Live-blog teruglezen: zo trok storm Ciarán over Nederland

02 november 2023, 20:02

Live
Foto via Adobe Stock / GAPS Photography

Storm Ciarán verlaat komende uren ons land. De wind is over het hoogtepunt heen en de storm begint te luwen. Aan de kust kunnen wel tot vrijdagochtend nog zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur. Daarna blijft het zeker tot begin volgende week onstuimig, maar de zware windstoten lijken voorlopig van de baan. De zwaarste gemeten windstoot vandaag bedroeg 116 km/uur en werd gemeten in IJmuiden. 

Komende dagen weer zo onstuimig?

Of we de komende dagen vaker met stormachtig weer te maken krijgen zie je in onze weekendverwachting.

20:05 Live-blog gesloten: samenvatting van Ciarán

De storm begon tussen 10:00 en 11:00 uur in Vlissingen en de tweede officiële herfststorm van dit jaar was een feit. In de middag kwam het ook in Hoek van Holland en IJmuiden tot storm. In IJmuiden werd eind van de middag tijdelijk zelfs windkracht 10 gemeten.

  • In Zeeland, langs de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland, op de Waddeneilanden en in het IJsselmeergebied kwamen zeer zware windstoten van boven 100 km/uur voor.
  • Landinwaarts kwamen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. Zelfs in Brabant haalde de wind vanmiddag tijdens buien fel uit met windstoten van 80-100 km/uur. Hierdoor ontstond ook daar flink wat stormschade.

Bomen vielen vandaag op grote schaal gemakkelijk om, doordat de bomen nog vol in het blad stonden en door de zompige bodem.  

In het westen viel vandaag 10 tot 15 mm regen. Vannacht en morgen overdag volgen er met name in Noord-Holland nog veel meer buien en daardoor kan er regionaal circa 50 mm vallen.

Hoewel de impact in ons land al behoorlijk groot was, veroorzaakt Ciarán elders in Europa nog veel meer overlast. Vooral in het noordwesten van Frankrijk en op de Kanaaleilanden kwamen extreme zware windstoten voor. In Pointe du Raz (in Bretagne) werd een windstoot van 207 km/uur gemeten!

19:50 Vrachtwagens mogen weer over Markerwaarddijk

Vrachtwagens en auto's met een aanhanger mogen weer over de Markerwaarddijk (N307) rijden, zo meldt de provincie Flevoland. Eerder op de dag was er vanwege de harde wind een verbod, maar nu storm Ciarán is afgezwakt is dit ingetrokken.

Er is nog wel een inhaalverbod van kracht en ook geldt er een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. (Bron: ANP)

19:10 Veel takken en bomen op de A12

18:55 Code oranje in heel Nederland beëindigd

In het noordwestelijk kustgebied liggen de windstoten onder 100 km/uur. Met uitzondering van Limburg geldt in het hele land code geel voor zware windstoten. In het noordwesten zijn plaatselijk windstoten van 90 tot 100 km/uur mogelijk.

In Noord-Holland valt tot morgenavond regionaal veel regen, hiervoor geldt code geel.

18:50 Wind neemt geleidelijk af

Het piekmoment van storm Ciarán is in grote delen van het land achter de rug. De westkust, het IJsselmeer en het Waddengebied hebben nog steeds met zeer zware windstoten te maken. Hier zal de wind pas in de komende uren afnemen.

Hoogste windstoot afgelopen 10 minuten

18:05 Code oranje ook in Zuid-Holland beëindigd

Ook in Zuid-Holland is de kans op windstoten boven de 100 km/uur afgenomen. Voorlopig is er sprake van code geel.

In Noord-Holland, het IJsselmeergebied, de Waddeneilanden en de Waddenzee geldt nog steeds code oranje. In de noordelijke regio's staat code oranje uit tot 21:00 uur.

17:57 Veel rijexamens uitgesteld door storm Ciarán

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft donderdag 159 praktijk- en 474 theorie-examens uitgesteld door storm Ciarán. De zware windstoten waren reden om onder meer 65 rijexamens voor de bromfiets en 72 voor de motor uit te stellen. In totaal stonden vandaag ruim 3300 praktijkexamens gepland. Het merendeel ging wel door.

De examenlocaties in Zuid-Holland hadden het meest last van de storm, daar werden 87 examens uitgesteld. De uitgestelde examens worden door het CBR kosteloos en op korte termijn afgenomen, aldus het CBR. (Bron: ANP)

17:40 Hulpdiensten in Noord-Holland kunnen meldingen storm goed aan

De hulpdiensten in Noord-Holland, waar de storm Ciarán donderdag aan het eind van de middag zijn piek bereikt, kunnen het aantal meldingen goed aan. Dat zeggen woordvoerders van de veiligheidsregio's in de provincie.

In Amsterdam werd het aan het einde van de middag wel iets drukker, wat volgens een woordvoerder overeenkomt met het beeld van het KNMI over de hevigheid van de storm. Bij de veiligheidsregio komen meldingen binnen over onder meer schade door omgewaaide bomen, delen van gebouwen die losraken of losse dakpannen. Voor zover bekend raakte er nog niemand gewond. "Het aantal meldingen is beduidend minder dan bij de vorige storm", zegt de woordvoerder.

Ook in de regio Zaanstreek-Waterland is de storm tussen 17.00 en 18.00 uur op zijn hardst, zegt een woordvoerster. "We zien inderdaad meldingen van schade, maar niet in die mate dat we overbelast raken. De hulpdiensten kunnen het goed aan." (Bron: ANP)

17:20 Tip: weerkaarten via I'm Weather

Voor weerfanaten die optimaal storm Ciarán willen volgen adviseren wij de site: I'm Weather.

imweather2nov2023

17:10 Zwaartepunt verplaatst naar het noordwesten

Komende uren zijn de zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur vooral nog voor de kust van Noord-Holland en de westelijke Waddeneilanden. Hieronder het overzicht van de zwaarste windstoten gemeten tot 17:00 uur.

windstoten2nov2023-1700

Lees ook: Waarom veroorzaken vallende bladeren vertragingen op het spoor?

17:07 Code oranje beëindigd in Zeeland

De kans op windstoten boven 100 km/uur in Zeeland is afgenomen. Code oranje geldt daar niet meer. Wel is voorlopig nog sprake van code geel. Code oranje geldt nog wel voor Zuid-Holland, Noord-Holland, het IJsselmeer de Waddeneilanden en de Waddenzee. In de noordelijke regio's staat code oranje uit tot 21:00 uur.

17:05 Boom op bovenleiding voor trams in Den Haag gevallen

Een bomen is op de bovenleiding gevallen, waardoor Tram 2 niet meer rijdt.

17:00 Tweede dodelijke slachtoffer in België

In Gent is een kind van 5 jaar het tweede dodelijke slachtoffer geworden door de storm Ciarán, meldt het Openbaar Ministerie. Het kind werd geraakt door vallende takken en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Eerder op de dag raakte bekend dat in Gent een 64-jarige vrouw was omgekomen. Ook zij werd geraakt door vallende takken. (Bron: ANP)

16:55 Overlast op de weg door omgewaaide bomen

Omgewaaide bomen en takken door de storm Ciarán leiden tot problemen in het verkeer, meldt Rijkswaterstaat. Ook ziet de wegbeheerder schade aan verkeersborden als gevolg van de harde wind, zoals op de A7 bij het Groningse Scheemda.

Op diverse wegen staan files, zoals op de snelweg A12 richting Den Haag. De brandweer is hier op diverse plekken bezig om de weg vrij te maken. Bij de afrit Gorinchem op de A15 dreigen meerdere bomen om te vallen. Die worden nu uit voorzorg weggehaald.

Eerder ontstonden al problemen op de A1 bij Barneveld en op de A4 bij Hoogerheide. Bij knooppunt Deil op de A2 moesten twee rijstroken dicht als gevolg van omgewaaide bomen en op de A76 richting de Duitse grens bij Nuth waaide een boom over de geluidswal. Ook de afrit Nijmegen op de A73 was enige tijd dicht vanwege opruimwerkzaamheden na een omgewaaide boom.

Op de N65 bij het Brabantse Berkel-Enschot waaide een boom op drie auto's. Een persoon moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. De weg is naar verwachting tot ongeveer 16.00 uur dicht, het verkeer wordt omgeleid. Op de A4 bij knooppunt Badhoevedorp verloor een vrachtwagen aan het einde van de ochtend zijn dak, waardoor twee verbindingswegen dicht waren. Ook op de A79 bij het Limburgse Meerssen richting Heerlen moest het verkeer enige tijd omrijden vanwege een boom en takken op de weg. (Bron: ANP)

16:45 Trein rijdt tegen boom in Haelen

In Haelen, niet ver van Roermond, is een trein tegen een boom gereden die op het spoor lag. Volgens ProRail is de trein niet ontspoord. Niemand raakte gewond.

De bovenleiding is kapot. Voorlopig is tussen Roermond en Weert geen treinverkeer mogelijk. Aan een oplossing wordt gewerkt, aldus ProRail. (Bron: ANP)

16:40 Verbod voor vrachtwagens en aanhangers Markerwaarddijk

Op de Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen geldt door de harde wind een verbod voor vrachtwagens en aanhangers, meldt de provincie Flevoland. Eerder liet de provincie al weten dat op de dijk, ook wel bekend als de Houtribdijk, een inhaalverbod en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur gelden. Dit duurt waarschijnlijk tot middernacht.

Flevoland heeft op meerdere plekken te maken met overlast door storm Ciarán, bijvoorbeeld door takken op de weg of omgewaaide bomen. In het IJsselmeergebied geldt tot 20.00 uur code oranje. In Flevoland geldt tot 22.00 uur code geel. (Bron: ANP)

16:36 Wind mee of wind tegen op de fiets naar huis?

Ga jij straks nog op de fiets naar huis of vanavond naar de sportschaal. Met de app van MoopMoop check je gemakkelijk of je wind mee of wind tegen hebt op jouw fietsroute.

MoopMoop windmee of wind tegen naar huis

16:15 Afrit A15 bij Gorinchem dicht

15:55 Windstoten nemen toe

Op meerdere plekken zijn inmiddels zeer zware windstoten boven 100 km/uur gemeten. De hardste windstoot (op een waarneemstation op land) tot dusver is 112 km/uur in Hoek van Holland. Op het boorplatform Europlatform in de Noordzee is een windstoot van 126 km/uur gemeten.

windstoten2nov2023-1550

15:45 Vattenfall: windmolens op zee draaien niet meer

Zo'n zeventig windmolens op zee van Vattenfall zijn tijdelijk stilgevallen door storm Ciarán, meldt een woordvoerder van het energiebedrijf donderdagmiddag. De windmolens staan in de Noordzee, ongeveer 18 tot 36 kilometer van de Nederlandse kust tussen Den Haag en Zandvoort. Dit offshorewindpark Hollandse Kust Zuid bestaat uit 139 turbines.

De windmolens zijn volgens de woordvoerder automatisch uitgegaan omdat het te hard waait. Het is niet bekend wanneer ze weer gaan draaien. "Ze gaan automatisch aan als de wind afneemt."

Doordat de turbines nu stilstaan, wordt er minder stroom geproduceerd voor klanten van Vattenfall, meldt de woordvoerder verder. Andere bronnen moeten dat verlies volgens hem opvangen. Dit kunnen andere windmolens of gascentrales zijn, aldus de zegsman. Vattenfall heeft ook 157 windmolens op land.

Een ander energiebedrijf, Eneco, meldde donderdagochtend dat zijn windmolens blijven draaien. Wel staan ze rond windkracht 10 automatisch stil, net als de turbines op land van Vattenfall. (Bron: ANP)

15:30 Ook dodelijk slachtoffer in België

Een door de storm afgebroken boom in een park in het Belgische Gent is op twee wandelaars terechtgekomen. Een van hen overleefde dat niet, meldt de Gentse politie. De ander liep een gebroken been op.

De dode is het eerste dodelijke slachtoffer van storm Ciarán in België. De Belgische autoriteiten hadden opgeroepen parken en begraafplaatsen tijdens het stormweer niet te betreden. Het Citadelpark, waar het ongeluk gebeurde, is volgens de politie moeilijk af te sluiten. Het ligt in het centrum van de Vlaamse stad en heeft veel ingangen.

In het Antwerpse stadsdeel Deurne raakte een man door de storm zwaargewond, meldt de Antwerpse politie. Een muur waarop het dak van een loods steunde viel om.

In Frankrijk melden media inmiddels twee sterfgevallen: een vrachtwagenchauffeur die omkwam doordat een boom op zijn truck terechtkwam en een oudere man die door de sterke wind van zijn balkon werd geblazen. In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid kwam een vrouw om het leven doordat ze een boom op zich had gekregen. (Bron: ANP)

15:05 NS-baas Koolmees: mijd indien mogelijk de trein

NS-topman Wouter Koolmees raadt reizigers aan de trein donderdag indien mogelijk te mijden vanwege de storm Ciarán. Dat zei hij op NPO Radio 1 in het programma Sven op 1. "Als het niet per se hoeft, ga niet", aldus Koolmees, waarbij hij aansluit bij het eerdere advies van de ANWB.

Ook adviseert hij reizigers goed de informatie in de NS-app in de gaten te houden. "De kern van de storm komt pas in de loop van de middag."

Op de website van de vervoerder staat dat de hinder door de storm op dit moment nog beperkt is. Donderdagochtend belandde er een boom op het traject tussen 's-Hertogenbosch en Oss, waardoor er minder treinen reden. Ook heeft de NS uit voorzorg de dienstregeling in Zeeland aangepast.

Reizigers in de rest van het land kunnen ook vertraging oplopen, waarschuwt de vervoerder. "Plan je reis daarom kort voor vertrek."

De NS wijst reizigers op de mogelijkheid geld terug te vragen als ze door de storm een langere reistijd hebben dan normaal. Bij meer dan een half uur vertraging krijgen ze de helft van de prijs van het treinkaartje terug. Wie meer dan een uur langer onderweg is, krijgt de volledige rit vergoed. Normaal gesproken doet de NS dit niet bij overmacht, zoals storm, maar de vervoerder maakt een uitzondering. (Bron: ANP)

14:45 Gemeente Amsterdam: blijf weg uit parken

De gemeente Amsterdam waarschuwt bewoners om parken in de stad te vermijden. Vanwege storm Ciarán is dat niet verstandig. "Bomen kunnen takken verliezen of omwaaien. De stormkracht neemt toe, de bomen staan vol in het blad, het heeft flink geregend en de grond is zompig", aldus de gemeente.

Ook moeten Amsterdammers wegblijven uit het Amsterdamse Bos. Verder worden verschillende markten in de stad niet opgebouwd en sluiten de stadsloketten eerder, om 17.00 uur. (Bron: ANP)

14:50 Dode door omgewaaide boom in Venray, Limburg

In het Limburgse Venray is iemand om het leven gekomen door een omgewaaide boom, meldt de politie. Dit gebeurde op de Dr. Kortmannweg. De weg is afgesloten door het risico op meer omvallende bomen. (Bron: ANP)

14:28 Sportclubs schrappen trainingen

Vanwege de storm Ciarán gaan ook veel sporttrainingen niet door. Voetbalclubs als AFC in Amsterdam, Kozakken Boys in Werkendam, FC Rijnvogels in Katwijk, SV Overbos in Hoofddorp en FC Aalsmeer schrappen de trainingen van donderdag, net als bijvoorbeeld hockeyclubs HGC in Wassenaar, AHC IJburg in Amsterdam en HDS en HC Ypenburg in Den Haag.

"Door de omstandigheden die de storm met zich meebrengt, is een goede training afwerken vrijwel onmogelijk en zullen alle trainingen voor de jeugd geen doorgang vinden", laat Rijnvogels weten. (Bron: ANP)

14:25 Energieweerbericht: wind beïnvloedt opbrengst en verbruik

14:15 Hoogtepunt Ciarán komende uren, wind houdt lang aan

In Zeeland worden de komende twee uur de zwaarste windstoten verwacht met waarden rond 115 km/uur. Noordelijker langs de westkust ligt het hoogtepunt wat later. Op de Wadden worden de zwaarste windstoten rond 18:00 uur verwacht. Vanuit het zuiden neemt de wind, na de windpiek, in eerste instantie slechts een klein beetje af.

In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk wat meer af. Dit geldt vooral voor het binnenland. Aan zee waait het nog lange tijd stormachtig met zware windstoten. Aan de Zeeuwse kust volgt in de nacht nog een windpiek met zware windstoten van ruim 90 km/uur.

14:00 De zwaarste windstoten tot dusver in Nederland

Op de waarneemstations op land is de zwaarste windstoot tot dusver gemeten in Vlissingen met 104 km/uur. Op een boorplatform in de Noordzee werd 122 km/uur gemeten.

Windstoten gemeten vandaag tot 14:00 uur
Windstoten gemeten vandaag tot 14:00 uur

13:55 Rijkswaterstaat: meldingen overlast op weg door storm nemen toe

Het aantal probleemmeldingen op de weg door de storm Ciarán nemen toe, meldt Rijkswaterstaat. De wegbeheerder adviseert weggebruikers "extra alert" te zijn en de rijstijl aan te passen aan de harde wind.

Op de snelweg A1 bij Barneveld is een boom op de weg gewaaid. Hierdoor is een rijstrook dicht en loopt het verkeer twintig minuten vertraging op. Ook op andere wegen, zoals de A12 bij Woerden en op dezelfde snelweg bij Driebergen/Zeist leiden afgebroken takken tot hinder. Op de N65 bij het Brabantse Berkel-Enschot waaide een boom op drie auto's. Een persoon moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. De weg is naar verwachting nog enkele uren dicht, het verkeer wordt omgeleid. Op de A4 bij knooppunt Badhoevedorp verloor een vrachtwagen aan het einde van de ochtend zijn dak, waardoor twee verbindingswegen dicht waren.

Door de storm heeft het KNMI code oranje afgegeven voor Zeeland en later in de middag Zuid- en Noord-Holland. In deze gebieden kan het volgens Rijkswaterstaat gevaarlijk zijn op de weg en wordt een "zeer drukke" avondspits verwacht. (Bron: ANP)

13:30 Extreme windstoten Frankrijk en Engeland

Tijdens de zware storm Ciarán, die delen van West-Europa teistert, zijn hier en daar uitzonderlijke windstoten gemeten. In de Franse kuststreek Bretagne werden records gebroken, aldus de nationale weerdienst Meteo-France.

Er zijn windsnelheden van 193 km per uur geregistreerd in Plougonvelin bij het uiterste puntje van Bretagne. In de nabijgelegen havenstad Brest waren windstoten van 156 km per uur. Op het meetstation in Pointe du Raz, direct aan zee in het westen van Bretagne, werd zelfs een windstoot van 207 km/uur gemeten.

In Cornwall in Zuid-Engeland ging het om windstoten van 135 km per uur, die tot hoge golven leidden langs de kust. Honderden scholen in de regio bleven gesloten.

Op het Kanaaleiland Jersey moesten bewoners volgens lokale media 's nachts worden geëvacueerd naar hotels omdat huizen werden beschadigd door windstoten tot 164 km per uur. (Bron: ANP)

13:15 Forse wind langs de Noordzee

Stormachtige omstandigheden in Katwijk aan Zee. Foto: Gieny Westra
Stormachtige omstandigheden in Katwijk aan Zee. Foto: Gieny Westra

13:10 Vrouw gewond door omgevallen boom in Den Haag

Een vrouw in Den Haag is gewond geraakt doordat er een boom op haar is gevallen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat ze verwondingen aan haar been heeft opgelopen.

De vrouw is overgedragen aan ambulancepersoneel. Het gaat volgens de woordvoerder om een "iets oudere dame". (Bron: ANP)

13:05 Meer regen tijdens stormen door klimaatverandering

De kans op herfststormen als Ciarán wordt volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI niet zozeer groter door klimaatverandering. "Maar er komt wel meer regen naar beneden", zegt hij. Siegmund ziet een combinatie van factoren die bijdraagt aan een grotere hoeveelheid neerslag tijdens dit soort stormen.

"De Noord-Atlantische Oceaan is al een tijd heel warm. Daardoor komt meer vocht in de lucht", legt de onderzoeker uit. Dat vocht komt in de onderste luchtlaag, die relatief warm is en opstijgt. Doordat hogere luchtlagen juist koud zijn, gaat het flink regenen als het vocht eenmaal daar is aangeland. (Bron: ANP)

13:00 Twee gewonden in Limburg door boom op rijdende auto

De snelweg A79 is richting Heerlen dicht bij Meerssen.

12:50 NK Tegenwindfietsen definitief afgeblazen

Het waait te hard. De windstoten halen op de Oosterscheldekering op dit moment ruim 100 km/uur. 💨

Volgens organisator Robrecht Stoekenbroek is de vergunning voor het evenement op het laatste moment ingetrokken. Dat gebeurde volgens hem wel in goed overleg. "Als er iets zou gebeuren, wilden ze er goed bij kunnen. De onvoorspelbaarheid van de wind maakte dat we dat niet konden garanderen. Daarom hebben ze moeten besluiten het niet door te laten gaan. Het is ongelofelijk moeilijk, maar ik kan het niet anders dan begrijpen." (Bron: ANP)

12:45 Veel schade op het Britse Kanaaleiland Jersey

12:35 Gewonden door omgewaaide boom in Brabant

12:15 Storm Ciarán zorgt voor overlast in VK en Frankrijk

11:55 Ciarán veroorzaakt hinder op weg, spoor en het water

De NS meldt dat er een boom ligt op het spoor tussen 's-Hertogenbosch en Oss. Daardoor rijden er op dit traject naar verwachting tot 12.30 uur minder treinen.

Op de snelweg A4 richting Amsterdam verloor een vrachtwagen zijn dak. De verbindingsweg op knooppunt Badhoevedorp naar de A9 richting Amstelveen en Alkmaar is daarom dicht, laat Rijkswaterstaat weten. Weggebruikers kunnen keren bij Amsterdam-Sloten.

De NS heeft vanwege de storm uit voorzorg de dienstregeling in Zeeland aangepast. Reizigers in de rest van het land kunnen ook vertraging oplopen, waarschuwt de vervoerder. "Plan je reis daarom kort voor vertrek."

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.

Het scheepvaartverkeer ligt vrijwel stil, bevestigt een woordvoerder. Volgens hem gaat het om een gebruikelijke maatregel bij windkracht 8 of meer. "De grote schepen blijven buiten en er vindt minder overslag plaats, maar de haven is gewoon bereikbaar."

Een deel van de veerdiensten tussen Harlingen en Terschelling en Harlingen en Vlieland vervalt. Dat meldt rederij Doeksen op de website. Een ander deel vaart eerder of juist later af.

Rederij TESO die naar Texel vaart, ondervindt rond het middaguur nog geen problemen. "We stoppen pas op het moment dat het te heftig wordt", zegt een medewerker. (Bron: ANP)

11:40 Treinen naar Parijs geannuleerd

Vanwege de storm Ciarán rijden de Eurostar-treinen, voorheen de Thalys, van Amsterdam naar Parijs donderdag niet, meldt de NS. De Franse spoorwegen (SNCF) hebben uit voorzorg een aantal treinen in Frankrijk geannuleerd. Dit heeft ook gevolgen voor de Eurostar-treinen die vanuit Nederland naar België en Frankrijk gaan.

Zeven treinen zijn donderdag geannuleerd. Het gaat om de treinen met de ritnummers 9322, 9334, 9346, 9370, 9376, 9382 en 9394. Reizigers wordt geadviseerd om hun reis uit te stellen of te wijzigen. Annuleren is kosteloos. Dit geldt ook voor de treinen op het traject Maastricht en Luik, Antwerpen en Roosendaal en de intercity's naar Brussel.

De Eurostar-trein naar Londen rijdt vooralsnog wel, zegt de NS. De NS adviseert mensen die toch op reis gaan om voor vertrek de reisplanner via de NS International app of website te raadplegen. (Bron: ANP)

11:20 Scholen dicht door Ciarán

De middelbare scholen Oscar Romero, d'Ampte en Werenfridus van onderwijsgroep Tabor College in het Noord-Hollandse Hoorn blijven donderdag dicht vanwege Ciarán. Leerlingen en medewerkers werken thuis, meldt de scholengemeenschap. De drie Hoornse scholen hebben samen ruim 3600 leerlingen.

In Alkmaar en omgeving sluiten het Murmellius Gymnasium en de scholengemeenschappen Willem Blaeu en Jan Arentsz vanwege de storm. Dat geldt ook voor het Mendelcollege in Haarlem en het Huygens College in Heerhugowaard. Het Stedelijk Dalton College in Alkmaar kort elke les met een kwartier in, zodat de schooldag eerder is afgelopen.

Ook op andere plekken in het westen gaan scholen eerder dicht. Scholengroep ISW sluit enkele middelbare scholen in het Zuid-Hollandse 's Gravenzande. De lessen na het middaguur vervallen, toetsen worden een week uitgesteld. (Bron: ANP)

11:05 Storm Ciarán is nu ook in Nederland officieel een storm

In Vlissingen werd tussen 10:00 en 11:00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van de tweede herfststorm van dit jaar. Lees er alles over

10:50 Kleine update verwachting: windstoten nog iets sterker

Op basis van de laatste weermodellen hebben we het rode gebied iets groter gemaakt en 95-110 km/uur aangepast in 95-115 km/uur.

WOL SWC 231102-2

10:40 Veel regen in Noord-Holland

Naast code oranje voor de zeer zware windstoten geldt in de provincie Noord-Holland ook code geel voor neerslag. Tot en met vrijdagavond wordt regionaal 50 tot 70 mm regen verwacht.

10:30 Gaan er bomen omwaaien?

Veruit de meeste bomen waaien nog niet om bij windstoten van 110 km/uur. Door de tot dusver zachte herfst hebben de meeste loofbomen nog wel veel blad. Ook is door het kletsnatte weer de grond verzadigd. Hierdoor kunnen bomen wel iets gemakkelijker omwaaien. Vooral zwakke en zieke bomen vormen een risico.

10:20: Stena Line vaart door

Ondanks de storm varen de boten van Stena Line donderdag gewoon van Hoek van Holland naar Harwich. "Vooralsnog gaat dit gewoon door", aldus een woordvoerder. "Onze schepen kunnen dit soort weer in principe goed aan, al wordt er afhankelijk van de wind wel wat langzamer gevaren."

Zowel vanuit Hoek van Holland als Harwich aan de Engelse oostkust gaat twee keer per dag een ferry naar de overkant. De eerste afvaart vanuit Hoek van Holland is donderdag om 14.15 uur, de tweede om 22.00 uur. De ferrymaatschappij verwacht dat beide boten gewoon de oversteek kunnen maken. (Bron: ANP)

9:55 NK tegenwindfietsen gaat vooralsnog door

De organisatie van het NK tegenwindfietsten staat in nauw contact met Rijkswaterstaat. Vooralsnog kan het evenement doorgaan, maar als de situatie op de weg echt onveilig wordt door de windsnelheden adviseert de dienst mogelijk om niet van start te gaan. Het NK Tegenwindfietsen start om 12.00 uur.

Banner Whatsapp WOL

9:45 Scheepvaart Westerschelde gestemd

De scheepvaart op de Westerschelde is gestremd vanwege Ciarán. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat de maatregel om 07.00 uur is ingegaan en vooralsnog tot donderdag 23.00 uur van kracht is. Ook op het Kanaal Gent-Terneuzen is het scheepvaartverkeer gestremd."

"We monitoren de situatie nauwgezet en indien nodig kan de maatregel verlengd worden of juist eerder ingetrokken", zegt de woordvoerder."

Fietsers en voetgangers kunnen voorlopig geen gebruikmaken van de Westerschelde Ferry die tussen Vlissingen en Breskens vaart. De veerdienst zet bussen in om reizigers naar de andere kant van de Westerschelde te vervoeren. (Bron: ANP)

Lees hier of vandaag een stormparaplu te gebruiken is.

9:37 Ook vluchten vanaf Rotterdam geschrapt

Transavia heeft uit voorzorg de vijf vluchten geannuleerd die donderdagochtend vroeg vanaf Rotterdam The Hague Airport zouden vertrekken. Ook de middagvlucht naar Barcelona gaat niet door. De zes betreffende vliegtuigen zouden donderdagmiddag namelijk ook weer terugvliegen naar Rotterdam, maar dan geldt vanwege de storm code oranje in het Nederlandse kustgebied.

Het vliegveld van Rotterdam heeft één start- en landingsbaan, waar de wind dwars op staat. Dat maakt het opstijgen en landen lastiger.

Op Schiphol en het vliegveld van Eindhoven heeft Transavia nog geen vluchten geannuleerd. KLM besloot wel om vanaf het begin van de middag alle aankomende en vertrekkende vluchten op Schiphol te schrappen. (Bron: ANP)

9:33 Dode in Frankrijk door storm Ciarán

In Frankrijk heeft storm Ciarán iemand het leven gekost. In het noordelijke departement Aisne overleed een vrachtwagenchauffeur nadat een boom op zijn truck was gevallen, zei transportminister Clément Beaune op de Franse radio.

In drie Franse departementen geldt code rood, het hoogste waarschuwingsniveau voor stormen, maar niet in de Aisne. "Dit toont dat er zelfs in de regio's waar geen code rood geldt een zeer hoog risico is op de weg", aldus Beaune.

In het departement Finistère, waar wel code rood is afgekondigd, worden windsnelheden gemeld tot 207 kilometer per uur. Twee mensen raakten daar lichtgewond. De lokale autoriteiten zeggen dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven.

De minister van Energie Agnès Pannier-Runacher schrijft op X dat 1,2 miljoen huishoudens in Frankrijk zonder stroom zitten door de storm. Er zou hard gewerkt worden om de elektriciteit weer te herstellen. (Bron: ANP)

9:15: Beelden van stormschade in het westen van Frankrijk

9:00: Update verwachting storm Ciarán

Er is veel bewolking en er trekken buien over het land. Daarbij is het in het westen natter dan in de oostelijke helft van het land.

WOL SWC 231102

De wind neemt komende uren in kracht toe. Aan het einde van de ochtend waait het (vrij) krachtig in een groot deel van het land, 5 of 6 Bft, met daarbij windstoten tussen 50 en 70 km/uur. Aan zee, rond het IJsselmeer en in open gebieden in de westelijke helft waait het hard tot stormachtig, 7 of 8 Bft, met windstoten tussen 70 en 85 km/uur. Mogelijk bereikt de wind in het zuidwesten tegen het middaguur al stormkracht, 9 Bft.

In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk verder toe en tijdens het hoogtepunt tussen 14:00 en 19:00 is in Zeeland, langs de westkust, boven het IJsselmeer, de Waddenzee en de Waddeneilanden waarschijnlijk enige tijd sprake van stormkracht, 9 Bft, met windstoten tussen 95 en 110 km/uur. Elders in de westelijke helft waait het hard tot in open gebieden stormachtig, 7 of 8 Bft, met windstoten tussen 80 en 95 km/uur en elders is sprake van een krachtige wind met windstoten tussen 70 en 90 km/uur. In het noordoosten blijven de windstoten beperkt tot 50 tot 75 km/uur. In de avonduren neemt de wind langzaam iets af. Aan zee is de wind nog lang hard tot stormachtig met zware windstoten. Vooral het uiterste westen van Zeeland zou de wind nog een keer stormkracht kunnen bereiken.

Ook vrijdag is het nog onstuimig met aan de kust een harde zuidwestenwind en zware windstoten tot 80 km/uur.

Dit zijn de definities van storm en zware windstoten.

8:19 KLM schrapt vluchten

KLM schrapt vanaf het begin van de middag alle aankomende en vertrekkende vluchten vanwege de storm Ciarán die dan over het land raast. De luchtvaartmaatschappij heeft dat besluit genomen omdat "de verwachte windkracht 9 in combinatie met windstoten van 95 tot 110 kilometer per uur tot onveilige situaties kunnen leiden op het platform".

Getroffen passagiers worden omgeboekt naar andere vluchten of krijgen hun geld terug, aldus KLM. De maatregel geldt vanaf het begin van de middag tot het eind van de dag.

Ook andere maatschappijen roepen hun reizigers op om goed de vluchtinformatie in de gaten te houden. Zo meldt Transavia te verwachten dat er vluchten zullen uitvallen of worden vertraagd. Passagiers krijgen daarvan bericht, zegt de maatschappij.

Vanwege de storm zijn ook vluchten geannuleerd op Rotterdam The Hague Airport. Op de website van Eindhoven Airport is nog niets te zien over de storm en de eventuele gevolgen voor het vluchtschema. (Bron: ANP)

8:10 Storm Ciarán landt in Bretagne: schade en lichtgewonde

Ciarán heeft woensdagavond in Bretagne de Franse kust bereikt. Er viel een lichtgewonde en de brandweer moest tientallen keren uitrukken. Aan het eind van de avond waren ongeveer veertig mensen uit voorzorg geëvacueerd. Ook waren er meldingen van stroomonderbrekingen door kapotte elektriciteitsleidingen.

Voor meerdere departementen aan de West-Franse kust is code rood afgegeven, het hoogste waarschuwingsniveau. Het gaat om de departementen Finistère, les Côtes-d'Armor en Manche.

In Morbihan werden rukwinden van bijna 140 kilometer per uur geregistreerd op het eiland Groix. Volgens de autoriteiten zijn tientallen bomen omgewaaid en is het dak van een restaurant ingestort. In Finistère meldde de prefectuur een lichtgewonde na een verkeersongeval, dat veroorzaakt was door een vallende boom.

Vliegtuigen die door de harde wind in de problemen raakten boven de luchthaven van Nantes werden omgeleid naar Toulouse.

Volgens de weerdienst Météo France bestaat er tot donderdagavond overstromingsgevaar door stormgolven aan de gehele Franse Atlantische kust, de noordkust en de oostelijke Middellandse Zeekust. De sterkste winden van Ciaràn zijn waarschijnlijk halverwege de ochtend Frankrijk gepasseerd.

De storm doet ook de Engelse zuidkust aan. Zo worden tot halverwege de ochtend hoge windsnelheden verwacht in de graafschappen Cornwall en Devon, terwijl de zuidoostkust van Hampshire tot Kent en Essex tot in de avond met stevige winden te maken kan krijgen. De Britse weerdienst Met Office waarschuwt voor rondvliegend puin en vallende bomen. (Bron: ANP)

7:35 Regen én wind

Door de combinatie van regen en wind is het af en toe echt oppassen geblazen.

7:30 Westen de zwaarste windstoten

De zwaarste windstoten kunnen we in het westen van het land verwachten, vooral in Zeeland, het kustgebied van Noord- en Zuid-Holland en de westelijke Wadden. Ook op het IJsselmeer kan de wind flink uithalen met windsnelheden die vergelijkbaar zijn met die aan de westkust.

6:00 Zeer onstuimig door Storm Ciarán

Donderdag krijgen we halverwege de ochtend in grote delen van het land te maken met zware windstoten uit een zuidelijke richting. De wind is (vrij) krachtig tot hard. Aan de westkust is de wind stormachtig met zeer zware windstoten. Tijdelijk kan de wind stormkracht bereiken. Alleen in de noordoostelijke provincies waait het minder hard en is geen waarschuwing van kracht.

In de middag en tijdens de avondspits blijft het erg onstuimig. In de loop van de avond neemt de wind in kracht af en zullen de zware windstoten verdwijnen. Dit gebeurt als laatste in het noordwesten van het land.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven