Er is een goede klik met de accountmanager
De leverancier heeft een bekende naam in de markt
De leverancier kan naast HR-software ook andere software bieden
De leverancier stelt zich op als sparringspartner
De leverancier biedt trainingsmogelijkheden voor medewerkers
De leverancier beschikt over veel technische kennis
De leverancier heeft ervaring met de branche van mijn organisatie
De leverancier heeft een betrouwbare reputatie
Flexibiliteit om te voldoen aan specifieke bedrijfsprocessen
en -behoeftes
De leverancier beschikt over de mogelijkheid om te koppelen met andere software-oplossingen
De leverancier komt zijn afspraken na
De leverancier biedt ondersteuning en support na aanschaf
Beschikbaarheid van branche-specifieke functies
Innovativiteit
Schaalbaarheid
Weinig onderhoud
On-premise oplossing
De software heeft een lage belasting op het milieu
Implementatietijd
Bewezen gebruiksvriendelijkheid
Gemak van implementatie
Cloud oplossingen
Mogelijkheid om te koppelen met andere software-oplossingen
Toekomstbestendigheid
Kwaliteit
Gemakkelijk in gebruik
Functionaliteiten
Kosten
Over dit onderzoek 
Het onderzoek is in opdracht van Visma | Raet uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panelwizard. Daarvoor zijn 543 IT-professionals ondervraagd die betrokken zijn bij de aanschaf van HR-software én werkzaam zijn bij organisaties met meer dan honderd man personeel.
Veiligheid (Security)
Leverancier
Software
“De HR-afdeling heeft onvoldoende IT-kennis om als sparringpartner te fungeren.”
“Het is belangrijker dat de HR-software technisch goed in mijn organisatie past, dan dat de HR-afdeling er tevreden mee is.”
“De HR-afdeling in mijn organisatie mag niet zonder de instemming van IT nieuwe software aanschaffen.”
Het belang van HR-software wordt onderschat
De support en betrouwbaarheid van de softwareleverancier zijn uiteindelijk essentieel: IT-professionals zijn op zoek naar een samenwerking in plaats van een klant-leverancierverhouding. 
5
IT wil graag dat de software flexibel is, zodat het precies kan worden ingezet voor de behoeftes van de organisatie. 
4
Er wordt veel waarde gehecht aan de connectiviteit van HR-software. IT-professionals zoeken HR-software die ze kunnen koppelen aan andere software-oplossingen. Extra fijn is het wanneer de leverancier een rol kan spelen bij het koppelen van de software.
3
IT-professionals hebben een grotere focus op het prijskaartje van de software, dan op de functionaliteit, het gebruiksgemak en de kwaliteit. 
2
Veiligheid gaat bij de keuze voor HR-software boven alles, en terecht. Het zijn immers gevoelige gegevens die hierin opgeslagen worden. 
Over het belang van de aanschaf van HR-software en de ondersteuning van de IT-afdeling daarin, wil nog weleens discussie ontstaan. Uit eerder onderzoek van Visma | Raet onder 238 HR-professionals bleek dat 36 procent van hen het moeilijk vindt de nodige ondersteuning van IT te krijgen voor de digitalisering van HR-processen. Uit het huidige onderzoek onder IT-professionals blijkt dat 21 procent van hen vindt dat HR-software tot de minst belangrijke software van de organisatie behoort. De bereidwilligheid van de IT-afdeling ten opzichte van HR-software is dus nog niet waar het moet zijn.  
1
De echte kennis zit bij HR
Tegelijkertijd is het niet zo dat IT-professionals de HR-afdeling volledig buitenspel zetten: 34 procent zegt te weinig kennis over HR-processen te hebben om een goede afweging te maken bij de softwarekeuze. Daar kunnen de HR-professionals dus een helpende hand bieden.
Veiligheid, kosten en connectiviteit spelen grote rol bij HR-software
De vijf belangrijkste conclusies die we hieruit kunnen trekken, zijn:
Veiligheid, kosten en connectiviteit spelen grote rol bij HR-software

Maar waar letten IT-professionals dan op bij het kiezen van software? We vroegen het zowel voor de software zelf als de leverancier. Zie de verschillende factoren hieronder: 
IT is de baas bij aanschaf software
Gaat het om de aanschaf van software, dan heeft de IT-afdeling de doorslaggevende stem. IT-professionals zeggen daarover het volgende:
Vrijwel iedere organisatie van een zekere grootte heeft verschillende soorten HR-software. Denk aan software om het personeelsbestand te beheren, uren te noteren, voor salarisadministratie of om verlof mee aan te vragen. De HR-professional moet hier dag in, dag uit mee werken. Maar de aanschaf en het beheer van software ligt doorgaans bij de IT-afdeling. Wie maakt binnen Nederlandse organisaties dan de keuzes rondom HR-software? En welke factoren wegen het zwaarst bij het maken van die keuzes? Wij vroegen het aan 543 IT-professionals.
HR-software in de portefeuille van IT

Welkom bij de publicaties van Visma | Raet

Visma | Raet maakt het HR-leven makkelijker. Zodat er meer tijd is voor zaken die er in het leven toe doen. Daarom willen wij je als eerste op de hoogte brengen rondom de laatste HR- en IT-trends.
Volledig scherm