




65% kiest liever voor meer vrije tijd. Dit zouden
zij zelfs doen als meer uren werk meer geld zou opleveren.
Bij 42% zijn er binnen de organisatie collega’s die meer uren willen werken, maar waarvoor het financieel niet aantrekkelijk genoeg is.
Als ik eind dit jaar geen loonsverhoging krijg, voel ik mij genoodzaakt om een nieuwe baan te zoeken
Ik ben bereid secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals extra vakantiedagen, fietsregelingen, opleidings-budget, etc.) in te leveren voor een hoger salaris
De huidige kosten voor levensonderhoud geven mij druk om voor 2025 met mijn werkgever te onderhandelen over een loonsverhoging
Ik verwacht dat mijn jaarlijkse salarisstijging onvoldoende zal zijn om ervoor te zorgen dat ik in 2025 genoeg verdien voor mijn levensonderhoud
Mijn salaris is in 2024 minder gegroeid dan ik had gehoopt
Ik ben tevreden met mijn huidige salaris
Op de derde dinsdag in september is het traditiegetrouw weer tijd voor Prinsjesdag. Op deze dag maakt het kabinet de Miljoenennota en de Rijksbegroting bekend, waarin hun plannen staan voor 2025 en hoe zij deze gaan bekostigen. Dit jaar ligt er een extra vergrootglas op deze plannen. In juli werd namelijk kabinet-Schoof geïnstalleerd en heel Nederland hoopt dat op Prinsjesdag eindelijk duidelijk wordt welke koers het nieuwe kabinet gaat varen. Al eerder maakten zij een hoofdlijnenakkoord bekend, maar die bestond slechts uit contouren van het beleid voor Nederland de komende jaren.
De plannen die het kabinet op Prinsjesdag onthult, hebben altijd invloed op het werk en het salaris van de Nederlandse bevolking. Maar wat verwachten zij eigenlijk van deze wijzigingen? Hoe kijken ze tegen hun huidige salaris aan en wat vinden ze van het feit dat meer werken niet altijd meer loont? In aanloop naar Prinsjesdag 2024 legden we deze vragen voor aan meer dan 1.000 werkende Nederlanders.
Om werken meer te laten lonen wil kabinet-Schoof een derde schijf in de inkomstenbelasting creëren, waardoor vooral middeninkomens profiteren. Ook willen ze extra aandacht voor groepen die leven onder het bestaansminimum, maar hoe dat er precies uit komt te zien is nog onduidelijk.
Die behoefte is er zeker: 82% vindt het onbegrijpelijk dat door bepaalde regelgeving het niet altijd financieel aantrekkelijk is om meer uren te werken. En dat moet veranderen. 87% hoopt dat het nieuwe kabinet ervoor zorgt dat meer uren altijd betekent dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt.
Een belangrijke pijler van het nieuwe kabinet is het verlagen van de belasting op werken, bijvoorbeeld door het verlagen van de loonbelasting of via het introduceren van een extra schijf in de inkomstenbelasting. ‘Er zijn nu maatregelen nodig die mensen direct merken in de portemonnee, waardoor ze meer loon naar werken krijgen’, luidt dan ook een passage uit het hoofdlijnenakkoord. Maar heeft werkend Nederland hier ook behoefte aan?
Blik op Prinsjesdag 2024
Wil werkend Nederland meer uren werken?
Meer werken moet meer lonen
Is het salaris hoog genoeg om rond te komen?


De vraag is of dit daadwerkelijk zoden aan de dijk zet. Nederlanders lijken namelijk erg gesteld op hun vrije tijd.
Hoewel de regerende partijen het veelvuldig hebben over bestaanszekerheid en er een hoofdlijnenakkoord ligt met een sterke focus op werkende Nederlanders, zijn de concrete plannen nog een vraagteken. Houdt het kabinet zich aan de belofte van lastenverlichting en kunnen we een concrete boost voor de portemonnee van werkenden verwachten? Op 17 september 2024 komt er hopelijk meer duidelijkheid.
Benieuwd naar wat jouw medewerkers overhouden bij urenwijziging? Bereken het nu met onze Proforma calculator!
om rond te komen?
Een kwart van de werkenden verwacht dat de jaarlijkse salarisstijging onvoldoende is om ervoor te zorgen dat zij in 2025 genoeg verdienen voor hun levensonderhoud.

