In Almere willen we een jaarwisseling die feestelijk én veilig is voor iedereen. De openingstijden van de gemeente zijn aangepast tijdens de feestdagen.
Je mag vuurwerk afsteken vanaf 31 december in het oude jaar om 18.00 uur tot en met 1 januari om 2.00 uur in het nieuwe jaar. Wel zijn er vuurwerkvrije zones in Almere. In deze zones mag je geen vuurwerk afsteken. Carbidschieten en het oplaten van wensballonnen mag nergens in Almere.
Voor de jaarwisseling 2024-2025 zijn de vuurwerkvrije zones net als vorig jaar vastgesteld voor stadsparken en watergebieden vanwege de gevolgen van vuurwerk op dierenwelzijn. Almere heeft naar verhouding veel watervogels, egels en vleermuizen. Door deze vuurwerkvrije zones bieden we een betere bescherming aan deze dieren.
Steek je toch vuurwerk af in een van de vuurwerkvrije zones, dan riskeer je een boete of, als minderjarige, een Halt-traject. Voor 18.00 uur op 31 december en na 2.00 uur op 1 januari is vuurwerk afsteken al verboden in heel Nederland.
Op het terrein van Staatsbosbeheer mag je nooit vuurwerk afsteken. Deze gebieden zijn geel op de kaart. De vuurwerkvrije zones van de gemeente zijn blauw.
Het gebied rondom het dierenasiel, begrensd door de Grote Vaartweg (ter hoogte van de kruising met de Groene Kadeweg en de Gordingweg), Groene Kadeweg en Gordingweg.
Het natuurgebied ten noorden van de Noorderplassen, begrensd door de Lepelaarplassen, Natte Graslanden, het Vaartsluisbos, Drijfanker, Kompas, Radar, Oogsplits, Eindsplits, Hogering, Boegdreef, Kombuis, Trekvogelweg, Trekvogelpad, Muiterseiland, Zeeroverseiland, Pirateneiland, Vaartsluisweg, Vaartsluispad, Hangbrugweg, Grote Vaartweg en Oostvaardersdijk.
Het gebied Pampushout, begrensd door Godendreef, IJmeerdijk, Pampushavenweg, Galjootweg, Boegdreef en Hogering, Spoorbaanpad en Wim van Estpad en het gebied rondom Polderland Garden of Love and Fire, begrensd door Pampushavenweg, Oostvaardersdijk, Galjootweg en Brinkweg.
De parken Beatrixpark/Den Uylpark, Cascadepark, Ebenezer Howardpark, Kemphaan Stadslandgoed, Lage Vaartoever, Laterna Magikapark, Leeghwaterplas/Hannie Schaftpark, Lumièrepark, Meridiaanpark, Muzenpark, Noorderleede Oever, Oostelijke Groene Wig, Overgooische Zoom, Polderpark, Vroege Vogelbos/Beginbos en Westelijke Groene Wig.
Het openbare gebied direct aan het Weerwater, bestaande uit de Esplanade, Meeresteinkade, Fongerspad, Sturmeypad, Malus, Bergsmapad, Fontanapad, De Fantasie, Maastrichtkwartier, Oeverpromenade, Hengelostraat, De Pier en Koetsierbaan.
Het gebied Almeerderstrand, begrensd door de IJmeerdijk en Oude Landweg.
De gebieden van het Staatsbosbeheer waar geen vuurwerkgebruik is toegestaan, zijn: Almeerderhout, Buitenhout, Kromslootpark, Oostrandpark, Poortzone en Zilverstrand.
Dankzij deze zones is de jaarwisseling feestelijk, veiliger en milieuvriendelijk voor mens en dier, met aandacht voor onze omgeving. Wij rekenen op je medewerking en wensen je een mooie jaarwisseling toe.
Ontdek welk vuurwerk je veilig en legaal kunt kopen voor de jaarwisseling. Lees altijd de bijgevoegde veiligheidsinstructies en koop alleen bij erkende verkooppunten.
Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met toegestaan vuurwerk.
Is er vuurwerkoverlast in jouw buurt? Meld het! Jouw melding helpt ons een goed overzicht te krijgen van vuurwerkoverlast. We kunnen niet overal direct heen. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie gaan de handhavers de stad in.
Zie je iets verdachts of is er gevaar? Bel dan direct 112.
Je kunt ook bellen naar:
Jaarlijks belandt er veel vuurwerkafval op straat. Vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu, daarom is het belangrijk dat vuurwerkafval zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Ook voorkom je hiermee dat vuurwerk dat niet is afgegaan gevonden wordt door spelende kinderen. Als je jouw vuurwerkafval opruimt, is je buurt schoner en dat ziet er voor iedereen prettiger uit.
Hier vind je een samenvatting van alle openings- en sluitingstijden, inhaaldagen afval en andere zaken rond de kerstdagen en de jaarwisseling.
Datum | Openingstijden |
---|---|
Dinsdag 24 december 2024 | Recyclingperrons en klantcontactcentrum tot 16.00 uur geopend |
Woensdag 25 december 2024 | Stadhuis, klantcontactcentrum en recyclingperrons gesloten |
Donderdag 26 december 2024 | Stadhuis, klantcontactcentrum en recyclingperrons gesloten |
Dinsdag 31 december 2024 | Recyclingperrons en klantcontactcentrum tot 16.00 uur geopend |
Woensdag 1 januari 2025 | Stadhuis, klantcontactcentrum en recyclingperrons gesloten |
Op dinsdag 24 en 31 december zijn de recyclingperrons en het Upcyclecentrum tot 16.00 uur geopend. Woensdag 25 en donderdag 26 december 2024 (eerste en tweede kerstdag) en woensdag 1 januari 2025 (Nieuwjaarsdag) zijn de recyclingperrons en het Upcyclecentrum gesloten.
Voor containers die normaal gesproken op maandag of dinsdag worden geleegd, komen inhaaldagen.
Op inhaaldagen legen we de afvalcontainers tussen 8.00 en 20.30 uur.
Tijdens de jaarwisseling worden alle papiercontainers afgesloten. Dit doen wij om vernieling door vuurwerk te voorkomen. Het afsluiten start op 31 december 2024. Op 2 januari 2025 maken we ze weer open.
De containers die worden afgesloten, zijn de ondergrondse en bovengrondse containers papier & karton. Wil je dit afval tijdens deze periode weggooien? Dan vragen wij je vriendelijk om het nog even thuis te bewaren, tot de containers weer open zijn. Afval naast de afvalcontainers neerleggen is verboden en zorgt voor brandgevaar. De containers voor gft-afval en rest+pmd blijven open.
Op zaterdag 11 januari 2025 is de jaarlijkse kerstboominzameling. Dan zamelt de gemeente kerstbomen in op verschillende locaties in de stad, bijvoorbeeld bij scholen, supermarkten en winkelcentra. Voor elke ingeleverde boom krijg je 50 cent. Je kunt kerstbomen ook inleveren op de recyclingperrons. Vanaf vrijdag 27 december tot en met zaterdag 11 januari krijg je ook daar 50 cent voor iedere ingeleverde kerstboom. Bekijk alle locaties van de kerstboominzameling.