Wespennest

In een wespennest leven wespen. Dit weet (bijna) iedereen. Maar hoe ontstaat een nest en hoe herken je een wespennest? Op deze pagina lees je alles over wespennesten: van het ontstaan tot en met het veilig verwijderen van een wespennest.

Heb je thuis of op het werk een actief wespennest ontdekt en wil je nu meteen het wespennest verwijderen? Bel dan onderstaand telefoonnummer en je krijgt meteen de wespenbestrijder bij jou uit de buurt aan de lijn.

48 bezoekers hebben vorige week gebeld om hen wespennest te laten verwijderen
icon

Wat is een wespennest?

Een wespennest is eigenlijk het ‘huis’ van een hele wespenkolonie. Het is een bolvormige of kegelvormige structuur en bestaat uit papierachtig materiaal. De wespen bouwen het wespennest zelf. Dit doen ze door op houtvezels te kauwen. Ze mengen deze vezels met hun speeksel, waardoor er een papje ontstaat. Dit is het bouwmateriaal van het wespennest. Een wespennest is hierdoor vrij stevig, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar voor met name weersinvloeden. Daarom bouwen wespen het wespennest meestal op een plek, waar het is beschermt tegen regen en wind. Denk hierbij aan zolders, schuurtjes, dichtbegroeide struiken of spouwmuren.

Hoe ontstaat een wespennest?

Een wespennest ontstaat wanneer een bevruchte wespenkoningin een plek vindt om een wespenkolonie te stichten. Vroeg in de lente wordt de koningin wakker uit haar winterslaap. Zodra ze wakker wordt, begint haar zoektocht. Heeft ze een geschikte plek gevonden? Dan start zij meteen met het bouwen van een paar cellen. In deze cellen legt ze eitjes en verzorgt de larven die uit de eitjes komen.

Deze eerste larven groeien binnen een paar weken uit tot werksters (vrouwelijke wespen) en nemen het werk van de wespenkoningin over. Daarna komen er ook mannelijke wespen (darren). Het wespennest wordt in deze periode steeds groter en groter. Uiteindelijk kan een wespennest uit wel duizenden volwassen wespen bestaan.

Waneer wordt het wespennest gemaakt?

De koningin start de bouw van haar wespennest als het voorjaar begint. Afhankelijk van de temperatuur is dit in april of mei. Het uitbreiden van het wespennest gaat echter de hele lente en zomer door. Elke week wordt het nest iets groter en komen er nieuwe wespen bij. Dit gaat zo door tot het buiten kouder wordt. In de herfst of winter, wanneer het ‘s nachts vriest, neemt de activiteit van de wespen af en sterft het nest uit. Van de hele kolonie in het wespennest overleeft meestal alleen de koningin. Ze zoekt dan ‘s winters een veilige plek en gaat in winterslaap (diapauze). Zodra het buiten weer warmer wordt, start het hele proces opnieuw.

Tip! Wacht dus niet af met wespenbestrijding. Wespen gaan niet uit zichzelf weg en het wespennest sterft pas uit als het winter wordt.

Hoe ziet een wespennest eruit?

Een wespennest herkennen is soms best lastig. Helemaal omdat er meerdere wespensoorten zijn, waarbij elk nest zijn eigen kenmerken heeft. We zetten de meest onderscheidende kenmerken van een wespennest va de meest voorkomende wespen in Nederland en België op een rij:

gewone-wesp
De gewone wesp
  • In een volgroeid wespennest zitten ongeveer 8 raten. Deze zijn horizontaal aangelegd en worden met pilaren verbonden. Een sterk ontwikkeld volk kan ook 10 tot 12 raten in het nest aanbrengen.
  • De 8 raten bevatten ongeveer 12.000 cellen.
  • De dikte van het dak is ca. 6 cm.
  • De dikte van de nestwanden is ca. 2-3 cm.
  • Er kunnen meerdere ingangen in een nest zijn gemaakt.
  • Een afgebouwd nest heeft een doorsnede van 20-35 cm.
  • Het nest is gelig tot roodbruin van kleur. Er zitten ook lichte en donkere streeppatronen op.
  • Gewone wespen maken nesten in de vrije natuur én in gebouwen. 
duitse-wesp
De Duitse wesp
  • Het volgroeide nest bevat ongeveer 8 raten. Deze zijn horizontaal aangelegd en worden met pilaren verbonden. Een sterk ontwikkeld volk kan ook 10 tot 12 raten in het nest aanbrengen.
  • De 8 raten bevatten ongeveer 12.000 cellen.
  • De dikte van het dak is ca. 6 cm.
  • De dikte van de nestwanden is ca. 2-3 cm.
  • Vaak zijn er meerdere ingangen aanwezig.
  • Een afgebouwd nest heeft een doorsnede van 20-35 cm.
  • Het nest is altijd grijs van kleur. Op het nest zitten soms ook gele of vuilwitte dunne streeppatronen.
  • Duitse wespen maken zowel ondergrondse als bovengrondse nesten. Wel gaat hun voorkeur meestal uit naar heggen, struiken of bomen
hoornaar
De hoornaar
  • Het volgroeide hoornaarsnest bevat 5 tot 8 raten. Deze zijn horizontaal aangelegd en worden met pilaren verbonden.
  • De raten bevatten samen ongeveer 1.500 cellen.
  • De dikte van het dak is ca. 6 cm.
  • De dikte van de nestwanden is ca. 2-3 cm.
  • In het nest zitten vaak meerdere ingangen. 
  • Een afgebouwd nest heeft een doorsnede van 20-35 cm.
  • Het nest is gelig tot roodbruin van kleur met lichte en donkere streeppatronen.
  • Een hoornaarsnest is meestal bedekt met schelpvormige lagen.
  • De hoornaar gebruikt dezelfde materialen voor het nest als de gewone wesp.
  • De wespennest van hoornaars zijn altijd bovengronds. Ze geven de voorkeur aan (holle) bomen.

Beginnend wespennest herkennen 

Een beginnend wespennest herkennen is relatief eenvoudig. Het ziet er namelijk uit als een klein nestje met raten, zonder papieren omhulsel. Op die raten zie je misschien wel één grote wesp lopen: dat is de wespenkoningin. Zij legt eitjes in het nest en vliegt soms weg om voedsel te zoeken.

Wil je meteen van het nestje af? Trek dan stevige handschoenen aan en snijd het los met een scherp mes. Laat het nestje in een emmer water vallen en je bent ervan af. Zorg er wél voor dat ook de koningin verdrinkt. Anders begint zij een nieuw nest op een andere plek.

Maak direct een afspraak

Een kostenindicatie ontvangen of heb je andere vragen over professionele bestrijding? Neem dan contact op met onze lokale bestrijder.

    Je gegevens zijn veilig

    Jouw lokale bestrijder

    Snel van het ongedierte af? Met een bestrijder via Beestjes Kwijt heb je gegerandeerd succes.

    Gecertificeerde bestrijders
    Pinnen is mogelijk
    Overal in Nederland
    Beschikbaar voor jouw klus
    pic logo

    "Hét netwerk van professionale ongediertebestrijders!"

    Waar zitten meestal wespennesten?

    Een wespennest hangt of ligt meestal op een plek waar het goed beschut is tegen vijanden en slecht weer. In de regel vinden mensen de nesten op de volgende plekken:

    • Op zolder
    • In een ongebruikte kamer
    • In de spouwmuur
    • In de schoorsteen
    • Tussen dakpannen
    • In de garage of carport
    • In een schuur of tuinhuisje
    • Hangend aan een dakrand of dakgoot
    • In bomen of struiken
    • In de grond

    Hoe snel groeit een wespennest?

    Een wespennest kan vrij snel groeien. Vooral in het begin van het seizoen. Het begint altijd met een klein nest, ter grootte van een pingpongballetje. Binnen enkele maanden is een wespennest volgroeid. In augustus of september kan het wespennest met gemak een doorsnede van 35 centimeter hebben. Vergelijkbaar met een flinke voetbal of basketbal. In zo’n nest leven dan honderden tot duizenden wespen.

    Het nest van de hoornaar kan zelfs nog iets groter worden. Nesten van 50 centimeter doorsnede zijn zeker geen uitzondering.

    Verschil wespennest met bijennest

    Er zijn meerdere verschillen tussen een wespennest en een bijennest. Deze zijn eenvoudig te herkennen aan de bouw en structuur, de locatie en de grootte:  

    Bouw en structuur: Een wespennest is gemaakt van een papierachtige substantie. Een bijennest daarentegen wordt gemaakt van bijenwas. Dit maakt de bij zelf, dankzij klieren op hun achterlijf. Bijen gebruiken bijenwas om cellen te bouwen waarin ze hun larven voeden en honing opslaan.

    Locatie: Wespennesten vind je meestal op beschutte plaatsen, terwijl bijennesten juist worden gevonden in holle ruimtes, zoals boomholtes, rotsspleten of in speciale bijenkorven die door imkers worden geplaatst.

    Koloniegrootte: Wespenkolonies zijn over het algemeen kleiner dan bijenkolonies. Een volgroeid nest kan enkele honderden tot tienduizenden wespen bevatten, terwijl een bijennest duizenden tot tienduizenden bijen kan bevatten.

    Veelgestelde vragen over wespennesten

    Als je een wespennest laat zitten, wordt het tijdens de lente en zomer steeds groter. In het begin heb je er waarschijnlijk weinig last van, maar in augustus vliegen de wespen uit op zoek naar voedsel. Dat is het moment waarop wespen je lastig gaan vallen.

    Vaak zijn ze hinderlijk aanwezig en reageren agressief als je ze probeert weg te jagen. Op zo’n moment worden mensen vaak gestoken. Uiteindelijk zal het wespennest uitsterven. Maar dat gebeurt pas als het weer kouder wordt.

    Tip! Wespen verjagen en laten bestrijden doe je alleen als het wespennest overlast veroorzaakt of op een vervelende plek zit. Hangt er een nest in de vrije natuur en heeft niemand er last van? Laat het dan vooral met rust.

    Eigenlijk kun je alleen een beginnend wespennest zelf verwijderen. Een groter wespennest verwijderen is al snel erg gevaarlijk. In een volgroeid wespennest zitten soms wel duizenden wespen. Voelen deze zich bedreigd? Dan vallen ze je massaal aan.

    Draag jij geen beschermende kleding, gebruik je niet het juiste wespenpoeder en weet je niet precies hoe je wespen bestrijdt? Dan kan het heel verkeerd aflopen. Zelf een wespennest dichtmaken, verdrinken of verbranden? Doe dit nooit! Agressieve wespen houd je niet tegen. Ze vliegen als het moet dwars door het nest naar buiten. Schakel altijd een wespenbestrijder in die weet wat hij doet.

    Wanneer je plotseling erg veel overlast ondervindt van wespen is de kans groot dat ergens in de buurt een wespennest hangt. Om erachter te komen waar het nest exact hangt, is het slim om de vliegroutes van de wespen te volgen.

    Zie je bijvoorbeeld dat de wespen ergens in de muur verdwijnen? Dan weet je bijna zeker dat er een wespennest in je spouwmuur zit. Vertrouw je het niet? Een wespenbestrijder spoort een wespennest snel en veilig voor je op.

    Laat je wespen bestrijden door een professionele wespenbestrijder, dan zijn de meeste wespen na behandeling van het wespennest binnen twee dagen dood. De bestrijder spuit namelijk wespengif in de opening van het nest.

    Dit poeder hecht zich aan het lijfje en de vleugels van de wespen, die de gifstoffen op hun beurt door het hele wespennest verspreiden. Binnen de kortste keren leggen alle wespen in het nest het loodje. Je kunt het oude nest vervolgens zelf weghalen, of rustig laten hangen.

    In de avonduren kunnen wespen op verschillende locaties zijn. Zo vliegen ze rond op zoek naar voedsel, of schuilen ze in gebouwen tegen regen of wind. Over het algemeen zitten wespen ‘s avonds en ‘s nachts echter gewoon in het wespennest. Hier rusten ze uit na een dag hard werken.  

    Onze wespenbestrijders

    Zij staan voor je klaar om jouw huis, tuin of terras vrij van wespen te maken

    Dit zeggen onze klanten

    2527 reviews met een gemiddelde score van 9
    Reviews verzameld via:
    Feedback Company
    Zoek je lokale bestrijder
    Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder