Troon

Rond het centrale thema “Utopia" heb ik voor kunstmanifestatie Symposion Gorinchem een beeld ontworpen dat bestaat uit vier tegenover elkaar staande tronen. Het ontwerp weerspiegelt mijn visie op een ideale samenleving en symboliseert wijsheid en waarheid. Troon is gemaakt van 288 houten planken die verbonden zijn met 32 houten pinnen.

Met de ideale samenleving als thema kun je je afvragen: wanneer is een samenleving ideaal en wanneer niet? Dat brengt je ertoe om na te denken over je eigen waarheid en die van anderen. In mijn visie zijn er meerdere waarheden en meerdere overtuigingen. Vrijheid is het beste wat er is en daar gaat dit object over. Je mag er zelfs op zitten.

Bij de inhuldiging destijds sprak ik toenmalig Koningin Beatrix. Zij is natuurlijk degene met ervaring als het om tronen gaat. Dat mijn ontwerp er vier bevat sprak haar erg aan, omdat het de mogelijkheid biedt voor meerdere gezichtspunten. Zelfs Koningin Beatrix vond dat degene die op een troon zit niet noodzakelijkerwijs de waarheid in pacht heeft.

Troon is onderdeel van de tentoonstelling 'Kracht van de Troon' in het gerenoveerde Paleis Het Loo in Apeldoorn. Aan de hand van verschillende thema's toont de tentoonstelling de diepere betekenis van dit typische meubelstuk en maakt duidelijk wat een stoel tot een troon maakt. Ook rijst de vraag of de troon nog toekomst heeft.

paleishetloo/bezoek/kracht-van-de-troon

Opdrachtgever
Symposion Gorinchem
Curator: Leo Krol

Ontwerp
Alfred van Elk

Productie
Jéwé

Fotografie
Alfred van Elk industrial design

Locatie
Paleis het Loo, Apeldoorn

Vorige
Vorige

Skalar SanCompact analyser

Volgende
Volgende

ABB groepenkast