Hooikoortsweerbericht

Dinsdag en woensdag minder overlast door regen

21 mei 2024, 07:31

Deze week begint overwegend droog en zonnig. De grassen staan vol in bloei, dus wie hier gevoelig voor is kan flink last hebben. Woensdag verloopt kletsnat, dus dan zullen de klachten afnemen. Later in de week is het groeizaam weer en kunnen pollen weer veel verspreiden.

Het was de afgelopen dagen droog en zonnig. Daarmee was het groeizaam weer en staan grassoorten nu veel in bloei. Deze week begint ook nog droog met aardig wat zon. De klachten kunnen daarom verder toenemen. Aan de kust zorgt de wind vanaf zee wel voor de aanvoer van schone lucht. Hier kunnen de klachten dus minder zijn.

In de loop van dinsdag neemt het aantal buien vanuit het zuiden toe. Woensdag verloopt dan flink nat. Hierdoor zal de lucht worden schoon geregend en klachten verminderen. Later in de week wisselen buien en zonnige perioden elkaar af. Een bui kan tijdelijk voor verlichting zorgen, maar tijdens zonnige perioden kunnen pollen verspreiden.

Bloeiend gras en kruiden

De piekperiode van het graspollenseizoen begint tijdens het pinksterweekend en zal aanhouden tot ver in juni. Massaal bloeiend gras veroorzaakt dan tijdens droge dagdelen grote overlast. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten. Daarnaast kan bij enkele mensen ook pollen van kruiden overlast veroorzaken. Denk hierbij aan de zuring en de weegbree. In juli komt ook de bijvoet tot bloei en die veroorzaakt bij meer mensen klachten.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven