Opnieuw zware windstoten op komst

23 januari 2024, 16:30

Storm
Wind en een paraplu gaan niet altijd goed samen. Foto: Nel van Es

Storm Isha heeft een einde gemaakt aan de winterse periode van de afgelopen tijd. We zijn inmiddels beland in een uiterst zachte, maar ook wisselvallige periode. Komende nacht en morgenochtend staan wederom zware windstoten op het programma. Wat jij precies kan verwachten lees je in dit artikel.

In de loop van dinsdagavond neemt de wind in kracht toe. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend staat er een (vrij) krachtige zuidwestenwind boven land tot een stormachtige (zuid)westenwind vlak aan zee. Dit gaat gepaard met buien die over het land trekken. Landinwaarts zijn hierbij windstoten van 75 tot 85 km/uur mogelijk.

In de kustgebieden en rondom het IJsselmeer kunnen de windstoten oplopen naar 85-100 km/uur. Tot een officiële storm met een uurgemiddelde van windkracht 9 komt het waarschijnlijk niet. Al met al verwachten we geen grote overlast, maar onstuimig wordt het zeker wel.

Zware windstoten.
Zware windstoten.

Lees ook: De definities van storm en zware windstoten

Houd rekening met een drukke ochtendspits

Door de windstoten kan de ochtendspits wat drukker verlopen. Denk hierbij aan takken die af kunnen breken en op de weg kunnen komen. Het voordeel is dat het tijdens de ochtendspits in grote delen van het land gewoon droog is. De stevige wind wordt dus niet gecombineerd met regen en dat is gunstiger voor de situatie op de wegen. Alleen in het zuidoosten zijn tijdens de ochtendspits nog enkele buien mogelijk.

Hierna een stuk rustiger

In de loop van woensdag neemt de wind verder in kracht af en laten we het onstuimige weer voorlopig achter ons. De dagen hierna is de wind veelal matig. Aan zee soms vrij krachtig tot krachtig. Alle details over het weer voor de rest van de week lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven