taille en vaak heldere markeringen op hun lichaam. Wespen hebben twee paar vleugels waarmee ze kunnen vliegen.

Wespen zijn ook hele sociale insecten en leven meestal in kolonies. Ze bouwen karakteristieke nesten van papierachtig materiaal, vaak in de grond, onder dakranden, in bomen of in holle ruimtes. Een wespenkolonie bestaat meestal uit een koningin, werksters en mannelijke wespen.

5 tips tegen wespen overlast!

Een wespenplaag is storend en zelfs gevaarlijk. Want wat als je wespen tegenkomt: thuis of op het werk? Je wordt liever niet door ze gestoken, dus je moet ze op afstand zien te houden. Of je zorgt ervoor dat er helemaal geen plaag in je omgeving ontstaat, want ook dat is mogelijk. Tips tegen wespen nodig? Hier vind je de beste vijf.

Een wespennest heeft altijd één of zelfs meerdere ingangen. Stop die niet dicht, want de wespen knagen zich meteen door het materiaal heen. Ze storten zich dan op iedereen die zich in de omgeving van de kolonie bevindt. 

Sommige mensen slaan op een wespennest. Of ze proberen het te verdrinken of te verbranden. In alle gevallen is dit een heel slecht idee: alle wespen komen vrij en vallen meteen aan. Ze achtervolgen je net zolang totdat je uit hun zicht verdwijnt. Dat kan héél lang duren!

Wespen houden van suikerrijk voedsel of vocht. Logisch dus dat ze vaak op hapjes en drankjes afkomen. Organiseer je een lunch, barbecue of picknick en zijn er al limonadewespen in de buurt gesignaleerd? Dek dan al het eten en drinken af. Pas ook op met blikjes drank, want wespen duiken hier in zonder dat je het merkt.

Het is erg vervelend als een wesp om je heen zoemt. Instinctief haal je misschien uit naar het beestje, maar dat is geen slimme zet. Wespen steken namelijk snel als ze zich bedreigd voelen. Beter is om de wesp te ontwijken en eventuele zoete etenswaren, frisdranken én alcoholhoudende dranken meteen af te dekken of weg te halen. 

In het voorjaar beginnen wespen met de bouw van hun nest. In april of mei is het nest nog klein en kun je het makkelijk verwijderen. Doe dit, en je voorkomt een plaag in de zomer. Zoek naar beginnende nestjes in de tuin, zolder, schuur of garage, want op deze plekken stichten wespen vaak kolonies.

Soorten wespen in Nederland

In Nederland zijn er veel verschillende soorten wespen te vinden, maar de Franse veldwesp, hoornaar, limonadewesp en Duitse wesp zijn waarschijnlijk degenen die je het vaakst ziet rondvliegen. Ook zijn dit wespensoorten waar je waarschijnlijk vaker over hebt gehoord. Minder bekend zijn de sluipwesp, metselwesp, deukmetselwesp, urntjeswesp en rupsendoder, maar ook zij komen voor en vliegen rond in Nederland.

Franse veldwesp

Franse veldwesp

De laatste jaren wordt in ons de land ook de Franse veldwesp steeds vaker opgemerkt. De Franse veldwesp is bepaald geen agressieve wesp, maar ze kan wel steken. Deze wesp is vaak vroeg in het seizoen al actief en maakt niet één, maar tot wel 10 kleine nestjes. Deze nestjes zijn bovendien open: je kijkt dus zo in de raten. De Franse veldwesp lijkt in veel opzichten op de gewone wesp, maar heeft langere achterpoten die ze bij het vliegen wat slungelachtig laat hangen. De Franse veldwesp is wat slanker dan de gewone wesp en Duitse wesp en haar lijf is zwart met gele strepen, waar de andere twee wespen geel zijn met zwarte strepen.

De hoornaar

De hoornaar is vanwege haar afmeting eigenlijk een superwesp. In Nederland komt deze wespensoort vooral voor in het oosten en in het zuiden van het land. Meestal leeft een kolonie van hoornaars in zandgronden of bossen, maar er worden ook wel nesten in of rond gebouwen gevonden.

Een hoornaarkolonie is veel kleiner dan die van limonadewespen of Duitse wespen: in een nest leven vaak maar tot 1000 exemplaren. Ter vergelijking: in een nest van gewone of Duitse wespen leven vaak 3000 tot ook wel 7000 wespen. Een hoornaarnest wijkt ook af qua uiterlijk: het is roodbruin van kleur en er zitten schelpvormige lagen op.

Hoornaar
Limonade wesp

De gewone wesp

De gewone wesp (limonadewesp) komt het vaakst voor in Nederland. Ze wordt echter op de voet gevolgd door de Duitse wesp en de hoornaar. De gewone wesp en Duitse wesp gaan samen ook wel door het leven met de naam ‘limonadewesp’. De gewone wesp is ongeveer tien tot vijftien millimeter lang en is zwart-geel gestreept. Het lijf is slank en is zeer smal tussen het borststuk en het achterlijf. Koninginnen van gewone wespen lijken als twee druppels water op hun werksters, maar ze zijn forser van bouw.

De Duitse wesp

Deze wesp lijkt op de gewone wesp. De verschillen zijn alleen zichtbaar als je het beestje met een loep zou bekijken. Zo zit er op de kop en het achterlijf een ander patroon. Duitse wespen zijn bovendien net ietsje groter dan gewone wespen. Nesten van de Duitse wesp wijken eveneens af: ze zijn grijs van kleur in plaats van geel of rood. Dit komt omdat deze soort altijd gedroogd hout gebruikt voor de bouw van een nest.

Duitse wesp

Het uiterlijk van de wesp - Hoe zien wespen eruit?

gewone-wesp

De gewone wesp

De gewone wesp is 10 tot 15 millimeter lang. Op de kop zitten twee antennes en een zwarte anker-achtige tekening. Het lijf is sterk ingesnoerd: men spreekt daarom van een ‘wespentaille’. Op het achterlijf staan de zwarte stippen in verbinding met de zwarte strepen. Aan het achterlijf zit een angel waar ze mee kan steken.

hoornaar

Hoornaar

De hoornaar is 17 tot 24 millimeter lang. De kop is roodbruin en er zitten twee antennes op. De borst en het begin van het achterlijf zijn diep oranje of bruin. Het laatste deel van het achterlijf is geel met zwart. Op het achterlijf zitten zwarte stippen en banden: die zijn met elkaar verbonden. De hoornaar heeft ook een angel.

duitse-wesp

De Duitse wesp

De Duitse wesp is 15 millimeter lang. Op de kop zitten twee antennes en drie zwarte stippen. Het lijf is, net zoals bij gewone wespen, sterk ingesnoerd in het midden. Op het achterlijf zijn de zwarte stippen en de strepen aan elkaar verbonden. Aan het achterlijf zit een angel: hiermee steekt het beestje ter verdediging.

Leefwijze en levenscyclus van wespen

Het leven van een wespenkolonie begint bij een jonge wespenkoningin. Begin april bouwt zij de basis van een wespennest. Ze doet dit door met haar kaken zacht hout en andere materialen te vermalen met speeksel of water. Er ontstaat dan een grijsachtig tot lichtbruin papje dat - eenmaal opgedroogd - papierachtig wordt. Van dit papje vormt de ze de raten en het omhulsel van het nest. 

Geboorte van werksters

De koningin legt haar eerste eitjes in de basis van het nest. Die komen uit een opening net onder de angel. Na zeven tot tien dagen komen de eitjes uit en verschijnen er witte pootloze wormpjes. Na één of twee weken verpoppen ze. Deze verpopping duurt ook weer één tot twee weken. Rond de tweede helft van mei zijn de larven volwassen wespen (werksters). Die helpen de koningin verder met de bouw van het nest en met de verzorging van nieuwe larven.

Nieuwe darren en koninginnen

Op een zeker moment legt de koniging geen eieren meer waaruit werksters voorkomen. Ze legt dan eerst onebevruchte eieren: uit deze eitjes komen mannelijke wespen (darren) voort. Vervolgens legt de koniging eieren die nieuwe koniginnen bevatten. Zowel de darren als de jonge koniginnen verpoppen in augustus of september. 

Wespen en paring

Eenmaal volgroeid verlaten de darren en de koninginnen het nest om te paren met wespen van andere kolonies. Dit doen ze om incest in eigen kolonie te voorkomen. Het mannetje sterft al snel na de paring. De jonge koningin slaat het sperma op, maar ze moet eerst nog de kou van de herfst en de winter overleven. Ze zoekt dan een beschutte plek, bijvoorbeeld in een holle boom of in een gebouw.

De wespen komen tot een nieuwe cyclus

Door de toenemende kou sterft het nest waarin de jonge koningin is geboren langzaam uit. De oude koningin wordt niet meer verzorgd door haar werksters en overlijdt. Een enkele nachtvorst betekent vaak de uiteindelijke doodsklap voor alle overgebleven werksters in het nest. Zelf is de jonge koningin goed beschut. Ze hangt met haar kaken aan een stuk hout en kan zo zes tot zeven maanden blijven hangen tot het voorjaar weer aanbreekt. Eind april gaat ze op zoek naar een plek om een nieuw nest op te richten. Vaak bevindt die plek zich niet ver van haar winterschuilplaats.

Wat eten wespen?

Wespen leven van suikers. Dat is brandstof om te vliegen en om op insecten te jagen. Dit laatste is erg belangrijk: de wespen voeren de insecten namelijk aan hun larven. De larven braken dan een suikerrijk papje uit. De wespen eten dit papje op en dat geeft ze nieuwe energie. Ook drinken wespen soms nectar van bloemen of honingdauw. Zijn alle larven in het wespennest volgroeid? Dan is er geen zoet braaksel meer in het nest te vinden. De wespen richten zich dan op suikerrijke producten die mensen binnen of buiten uitstallen. 

Het nut van wespen

Wespen zijn nuttig om verschillende redenen. Zo jagen ze op rupsen en bladluizen. Deze insecten zorgen normaal gesproken voor veel schade aan planten. Wespen jagen daarnaast op teken, vliegen en (steek-)muggen. Dat bespaart mensen en dieren veel insectenoverlast. Een derde nut? Wespen verzamelen zoete nectar uit bloemen, net als bijen. En terwijl ze langs de bloemen gaan, helpen ze stuifmeel te verspreiden. Daardoor groeien er nieuwe planten, bomen en andere gewassen. Dat maakt wespen zeer nuttig voor de natuur.

Gedrag van wespen

Dat je overlast van wespen echt pas ervaart in de zomer is geen toeval. De larven in de wespennesten zijn dan volgroeid en de werksters krijgen van hen geen zoet braaksel meer. De wespen komen dan af op ijsjes, gebakjes, frietjes met mayonaise of zoete, dan wel alcoholhoudende dranken. En hoe hoger de luchttemperatuur, hoe actiever wespen worden. Of wespen agressief zijn? In de regel niet. Maar ze worden het wel als je naar ze slaat of als je hun nest aanvalt. Geen goed idee dus: je hebt zó een wespensteek te pakken!

Weetjes over wespen

Over deze insecten valt veel te vertellen en te lezen. Daar ben je misschien al achter. Maar wat weet jij nog niet over wespen? De meest gestelde vragen over hen vind je hier, samen met de antwoorden natuurlijk. En dat levert maar liefst vijf bijzondere weetjes op uit de ‘wespen-wereld’. 

Wespen kunnen niet zwemmen. Maar als ze in vocht terechtkomen, blijven ze in eerste instantie wel drijven dankzij hun vleugeltjes. De vleugeltjes zijn echter ragfijn: als die doorweekt zijn, zinkt de wesp en verdrinkt het beestje alsnog. Dit is ook de reden waarom wespen nooit uitvliegen op regenachtige dagen.

Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar. Dat is op zich logisch, want ze moeten doorlopend eitjes leggen om een wespenkolonie in stand te houden. Na de zomer sterven de meeste kolonies echter snel uit door koud weer en voedselgebrek.

Wespen maken geen honing. Ze eten het liever op. Vinden ze geen honing, dan drinken ze het nectar van bloemen of ze storten zich op andere suikerrijke producten. Vaak komen ze dan af op zoete dranken. Gebakjes, ijsjes en zoete sausjes (voor bij de barbecue) zijn ook populair. Het is zelfs zo dat wespen op geuren van cosmetische producten afkomen. Spuit dus maar niet te veel parfum of deodorant!

Wespen houden geen winterslaap, want een kolonie leeft in principe maar vijf tot zes maanden. Bijvoorbeeld van april of mei tot september. Het komt echter wel eens voor dat een kolonie langer standhoudt als er volop voedsel te vinden is en er sprake is van zacht weer. De enige wespen die een winterslaap houden, zijn nieuwe koninginnen uit een kolonie. Die vliegen in de herfst uit, houden een winterslaap en starten in het voorjaar met de bouw van een nieuw nest.  

Wespengif kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor het gif. Zij hebben dan ook meestal een Epipen bij zich. In deze spuit zit adrenaline: dit voorkomt zeer ernstige klachten of zelfs de dood na een wespensteek. Een nabehandeling door een arts is echter altijd nodig. Is er geen EpiPen voorhanden? Steken de wespen zelfs in de hals of keel van het slachtoffer? Bel dan direct met het alarmnummer voordat de luchtwegen zich afsluiten.

 

Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel. Alle wespen vliegen dan uit, op zoek naar alternatief voedsel. Het beste ‘aanbod’ vinden ze bij mensen, want die zetten graag hapjes en drankjes klaar.

Het wespenseizoen eindigt meestal in de herfst, als het kouder wordt. Blijft het nog lang warm in de herfst? Dan heb je nog steeds langer kans op een wespenplaag. 

Via Wespennestverwijderen.com kom je aan een betrouwbare wespenbestrijder. Bezoek de website en vul je postcode of woonplaats in. Een lokale bestrijder verschijnt direct in beeld, met een telefoonnummer en een contactformulier. Bel of mail hem vandaag en je hebt een afspraak. Alle experts bij Wespennestverwijderen zijn bevoegd om wespen te bestrijden en ze vragen marktconforme prijzen voor professioneel werk. Je krijgt vooraf altijd helderheid over wat je betaalt en waarom.

Onze wespenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis, tuin of terras vrij van wespen te maken

Lees meer over wespen

Wespen duiken in de zomermaanden zowel binnen als buiten op. Dit hangt af van waar een kolonie een nest bouwt. Zo vind je nesten in bomen, struiken of onder de grond. Zitten de wespen binnen? Denk dan aan een nest op zolder, in een lege kamer of in een spouwmuur.

Lees meer over locaties van wespen Geografie & locaties

In Nederland komen verschillende wespensoorten voor. De bekendste zijn de gewone wesp, de Duitse wesp en de hoornaar. Al deze wespen leven in kolonies, ofwel: in wespennesten. Hoe herken je een bepaalde wespensoort? Dit is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.

Bekijk de uitleg over elke wespensoort Soorten wespen

Een wesp steekt als deze zich bedreigd voelt. Zo sla je misschien naar een wesp of je valt een wespennest aan. In dit laatste geval ben je zonder enige twijfel link bezig. Wespen vallen immers massaal aan als hun nest wordt belaagd.

Hoe behandel je een wespensteek? Ontdek het nu Wespensteken

Wespen kunnen heel gevaarlijk zijn. Ze worden namelijk bijzonder agressief als je naar ze slaat of als je een wespennest kapotmaakt. Ben je allergisch voor wespensteken? Een enkele steek kan fataal uitpakken en dat is allesbehalve geruststellend!

Ontdek waarom je wespen beter vermijdt Wat maakt wespen gevaarlijk?

De wespenkoningin is de baas in het wespennest. Zij legt de basis van het nest én ze legt doorlopend eitjes. Haar dochters - de werksters, gaan een druk en spannend leven tegemoet als ze volwassen zijn. De koningin stuurt ze aan en regeert zo over een grote tot zelfs enorme kolonie!

Lees alles over de wespenkoningin Wespenkoningin

Je handen jeuken om iets tegen wespen te doen als ze voor problemen in je omgeving zorgen. Je hebt dan ook verschillende opties, maar pas op. Wie last van wespen heeft en iets (doms) probeert, krijgt in de meeste gevallen steken. Verdiep je daarom eens in veilige methodes.

Leer hier wat te doen tegen wespen Wat te doen tegen wespen

Zelf wespen bestrijden is nagenoeg onmogelijk. Je moet een wespenprobleem namelijk bij de bron aanpakken en dat is het wespennest. Maar durf je wespennesten wel zelf benaderen? Wespen vinden het niet fijn als je dicht bij hun nest komt! Ze kunnen dan zeer agressief reageren.

Bekijk de gevaren van zelf wespen bestrijden Toch wespen zelf bestrijden

Met wespenpoeder kun je wespen bestrijden, maar alleen een expert weet precies hoe. Ga je er zelf mee aan de slag, dan kleven er nogal wat risico’s aan. Wespen zijn namelijk niet de meest vriendelijke insecten als je aan hun nest rommelt.

Vergroot hier je kennis over wespenpoeder Wespenpoeder

Heb je geen last van ze? Laat wespen dan met rust. Ervaar je flinke overlast, dan moet je wel ingrijpen. Een wespennest verwijderen is een fluitje van een cent voor een professionele bestrijder. Hij beschikt namelijk over een speciaal gif waarmee hij nesten op een veilige afstand behandelt. Maar hoe gaat deze expert precies te werk en wat kost een behandeling?

Leer meer over professionele wespenbestrijding Wespennest verwijderen

Dit zeggen onze klanten

2527 reviews met een gemiddelde score van 9
Reviews verzameld via:
Feedback Company
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder