Bedwantsen: alle weetjes op een rij

Een bedwants is een klein bloedzuigend insect. Dit beestje zorgt steeds vaker voor overlast in woningen of (horeca-)bedrijven. Ben jij nieuwsgierig naar de bedwants en wil je er alles over weten? Hier leer je meteen meer over de leefwijze en hoe je het insect kunt herkennen. Heb je toevallig ook tips nodig tegen bedwantsen? Dan zit je hier helemáál goed, want er staan verschillende adviezen klaar.

Bedwantsen

5 tips tegen bedwantsen

Veroorzaken bedwantsen bij jou thuis problemen? Dan laat je het beste direct de bedwantsen bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Wil je in de tussentijd zelf maatregelen treffen tegen deze smerige beestjes? We geven de beste tips van onze meest ervaren bestrijder:

  1. Was beddengoed op een hoge temperatuur.
  2. Stofzuig je matras. Besteed extra aandacht aan de zomen en de naden.
  3. Dweil of stofzuig goed onder en naast je bed.
  4. Gebruik een bedwantsen spray voor beestjes op de vloer.
  5. Besmette voorwerpen? Verplaats ze niet van kamer naar kamer.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine donkerbruine insecten. Ze worden ook wel ‘bedluizen’ of ‘bed bugs’ genoemd. Vaak noemt men de bedwants ook wel bedluis, bedmijt of wandluis. Bedwantsen zijn parasieten en dat betekent dat ze een gastheer nodig hebben om te overleven. Hoe de wantsen dit doen? Ze zuigen bloed van mensen of dieren om zich te voeden. Dat doen ze vooral ‘s nachts.

Waar komt de bedwants vandaan?

Bedwantsen komen oorspronkelijk uit de tropen. Nu komen ze overal ter wereld voor. Wie in een met bedwantsen besmette kamer slaapt, bijvoorbeeld in een hotel, Airbnb of vakantiepark neemt ze vaak ongezien mee in de bagage. Omdat steeds meer mensen reizen, is de kans op een bedwantsenplaag steeds groter geworden. Dat is erg vervelend, want dit ongedierte is vrij lastig weg te krijgen.

Bedwantsen herkennen: hoe weet je of je bedwantsen hebt?

Hoewel veel huishoudens last hebben van bedwantsen, weten de meste mensen helemaal niet waaraan ze bedwantsen herkennen. Dit is echter vrij makkelijk. Bedwantsen hebben een plat, ovaal lijf en ze zijn roodbruin van kleur. Zuigen ze bloed, dan worden hun lijfjes steeds roder. Bovendien zwellen ze ook op, tot soms wel drie keer hun normale grootte. Andere kenmerken van bedwantsen zijn:

  • Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen. Wel kruipen ze vrij snel.
  • De bedwants is lichtschuw. Overdag laten ze zich alleen zien als ze écht honger hebben.
  • Bedwantsen in huis verspreiden een weeïge geur die doet denken aan zoete amandel.
  • De bedwants veroorzaakt rode jeukende bultjes. Dit zijn er meestal meerdere en zitten netjes op een rij.
  • Bedwantsen vervellen vijf keer voor ze volwassen zijn. Je komt dus ook doorzichtige velletjes tegen in bed.
bedwantsen-herkennen
Een volwassen bedwants

Hoe groot is een bedwants?

Volwassen bedwantsen zijn gemiddeld vijf millimeter groot. Het vrouwtje is vrijwel altijd groter dan het mannetje: soms wordt ze wel 8 mm groot.

Waar zitten bedwantsen?

Pak een zaklamp en een loep en kijk in en rond je bed. Check de naden en zomen van het matras: zitten daar kleine bruine beestjes of zie je zelfs witte eitjes? Dan de lakens en de dekens: zie je daar kleine bloedvlekjes? Die kunnen wijzen op uitwerpselen van bedwantsen. Check ook de lattenbodem en de ombouw van je bed. Onthoud ook dat bedmijt vaak in lampjes en nachtkastjes zit, want deze meubelen staan het dichtst bij het bed.

Zelf bedwantsen bestrijden te lastig?

Neem contact op per mail

Bedwantsen larven herkennen

Larven van bedwantsen zijn eigenlijk jonge bedwantsen. Ze zijn één tot vijf millimeter groot en doorzichtig. Ze moeten zich met bloed voeden om zich verder te ontwikkelen. Ze worden dan rood van kleur. Een bedwants larve vervelt meerdere malen voor die volwassen wordt, dus de kans is aanwezig dat je her en der doorzichtige velletjes tegenkomt.

bedwantsen-larven-en-eitjes

Hoe zien bedwantsen eitjes eruit?

Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één millimeter groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen. Door hun kleur en afmeting vallen ze niet zo goed op, dus pak die loep er zeker bij.

Uitwerpselen van bedwantsen: hoe herken je die?

Bedwantsen houden van bloed zuigen, maar ze moeten de resten ook weer kwijt kunnen. Let daarom dus ook op uitwerpselen van bedwantsen. Je ziet dan piepkleine donkerrode tot zelfs zwarte vlekjes op de lakens of de dekens. Is het beddengoed licht van kleur? Dan is het vrij makkelijk om de sporen te herkennen. Check dit trouwens niet alleen thuis, maar ook als je op reis bent en gaat overnachten in een B&B, hotel of vakantiepark.

Hoe kun je bedwantsen krijgen?

Je komt aan bedwantsen door in een besmette kamer te logeren. De beestjes in bed kruipen op een gegeven moment ook ongezien in koffers. Eenmaal thuis pak je je bagage uit en verspreidt de bedmijt zich langzaam naar allerlei ruimtes, maar vooral naar kamers waar bedden staan. Hoe snel de problemen beginnen door bedwantsen in huis? Het kan helaas twee maanden duren voor je iets merkt van een plaag en áls je iets opvalt is het vaak al te laat. 

Een andere oorzaak van bedwantsen in huis? Je koopt een tweedehands voorwerp waar bedwantsen in zitten. Een schattig vintage bedlampje bijvoorbeeld. Of gordijnen, vloerkleden of tapijten. Verstandig is dus om producten altijd te checken voor aankoop. Zie je iets verdachts, zoals een klein bruin beestjes of kom je zelfs groepjes witte eitjes tegen? Licht de verkoper dan meteen in en koop het product niet.

Bedwantsen en hygiëne: is er een verband?

Slechte hygiëne is niet direct de oorzaak van een bedwantsenplaag. Toch komen bedwantsen sneller voor op plekken waar het niet zo goed met de hygiëne is gesteld. Zo overleven de wantsen makkelijker in bedden die weinig verschoond worden dan in brandschone bedden. Maar nóg belangrijker voor de bedwants is dat iemand in het bed slaapt, zodat het beestje zich met bloed kan voeden. Het is dus verstandig om je bed regelmatig te verschonen en te controleren.

Kunnen bedwantsen vliegen?

Bedwantsen kunnen niet vliegen. Springen doen ze overigens ook niet. Bedwantsen kunnen wel snel kruipen en dat doen ze vaak ongezien. Je merkt niet dus meteen dat de beestjes in jouw bed of in je koffers duiken.

Hoe planten bedwantsen zich voort?

De ontmoeting tussen een vrouwtje en een mannetje verloopt niet bepaald romantisch. Het mannetje steekt namelijk zijn geslachtsorgaan door haar buik en niet in haar geslachtsorgaan. Wetenschappers noemen dit ‘traumatische inseminatie’ en we begrijpen wel waarom. Vervelend is dat mannetjes soms ook onvolwassen vrouwtjes (nimfen) benaderen en die kunnen eraan overlijden, tenzij ze zelf een beschermend stofje afscheiden dat de mannetjes in verwarring brengt.

Bedwantsen vinden? Bel een expert

Bedluizen of bed bugs zijn geen graag geziene gasten in B&B’s en hotels. Bovendien zie je ze ook het liefst niet in je eigen bed verschijnen thuis. Denk jij last te hebben van deze bloedzuigende insecten? Kun je bovendien niets vinden? Nodig dan jouw lokale bestrijder uit via Beestjes Kwijt. Na een inspectie weet hij of het om bedluis gaat en stelt hij een een slimme behandeling voor.

Neem contact op per mail

Levenscyclus van bedwantsen

Goed, het volwassen bedwantsenvrouwtje is bevrucht. Maar wat gebeurt er daarna? Ze kan twee tot twaalf eitjes per dag leggen en dat komt neer op 100 tot 200 eitjes in haar leven. Vanaf het moment dat de bedwantsen eitjes zijn gelegd, doorloopt een bed bug verschillende ontwikkelingsstadia. Die zie je terug in deze tabel.

Ontwikkeling van eitjes

Bedwantsen leggen groepjes van eitjes in matrassen, of specifieker: in naden of zomen van matrassen. De eitjes zijn wit en ongeveer één millimeter groot. Door de kleur en de omvang zijn ze erg moeilijk tot nooit te zien. Hoe snel een eitje zich ontwikkelt tot bedwants larve? Dat hangt af van de temperatuur.

  • Bij 15 graden: 22 dagen
  • Bij 25 graden: 10 dagen
  • Bij 30 graden: 5 dagen

Ontwikkeling van larve bedwants

De larven van bedwantsen worden ‘nimfen’ genoemd. Als een eitje uitkomt, komt er een doorzichtige nimfe tevoorschijn. Deze voedt zich al snel met bloed om door te kunnen groeien. En hoe warmer het is, hoe sneller de bedwants larve zich ontwikkelt tot volwassen bedwants.

  • Bij 22 graden: 40 dagen
  • Bij 30 graden of meer: 19 dagen

Ontwikkeling naar volwassen bedwants

Een volgroeide bedwants wordt, zoals eerder gezegd, gemiddeld vijf millimeter groot. Hij is bruin tot bruinrood van kleur en zijn platte, ovale lijfje lijkt wel een beetje geschubd. Op zijn kop heeft hij twee voelsprieten. Net als de meeste insecten heeft hij zes poten. Een volwassen bedwants kan een jaar oud worden, maar de bedwants kan in uiterste nood ook een jaar lang zonder eten.

  • Bij 15-18 graden leven ze vaak meer dan zes maanden zonder voedsel.
  • Minder dan 15 graden: bedwantsen vallen dan in een ‘winterslaap’. Hoe kouder het wordt, hoe minder actief ze zijn.

Hoe lang blijven bedwantsen leven?

Bedwantsen leven ongeveer een jaar, maar ze kunnen ook een flink aantal maanden tot zelfs een jaar zonder eten. Taaie beestjes dus! En helaas, de bedluis plant zich snel voort: daar is geen houden aan. Snel bedwantsen herkennen wordt dan nog belangrijker, maar bedwantsen verstoppen zich op de meest onmogelijke plekken. Het duurt soms een paar maanden voor je doorhebt dat ze toch écht aanwezig zijn.

Wanneer zijn bedwantsen actief?

Bedwantsen verstoppen zich overdag en zijn vooral ‘s nachts actief. Als ze toeslaan lig jij heerlijk in je bedje te slapen. De bedwantsen kruipen in je bed, of sterker nog: daar houden ze zich al in schuil. Bedluis houdt namelijk van warmte en vocht (door zweet). Bovendien hoeven de bed beestjes zo ook niet ver te kruipen om bij de voedselbron te komen, want... dat ben jij.

Waar bijten bedwantsen?

Bedwantsen bijten vooral in de nek, de handen, de armen of de benen. Dit zijn namelijk lichaamsdelen die meestal onbedekt blijven tijdens het slapen. Voor het ongedierte is dat natuurlijk ‘prijsschieten’. De bedwants zuigt bloed en geeft er een allergie-opwekkend stofje voor terug. Het gebeten plekje gaat jeuken en er ontstaat een rood bultje. Bij een plaag heb je echter kans op meerdere bedwantsen beten.

Hoe zuigen bedwantsen bloed?

De bedwantsen zuigt bloed met zijn of haar steeksnuit. Als je ‘s nachts in bed ligt, komt het beestje uit zijn schuilplaats. Het kruipt op je lijf en zoekt een plekje om te steken. Het spuit eerst een verdovend stofje, zo voel jij amper iets van de beet. Hierna zuigt de bed bug het bloed op. De volgende morgen sta je op met een jeukend bultje. Of meerdere, want bedwantsen verspreiden zich sneller naarmate ze steeds meer bloed krijgen.

Hoe herken je een bedwantsen beet?

Een bedwantsen beet herkennen is niet heel eenvoudig. Die zijn namelijk niet van andere insectenbeten te onderscheiden. De jeukende bulten lijken op muggenbulten of vlooienbeten. Je ziet dan ronde, rode bultjes. Soms liggen die in een rij op je huid, want een bedwants bijt er soms wel eens naast. De beten vind je meestal in je nek of je handen, armen of benen.

Blijft het bij bedwantsen uitslag? Helaas niet, want de bultjes kunnen erg jeuken. Dat duurt ongeveer twee weken, tenzij je allergisch bent voor insectenbeten. Het kan dan langer duren voor je van de klachten af bent.

bedwantsen-beet-herkennen
Bedwantsen beet herkennen

Wat te doen tegen een bedwantsenbeet?

Pff, overal jeuk als ik in bed lig! Leven met bedwantsen is nagenoeg onmogelijk, want elke dag krijg je te maken met bedwantsen uitslag. En nee, ze lijken niet op warmte bultjes, maar het zijn echte insectenbeten. Hoe kun je een bedwants beet behandelen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

  1. Gebruik een zalf tegen de jeuk (met menthol).
  2. Krab niet aan de bedwantsen bultjes, anders krijg je littekens.
  3. Allergisch voor insectenbeten en krijg je ernstige klachten? Bel meteen de huisarts.
  4. Bedwantsenbeten verdwijnen meestal vanzelf, net als muggenbulten.

Bijten bedwantsen ook honden en katten?

Bedwantsen bijten soms ook honden en katten. De beestjes zitten dan in de dierenmand, bijvoorbeeld in een kussentje of dekentje. Wat je doet? Met een vlooienkam kun je bedwantsen uit de vacht verwijderen. Was intussen ook de kleedjes van je huisdier op hoge temperatuur. Blijf dit doen tot je een blijvende oplossing hebt om van de bedwantsen af te komen. Reageert je kat of hond slecht op bedwantsenbeten, los van de jeuk? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedwantsen zijn niet gevaarlijk, maar wel erg hinderlijk. Hun beten veroorzaken immers een heftige jeuk. Of bedwantsen ook huidziekten of andere ziektes overbrengen? Afgezien van de jeukende bultjes is niet bewezen dat bedwantsen (ernstige) ziektes overbrengen. Wie allergisch is voor insectenbeten in het algemeen kan wel heftigere symptomen ervaren dan alleen roodheid en jeuk. Overkomt dit je, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Veroorzaken bedwantsen schade?

Bedwantsen zijn niet gevaarlijk, maar wel erg hinderlijk. Hun beten veroorzaken immers een heftige jeuk. Of bedwantsen ook huidziekten of andere ziektes overbrengen? Afgezien van de jeukende bultjes is niet bewezen dat bedwantsen (ernstige) ziektes overbrengen. Wie allergisch is voor insectenbeten in het algemeen kan wel heftigere symptomen ervaren dan alleen roodheid en jeuk. Overkomt dit je, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

bedwantsen-in-voorwerpen
vraag-inspectie-aan
Vraag nu nog een inspectie aan!

Voorkom erger. Vraag nu een inspectie aan!

Een insectenbeet geeft een rode vlek op de huid? Niet elke beet hoeft afkomstig te zijn van bedwantsen. Nodig daarom een ervaren bestrijder uit voor een inspectie. Via Beestjes Kwijt maak je snel contact met een lokale expert: telefonisch of per mail. Blijkt er na inspectie inderdaad sprake te zijn van bed bugs? De professional zorgt direct voor een plan van aanpak!

Kun je zelf bedwantsen bestrijden?

Je kunt, voor een deel, zelf bedwantsen bestrijden. Met wat speciale middeltjes én met wat eenvoudige huishoudelijke taken. Maar laten we eerst ingaan op de middeltjes. Want wat bereik je met een bedwantsen spray of een lijmval voor bedwantsen? En hoe komen een stoomapparaat of wasmachine van pas als je beestjes in bed gaat verdelgen? Alle werkwijzen staan in dit overzicht.

 

Middel tegen bedwantsen en werkwijze

Spuit het middel in naden, kiertjes en hoekjes van een besmette ruimte. Maak behandelde plekken niet schoon, want het middel moet goed inwerken. Ventileer de ruimte ook goed na gebruik.

Plaats één of meerdere lijmvallen in de besmette ruimte. In de val zit een lokstof die bedwantsen aantrekt. Ze blijven vastzitten in de lijm.

Bedwantsen bestrijden kan ook met een elektronische lijmval. Steek de stekker in het stopcontact. De lokstof in de val gecombineerd met de warmte lokt de bedwantsen. Die blijven kleven in de lijm.

Gebruik het stoomapparaat tegen bedwantsen in matrassen, gordijnen, tapijten of gestoffeerd meubilair. Hoe heter, hoe beter! Ga wel eerst na of het besmette textiel tegen een stoombehandeling kan.

Zitten er bedwantsen in je kleding, lakens, dekens of vloerkleden, dan zou je al dit textiel op 60 graden kunnen wassen. Of je legt het besmette textiel in de vriezer, want bedwantsen leggen het loodje bij minstens -14 graden. Belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat het textiel tegen hitte of koude kan.

Bedwantsen voorkomen:

6 tips!

Je wilt geen beestjes in huis, tenzij het je eigen huisdieren zijn. Je wilt dan ook koste wat het kost bedwantsen voorkomen. En ja, dat is nog altijd beter dan zelf bedwantsen verwijderen, want een plaag roei je vaak niet uit met zomaar wat middelen. Neem deze zes tips eens door en profiteer later van kamers zonder bed bugs!

Ga je op reis?

Neem eerst de reviews door van je verblijfplaats. Zijn er al eens bedwantsen gesignaleerd op die locatie? Overweeg dan een andere accommodatie.

Inspecteer altijd eerst de kamer waar je verblijft.

Zet koffers eerst in de badkamer neer (daar komen amper bedwantsen) en check je bed en de nachtkastjes.

Kom je iets verdachts tegen?

Meld het bij het management en vraag om een andere kamer.

Weer thuis?

Als het buiten vriest, kun je de koffers eerst buiten laten staan. Bedwantsen gaan namelijk dood van vrieskou.

Was al je kledingstukken op hoge temperatuur.

Haal ze uit de koffers en verpak alles in zakken. Sluit de zakken goed af en breng ze dan pas naar de wasmachine. 

Toch bedwantsen gevonden?

Denk dan onmiddellijk aan bedwantsenbestrijding door een professional. Hoe eerder, hoe beter!

Professionele bedwantsenbestrijding nodig? Bel ons!

De bedwants bestrijden is geen eenvoudige klus. Weliswaar kun je besmette voorwerpen zelf behandelen, maar in veel gevallen zitten de bedluizen… overal. Bel of mail daarom met een professionele bedwantsenbestrijder. Via Beestjes Kwijt kom je direct in contact met een expert uit je eigen regio. Maak een afspraak en hij komt inspecteren. Hierna weet hij vrij snel wat hem te doen staat en wat dit jou kost.

Neem contact op per mail

Veelgestelde vragen

Bedwantsen verstoppen zich in de kleinste gaatjes, kiertjes en spleetjes. Ga je op onderzoek uit? De kans is groot dat je de bed beestjes op de volgende plekken tegenkomt.

  • In kussens, lakens, dekens
  • In naden en zomen van matrassen
  • Tussen lattenbodems
  • In uw eigen kleding of in die van uw huisgenoten
  • In of achter fotolijstjes of schilderijen
  • In tapijten en andere soorten vloerbekleding
  • Achter behang
  • In (auto-)bekleding
  • In kleine openingen in muren of vloeren
  • In of achter contactdozen
  • In kastjes of kledingkasten. Zeker in nachtkastjes, want daar staat uw bed!
  • In (stoffen) meubels
  • In babyfoons
  • In mobiele telefoons
  • In lampen
  • In laptops
  • In televisies

Je moet twee dingen doen om bedwantsen uit je bed te te krijgen. Denk eerst aan het beddengoed. Breng besmette lakens en dekens in een afgesloten zak naar de wasmachine en was ze op 50 of 60 graden. De tweede stap is het matras stomen, want met hitte doodt je eitjes, larven en bedwantsen. De meeste mensen hebben echter geen stoomapparaat dat warm genoeg is. Daarom schakelen ze liever een bestrijder in.

Zelf bedwantsen bestrijden is niet te doen. De bedwantsen planten zich namelijk heel snel voort. Bovendien verstoppen ze zich op plekken waar je niet goed bij komt met een spray of ander doe-het-zelf middel. Een ongediertebestrijder is daarom verstandiger. Die weet namelijk precies hoe je bedwantsen opspoort en hij heeft de allerbeste middelen om ze te doden. Nu een expert nodig? Bij Beestjes Kwijt vind je direct een gediplomeerde bestrijder uit je eigen regio.

Ontmoet het team

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van ongedierte te maken

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder